BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Från början är det ett regeringsinitiativ kallat DUA, delegationen för unga till arbete, som syftar till ökat samarbete mot ungdomsarbetslösheten på lokal nivå. Götas unga är vår variant här i Göteborg, säger processledaren Maja Eek.
Kartlade existerande åtgärder
I korthet handlar det om att få de olika åtgärderna inom både kommunal verksamhet och Arbetsförmedlingen att samverka. När Maja Eek påbörjade arbetet med Götas unga i november var en kartläggning av existerande åtgärder det första hon gjorde.
– När jag började insåg jag hur många befintliga insatser som det faktiskt finns. Men även att det är orimligt att ungdomarna själva ska känna till allt. Så det är upp till oss som arbetar med dem att lotsa dem rätt.
Ska fungera som länk
Exempelvis är det kommunen som ligger bakom komvux och Arbetsförmedlingen som har hand om nystartsjobb. Götas unga ska genom olika verktyg bli vägledande och vara en samverkande länk.
– När det startar upp på riktigt till hösten så ska vi anställa ett gäng guider vars uppgift blir att jobba nära de ungdomar som står längst från jobb eller utbildning. Många kommer kunna få hjälp bara genom hänvisningar på hemsida och annat. Men vi vet att beroende på personligt bagage och annat så behöver en del den där personliga kontakten och någon att prata med.
Tydlig målgrupp
Målgruppen är ungdomar mellan 16 och 24 år, och framför allt de som står längst ifrån arbetsmarknaden. NEET (not in education, employment or training) är en internationell benämning på de som helt står utanför sysselsättning, och det är den gruppen Götas unga siktar in sig på lite extra.
– Många ungdomar som hamnar på tillfällig arbetslöshet direkt efter skolan eller annat har en egen drivkraft, eget nätverk och kompetens och fixar den biten själva. Där är ofta arbetsförmedlingens reguljära insatser tillräckliga. Men sedan har vi en annan grupp som av olika anledningar saknar motivation eller rätt förutsättningar. Det kan handla om social problematik, psykisk ohälsa eller annat. Bara i Göteborg har vi i dag cirka 1 000 ungdomar som är arbetslösa och saknar gymnasieexamen, vilket är en stor riskfaktor.
Överlag har arbetslösheten bland unga minskat i Göteborg de senaste åren. I mars förra året var siffran 3 500 och cirka 2 700 vid april i år. Arbetslösheten ökar över sommaren vad gäller hela gruppen arbetslösa unga, och dalar sedan över året. I riskgruppen NEET är procenten betydligt mer konstant.
Traineejobb
Till hösten är Göta ungas uppdrag att få in så många ungdomar som möjligt på ungdomskontrakt eller traineejobb. Ett utbildningskontrakt är en överenskommelse mellan den arbetslöse, Arbetsförmedlingen och hemkommunen om att läsa in gymnasiet på komvux eller på folkhögskola. Där kan man kombinera studierna med jobb, praktik eller andra arbetsmarknadspolitiska program på deltid.
– Inom traineejobben kan man läsa på halvfart till ett yrke inom välfärden, eller ett så kallat bristjobb, samtidigt som man jobbar.
Hoppas på näringslivet
I uppstarten är det barnskötare och undersköterskor det handlar om. Redan till hösten är det klart med 40–50 traineeplatser där hälften varvas med barnskötarutbildning och hälften med undersköterskeutbildning.
– Sedan hoppas jag att vi på sikt ska få med oss näringslivet också och de bristyrken som finns där.
Maja Eek är optimistisk inför uppstarten till hösten. Någon gång i oktober, november räknar hon med att Götas unga ska vara i full rullning.
– Det får inte bli bara ännu ett projekt bland alla andra projekt som lätt glöms bort. Men samtidigt så får man vara ödmjuk och invänta och se hur väl det kommer att fungera.