Den tidigare statsministern och S-ledaren Göran Persson följer dramat från läktaren. För honom är det glasklart: Socialdemokraterna måste ta kommandot över debatten och styra in den på klassiska frågor för arbetarrörelsen som tydliggör de ideologiska skiljelinjerna.
– Det enda sättet att ta sig ur det här är att sätta en politisk dagordning. Den bör handla om sådant som är klart skiljande mellan höger och vänster. Jag tycker att vi ska ha en valrörelse som handlar om nej till Nato, och nej till vinster i skolsystemet. En valrörelse som handlar om högre och bättre pensioner och om att stoppa de orättvisa skatterna, säger han.
Missnöje över välfärden
Göran Persson var i veckan inbjuden av fackförbundet Kommunal för på ett seminarium diskutera hur ett nytt skattesystem kan formas. För att klara välfärdens ökande kostnader och utmaningarna med en stor 40-talistgeneration som nu börjar pensioneras krävs krafttag från politikerna, menar fackförbundet och får medhåll från Persson.
Den tidigare S-ledaren tror att alla kommande regeringar, oavsett färg, kommer att behöva hantera missnöjet med en bristande välfärd.
– Det är inte de stora skattesänkningarnas era som vi har framför oss. Vi kommer att ha en situation där också regeringar som vi betraktar som högerorienterade kommer att höja skatter, eftersom det är nödvändigt för att hantera en folklig vrede.
Att välfärden fungerar allt mer ojämlikt över landet, och dessutom finansieras med ett skattesystem som missgynnar glesbygden är en fråga som Socialdemokraterna borde ta tag i för att vinna tillbaka opinionen, menar Göran Persson. Han pekar också på utvecklingen med allt mer extrema inkomstskillnader.
– Den nyliberala eran är över. Nu ser vi runt om i världen hur allt fler regeringar faller. De faller för att människor är upprörda över fördelningen i samhället. Det väcker en ilska och väcker en opposition. Det är en bidragande orsak till att etablerade partier inte kan hantera opinionen, säger Göran Persson.
Orättvisa skatter
Debatten om skatter har drivits på från näringslivets organisationer vilket har gjort att fokus hamnat på företag och kapital, menar Göran Persson. Nu måste arbetarrörelsen börja diskutera den orättvisa beskattningen av vanliga människors inkomst.
Att människor på landsbygden idag kan betala så mycket som 40 procent mer i kommunal inkomstskatt än invånarna i en kranskommun till Stockholm samtidigt som välfärdstjänsterna fungerar sämre i glesbygden och samhällets service blir allt mer ojämlikt fördelad, det kommer att bli politiskt sprängstoff,
menar Persson.
– Kommunalskatten är orättvis. Ju sämre kommunal service du har desto högre skatt betalar du, så ser det ut generellt. Kan vi ha det så? Om välfärden har en finansiering som upplevs som djupt orättvis, kanske till och med stötande, kan vi ha ett sådant system? Och vifta bort de små kommunerna? Nej, deras opinionsbildande kraft och svenska folkets känsla för fair play kommer ganska snart att resultera i att så här kan vi inte ha det, säger Göran Persson.
Kräver en reform
Persson uppmanar fackförbunden att vara den kraft som tar tag i den orättvisa beskattningen. LO borde få med sig TCO och Saco i frågan och driva på för en förändring, menar Persson.
– Vi måste i grunden reformera kommunalskattesystemet. De politiska krafter som ser till att använda detta kommer att vara framgångsrika. De som trots att den här opinionen växer i folkdjupen inte gör något kommer att överges, säger han.
Göran Persson lyfter bland annat fram det norska systemet där man betalar 30 procent i skatt oavsett vilken kommun man bor i och där staten fyller på med de medel som behövs för att hålla välfärdens standard hög även på landsbygden.
För stramare migrationspolitik
Att Socialdemokraterna har historiskt låga opinionssiffror med bara månader kvar till valet är inte så konstigt, menar Göran Persson.
– Vi har ett läge där vi inte pratar politik i Sverige, det enda som det pratas om är opinionsmätningar. Där tycks det vara fullt fokus på socialdemokratin, alla glömmer bort de borgerligas problem, det är alldeles uppenbart, säger han.
Han tror däremot inte, som många politiska kommentatorer gjort gällande, att Socialdemokraternas utspel om migrationspolitiken gynnat SD.
– Det är nödvändigt att strama upp migrationspolitiken. Men när man gör det ska man ta det bästa av det gamla med sig in i det nya, säger Göran Persson.
Persson framhåller att Sverige historiskt tjänat på invandring och ser invandringen som en resurs för Sverige och ett sätt att hantera den demografiska utmaningen.
– Vår familjepolitik och vår immigration har gjort att vi har en befolkningsutveckling som, om vi hanterar den klokt, kommer vara bra för oss och den ekonomiska utvecklingen.
– Jag är anhängare av en stramare migrationspolitik, men man kan inte gå in i detta nya utan att samtidigt peka på de framgångar som invandringen till Sverige har stått för, säger Göran Persson.