2018 skärptes lagen mot folkbokföringsbrott och sedan dess har antalet åtal rörande svartuthyrning och adressfusk ökat med 150 procent. Men Göteborg och Halmstad står ensamma för över hälften av alla rättsfall under 2021, visar siffror som tidningen Hem och hyra tagit fram från Åklagarmyndigheten. Av de 257 granskade fallen står Göteborg för 98 och Halmstad för 24. I Storstockholm, med omkring 2,4 miljoner invånare, haglar det in anmälningar från allmänheten, men det är sällan de görs något åt av polis och Skatteverket. Under 2021 kom det in 1 300 misstänkta folkbokföringsbrott, men de ledde endast till ett trettiotal åtal.
Fyra av tio hemlösa
Anledningen till att bostadsfuskare jagas med blåslampa i just Göteborg har att göra med stadens ambition att inte ha några stadsdelar kvar på polisens lista över särskilt utsatta områden till år 2025. Den kommunala bostadskoncernen Framtiden innefattar samtliga av kommunens allmännyttiga bolag: Poseidon, Bostadsbolaget och Familjebostäder och har politiskt tillsatta styrelser. De har tillsammans cirka 72 000 lägenheter och det har ålagts kommunala störningsjouren att utreda misstänkta svartkontrakt och fusk med var man är folkbokförd. Förra året utreddes ungefär 2 000 fall, visar Hem och hyras granskning. I nästan var tredje ärende kunde man bevisa svartuthyrning, vilket har lett till att 643 kontrakt har sagts upp och återgått till bostadskön.
Men jakten har även en tydlig baksida. I maj 2021 handlade bara elva av 123 åtal om brottsligt uppsåt. Fyra av tio åtalade var istället hemlösa.
En nödvändighet
Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande, sa då till Dagens ETC att Göteborgs skärpta rutiner för att hitta oegentligheter på bostadsmarknaden var både bra och nödvändiga.
– I många fall med olovlig folkbokföring landar det i någon form av svartkontrakt och för oss är det viktigt alla lägenheter som inte nyttjas av hyresgäster kommer tillbaka till bostadskön, sa han till Dagens ETC då.
Från Hyresgästföreningens håll ser man både positiva och negativa aspekter av att kommunen tar i med hårdhandskarna.
– I grunden tycker vi att ambitionen med skärpningen av folkbokföringslagen är bra. Det är viktigt att man kommer tillrätta med svartkontrakt, olovlig uthyrning och ockerhyror. Det är inte acceptabelt att personer till exempel sitter och ockuperar hyresrätter som andra behöver, säger Pedram Kouchakpour, regionchef på Hyresgästföreningen region Västra Sverige.
Standardsvaret: Bygg!
Samtidigt drabbar skärpningen personer som troligen aldrig haft brottsligt uppsåt.
– Vi har märkt att många oskyldiga råkar illa ut. Det kan handla om ensamstående föräldrar som av misstag skriver sina barn på fel adress i några dagar. När svaga grupper i samhället drabbas på det här sättet blir det inte helt rättssäkert och det är ett problem, säger Pedram Kouchakpour, regionchef Hyresgästföreningen, Västra Sverige.
För Hyresgästföreningen är det tydligt att problemet uppstått från början för att det inte finns tillräckligt många hyreslägenheter. En sådan stor efterfrågan skapar en svart marknad.
– Grundproblemet här är bostadsbristen. Vårt standardsvar är bygg fler hyresbostäder! Och ombilda inte de befintliga, det skapar ju sådana här situationer.
Enligt Skatteverkets uppskattning är ungefär 200 000 personer skrivna på fel adress i Sverige i dag.