Ett krav som handlar om att säkerställa att grundläggande villkor råder och efterföljs, säger Jonas Attenius (S), kommunstyrelsens ordförande:
– Vi har ett lönegolv på svensk arbetsmarknad och kollektivavtal ser bland annat till att ingen arbetar under det golvet. Jag tycker att det är märkligt att vi som kommun inte ska kunna ställa det kravet.
Utmanar rådande lagstiftning
Jonas Attenius är själv tjänstledig byggnadssnickare och kritisk till de dåliga villkor som ofta råder inom byggnadsbranschen.
– Tyvärr är det en skitbransch med mycket arbetslivskriminalitet och företag som inte bidrar till att upprätthålla vissa lönenivåer. När vi nu ska använda göteborgares skattepengar i en upphandling, då anser jag att det är rimligt att vi försöker göra någonting åt det.
Att beslutet utmanar rådande lagstifning är ingenting Jonas Attenius ser som problematiskt.
– Vi är inte rädda för att ta oss an de marknadsmisslyckanden som plågar det svenska välfärdssystemet. Kanske går det inte vägen, men då har vi i alla fall försökt lyfta frågan.
Företagarna: ”Har gått för långt”
Men kravet har fått organisationen Företagarna att reagera och anmäla Göteborgs stad för brott mot lagen om offentlig upphandling (LOU).
– Det är ju upp till alla upphandlande organisationer att själva formulera de krav man vill ha, men i det här fallet tycker vi att Göteborg har gått för långt, säger Magnus Johansson, Företagarnas expert på offentlig upphandling och konkurrens.
Enligt Magnus Johansson är det möjligt att från kommunens sida ställa krav på förbättrade arbetsrättsliga villkor, men inte krav på tecknade kollektivavtal.
Vi tycker inte att det är upp till offentliga beställare att gå fackets ärenden.
– Om vi ser till småföretagare i Sverige så saknar uppemot 60 procent kollektivavtal. Kravet skulle alltså hindra väldigt många företag från att kunna lämna anbud i offentliga upphandlingar. Men själva syftet med upphandlingar är ju att öppna upp för konkurrens, säger Magnus Johansson.
Kan inte ett sådant krav fungera som incitament för företag att faktiskt teckna kollektivavtal?
– Vi tycker inte att det är upp till offentliga beställare att gå fackets ärenden. Det är såklart viktigt att man uppfyller det behov som kommunen har, men det är inte kommunens roll att främja kollektivavtal, säger Magnus Johansson.
Vinnare: ”Vill bidra till förbättring”
Efter avslutad upphandling gick uppdraget att renovera skolbyggnaden till byggföretaget Brixly. Till Dagens ETC säger företagets kommunikationsansvarige Denise Reinler att man ser positivt på kommunens krav.
– Det är något vi redan satt i system, vi jobbar aktivt med att efterfråga kollektivavtal bland våra samarbetspartners. Fusk och oegentligheter är ovälkomna inslag i vår bransch och vi vill bidra till förbättring, uppger Denise Reinler.