Ett 60-tal personer samlades i lördags på Perssons betong i Rågsveds friområde. Platsen har fått sitt namn för att det en gång låg en betongfabrik just här. I dag är det en självklar mötesplats för många där det ordnas bland annat konserter och Valborgsfirande. Lördagens möte hölls däremot inte för att fira eller lyssna på musik utan för att gemensamt protestera mot byggplanerna som rör Perssons betong och andra platser inom friområdet.
Sven Löfberg är ordförande i den lokala hyresgästföreningen Rågstintan som anordnade manifestationen med stöd av bland annat Kräpplagruppen och Stockholms Naturskyddsförening:
– Just Perssons betong har under lång tid varit en viktig social plats för de boende i Rågsved. Vi vill ha kvar denna plats för det ändamålet.
Område med stort socialt värde
Rågsveds friområde är ett natur- och friluftsområde på cirka hundra hektar söder om Rågsved. Utöver olika skogspartier med vandringsslingor, ängs- och betesmarker finns det även två områden med kolonilotter. Området utnyttjas flitigt av de boende i närheten.
– Jag tror att många väljer att bo i Rågsved på grund av närheten till det vackra naturområdet. Själv promenerar jag här tre gånger om dagen, säger Ludmila Cederberg som har bott i Rågsved i 30 år och är på plats för att protestera mot byggplanerna.
Oklara byggplaner kritiseras
I en rapport från Länsstyrelsen har friområdet pekats ut som ett av Stockholms mest värdefulla naturområden som ska ges varaktigt skydd. Kommunen har ett ansvar att förvalta dessa, men sedan maktskiftet 2006 har den borgerliga majoriteten satsat på exploatering istället för att bilda naturreservat.
Den ideella föreningen Kräpplagruppen menar att de byggplaner som finns i dagsläget är oklara. Flera olika förslag till bebyggelse har presenterats i olika etapper och det senaste förslaget som har dykt upp är att det ska byggas miljöspetshus, hus byggda med tydliga hållbarhetsaspekter, på Perssons betong.
– Vi är helt emot bebyggelse inom friområdet och menar att det bör bli ett naturreservat. Dessutom är byggplanerna i sig väldigt nonchalant och slarvigt gjorda. Det är ingen ordentlig research gjord och man har varken tagit hänsyn till våra eller de boendes synpunkter, säger Kräpplagruppens ordförande Eva Wesslén.
Föreningen är inte emot att det byggs fler bostäder i Rågsved, men anser att det då bör byggas i eller närmre Rågsveds centrum och utanför friområdet.
Friområdet borde ses som helhet
Naturvårdsbiologen Dan Andersson, en av talarna, tycker att det är förkastligt att man ens överväger att bygga här. Skogen här har inventerats av Skogsstyrelsen och en stor del klassades då som skog med väldigt höga naturvärden, så kallade nyckelbiotoper.
– Det är som en mosaik av olika sorters träd och arter som lever här. Inom området finns det omkring 40 rödlistade arter och ett oerhört rikt fågelliv. Bebyggelse skulle innebära att man bygger barriärer mellan dessa nyckelbiotoper vilket är förödande för den biologiska mångfalden, berättar han.
Även Stockholms Naturskyddsförening är engagerade i frågan och är kritiska till planeringen som de menar är gjord utan bra grund.
– Det har dessvärre inte gjorts någon fördjupande översiktsplan där kommunen har undersökt risker, miljökonsekvenser och möjligheter att bygga inom Rågsveds friområde och norra Magelungen, säger Anders Tranberg, vice ordförande i Stockholms Naturskyddsförening.
Föreningen menar att platsen är olyckligt vald och att det känns lite motsägelsefullt att bygga miljöspetshus på en plats med höga natur- och upplevelsevärden.
– Bebyggelse kommer att göra det svårare att skydda området som helhet. Rågsveds friområde borde ses som en helhet och bli ett naturreservat, fortsätter Tranberg.
Representanter från både Vänsterpartiet och Socialdemokraterna är med på manifestationen. Miljöpartiet har dock fått förhinder. Gemensamt för de tre partierna är att de anser att området borde bli ett naturreservat.
– Varför i hela friden ska man bygga i ett naturområde som redan har ett livscykelperspektiv i ursprunglig form. Låt oss bygga på andra ställen i Rågsved där vi inte riskerar dessa naturvärden, säger Kristina Öberg (S) från Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsnämnd.