För att fler göteborgare ska kunna förverkliga sina odlingsdrömmar upplåter Göteborgs stad nu mer mark att odla på. I Torslanda planeras ett nytt -odlingsområde med 80 koloni-stugor och i Angered och Skogome har kommunen precis börjat hyra ut mark till odlare. Men det räcker ändå inte för att matcha efterfrågan.
– Om vi skulle anlägga så många koloniområden att alla som var intresserade skulle få en lott eller en stuga skulle det krävas mycket jobb från vårt håll. Därför vore det fantastiskt om vi skulle kunna utnyttja fler av de outnyttjade ytorna som finns i stan i dag, säger Miljöpartiets kommunalråd Ulf Kamne.
Hans förhoppning är att fler företag ska upplåta mark till personer som är intresserade av att börja odla. Många företag har fastigheter med tak eller stora outnyttjade gräsmattor och Ulf Kamne vill att de ska låta privatpersoner odla där mot utbyte mot några nyskördade grönsaker.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Inspirera andra
Just nu kollar exempelvis de kommunala bolagen Higab och Parkeringsbolaget om de har ytor de kan upplåta för odling. Ulf Kamne hoppas att de kommunala bolagen kan inspirera andra att göra samma sak.
– Jag försöker också att prata med de företagare jag träffar och de flesta har inte tänkt på att de har mark över. Vissa tror att de har för små ytor men så visar det sig att de har en 200 kvadrat-meter stor oanvänd gräsmatta och det räcker gott och väl att odla på, säger Ulf Kamne.
Posthotellet odlar på taket
Ett företag som satsar på stadsnära odling är Posthotellet. I våras släpade stadsbönderna William Bailey och Jonas Lindh upp 16 000 liter jord på hotellets tak och nu växer där alltifrån romansallad till wasabi. Grön-sakerna de skördar ska serveras på hotellets restauranger Vrå och Norda.
– Vi hade en oanvänd yta på taket och hade först bara tänkt ställa ut en pallkrage med örter. Sedan tänkte vi att många gäster har fönster mot takterrassen och det vore kul för dem om någonting hände där, säger Martin Wiholm som är ansvarig för mat- och dryckesverksamheten på hotellet.
Satsar på närodlat
Hotellets marknadschef Lisa Thorén säger att det är ett sätt att visa att de är ett företag som satsar på närodlade grönsaker.
– De första skördarna räcker nog mest till dekoration men så småningom hoppas vi kunna odla så mycket romansallad att det räcker till hela sommarens caesarsallader, säger hon.
Om man vill börja odla på mark som ägs av kommunen kan man söka odlingsbidrag från fastighetskontoret. På fler håll i stan har bostadsrättsföreningar fått upp till 25 000 kronor i bidrag för att köpa in odlingslådor eller anlägga små lotter på inner-gårdarna.
Målet är att skapa nya odlingsplatser på okonventionella ställen och att få människor från olika generationer och bakgrunder att samlas kring ett gemensamt projekt.
Inkomstkälla
Miljöpartiets kommunalråd Ulf Kamne hoppas också att de som i dag odlar som fritidssyssel-sättning ska överväga att omvandla sin hobby till en inkomstkälla.
– Många tycker om att odla för rekreation men vi hoppas också att fler ska börja odla kommersiellt. Jag tror det är många som hobbyodlar i dag som är sugna på att ta nästa steg och faktiskt försörja sig på det, säger han.
Självförsörjande
Med alla nya odlingsplatser -hoppas han att göteborgarna så småningom kan bli självförsörjande på frukt och grönsaker.
– Nu är vi så beroende av det som växer på Uppsala-slätten eller kring Medelhavet. Jag önskar att en större del av det vi äter framöver ska komma från närområdet, säger han.
De befintliga odlingsområdena räcker inte till alla som är intresserade. Nu försöker kommunen möta intresset genom att skapa fler kolonilotter och odlingsområden. Här är några stadsnära områden som snart kommer att vara odlingsbara.
Gårdsten
Nedanför Kaneltorget pågår byggnationerna för ett nytt odlingsområde som kommer att vara färdigt inför nästa säsong. Det kommer att bli ungefär 35 kolonilotter och just nu pågår arbetet med att bilda en ny förening. Tanken är att man ska få bygga växthus och mindre redskapsbodar på marken men inga stugor.
Angereds gård
Här hyr kommunen för första gången ut outnyttjad betes- och jordbruksmark till göteborgare som vill odla kommersiellt, alltså odla för att tjäna pengar. Odlarna har ett år på sig att odla och starta företag och om -verksamheten fungerar kan kontraktet förlängas. Åkrarna är mellan 500 och 1 000 kvadratmeter stora och det är främst grönsaksodling som efterfrågas.
Skogome
Samma idé som ovan att kommunen hyr ut mark till kommersiella odlare. Det ska ske enligt ekologiska principer så odlarna får inte använda konstgödsel -eller kemiska bekämpnings-medel. Området har hittills bara plats för fyra odlare men om projektet blir lyckat ska kommunen utöka med ytterligare ett område nästa säsong.
Lilleby
Här planeras ett nytt odlingsområde med 80 stugor öster om campingplatsen. Arbetet med att upplåta området till odling har pågått i flera år och -detalj-planen har överklagats. Om allting går som det ska kommer lotterna fördelas tidigast nästa år.