Nästan var femte pensionär lever i relativ fattigdom i Sverige. Men så hade det inte behövt vara, menar Torsten Kjellgren, utredare på den socialdemokratiska Tankesmedjan Tiden. I en ny rapport föreslår han att garantipensionen höjs till 12 100 kronor. Därmed skulle alla pensionärer hamna över fattigdomsgränsen.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Att så många pensionärer lever i fattigdom är ovärdigt ett välfärdssamhälle. En höjning av garantipensionen är det mest effektiva sättet att komma åt problemet. De som har lägst pension i dag har knappt 5 000 kronor kvar att leva på efter skatt, så en höjning till 12 000 skulle innebära en betydande skillnad, säger Torsten Kjellgren.
Möjligt att finansiera
En sådan reform skulle också innebära en rejäl kostnad för staten – enligt rapporten handlar det om cirka 16 miljarder kronor. Enligt rapporten skulle det kunna finansieras genom att ränteavdraget trappas av till två tredjedelar. Det skulle ge intäkter på 14 miljarder kronor. Om det dessutom införs en förmögenhetsskatt och en arvs- och gåvoskatt skulle intäkterna bli drygt 40 miljarder. Därmed har Sverige också råd med två andra reformer som Torsten Kjellgren menar skulle få stor betydelse för ett mer jämlikt samhälle: gratis tandvård och avgiftsfri förskola.
– Som jag ser det är det nödvändigt med rejäla socialpolitiska reformer för att vända samhällsutvecklingen. Just de reformerna jag föreslår är sådana som det funnits politiska diskussioner om att utvidga, där välfärdsstaten i dag inte förmår fylla sin uppgift, säger han.
Den politiska viljan att återinföra arvs- och gåvoskatten och förmögenhetsskatten har dock varit liten. Men Torsten Kjellgren tror ändå inte att det är en omöjlighet.
– Vi föreslår att förmögenhetsskatten bara ska gälla förmögenheter över fem miljoner kronor, det betyder att bara de fem rikaste procenten av befolkningen skulle beröras. Det tror jag ökar legitimiteten på skatten, den slår mer rättvist, säger han.
Mest sannolikt är ändå en avtrappning av ränteavdraget, enligt Torsten Kjellgren.
– Dels skulle det ge stora intäkter för staten, och dels verkar det finnas en ganska stor samstämmighet om att det är en snedvriden subvention. Dessutom skulle det innebära ännu större kostnader i framtiden om räntorna går upp. Jag tror faktiskt att vi skulle kunna få till en blocköverskridande överenskommelse om ränteavdraget.