En plastpåse, en ryggsäck eller exceptionellt stora fickor – vad räknas som en väska egentligen?
Bild: Shutterstock, Emma Widebäck
Dagens ETC
På Malmöfestivalen kan du bära runt på hur många väskor du vill. Liseberg däremot har förbjudit allt ner till minsta lilla becknarväska – men bara inom konsertområdet. På resten av nöjesfältet kan du rulla runt en resväska på 250 liter om du så vill..
Förvirrad? Du är inte ensam. Polisens väskförbud infördes i slutet av förra året och skapar nu kaos i Sommarsveriges nöjesliv.
– Man kan ha haspar på jeansen och innanför kläderna att hänga saker på, tipsar Lovisa Buffay, 17, hur man kommer runt regeln.
Den första november 2023 infördes det så kallades väskförbudet vid större evenemang. Vilket innebär att besökare på festivaler, konserter och sportevenemang inte får ha med sig väskor eller påsar. Ett beslut som Polismyndigheten fattade av säkerhetsskäl efter att Säkerhetspolisen höjt terrornivån till fyra av fem i augusti förra året.
Nu har väskförbudet varit ett faktum i åtta månader och polisen gör olika bedömningar om väskförbud eller icke vid varje enskilt tillfälle. För många besökare kan förbudet tyckas godtyckligt, vilket visat sig under sommarens evenemang.
Bland annat fick Dansbandsveckan i Malung dispens och gick helt fritt från väskförbud. Och på Liseberg i Göteborg och Gröna Lund i Stockholm är det fritt fram gå med väskor i valfri storlek på området trots tjocka folkmassor. Men börjar man närma sig scenområdet vid större evenemang på nöjesparkerna är väskor däremot förbjudna.
Det blir fritt fram i Skåneland
Ett evenemang som i nuläget inte omfattas av väskförbudet är Malmöfestivalen, som startar om två veckor.
Projektledaren Peter Lind har arrangerat festivalen under många år och berättar att de haft ett gott samarbete med polisen, men det är svårt för just Malmöfestivalen att åläggas väskförbud eftersom festivalen genomförs i stadsmiljö.
– Det blir svårare att skapa en bra känsla för publiken och svårt att uppnå den trygghetseffekt som man vill ha genom ett väskförbud. Vi har inte heller några fasta entréer som man kan ha på andra evenemang, vilket gör det svårare att kontrollera väskor. Vi jobbar även systematiskt med andra verktyg för att säkerställa publikens trygghet som att ha mycket personal på plats och ha koll på flöden.
Krånglar till det för picknick
Joppe Pihlgren är verksamhetsledare på Svensk live, som samlar runt 300 medlemmar som arrangerar bland annat musikevenemang. Det finns olika typer av evenemang där väskförbudet inte är några problem, och andra där förbudet blir krångligare.
– Ska man på en vanlig konsert kanske det räcker att ha med sig nycklar, ett läppstift och solglasögon till exempel och det får plats i fickan. Men när det varit andra typer av evenemang är det svårare, till exempel som picknickliknande festivaler som bygger på att besökarna har med sig matsäck, då blir väskförbudet mer besvärligt.
Joppe Pihlgren ger exempel på nationaldagsfirandet i Hagaparken i Stockholm som lockade många besökare, som inte krävde väskförbud och ett annat nationaldagsfirande i Västerås som krävde väskförbud och ett avspärrat område. Båda är evenemang där personer ofta tar med sig matsäck.
– Det är helt galet att det blir så olika bedömning på olika evenemang. Det är ett typiskt evenemang dit man går med matsäck. Samtidigt har vi på det hela taget haft ett bra samarbete med polisen och kan föra resonemang med dem, men det blir svårt när det inte finns några nationella riktlinjer, det uppstår ofta lägen där besökare behöver fråga arrangörer flera gånger vad som gäller för olika evenemang.
Säkert – men till vilket pris?
Joppe Pihlgren säger att det är något märkligt att förbudet mot väskor gäller enbart för organiserade evenemang och inte för andra typer av folksamlingar.
– Det är klart, det leder till att konserter blir väldigt säkra men jag kan undra, vad är syftet med det när man ändå inte kan garantera säkerheten någon annanstans? Jag upplever att det främst riktar sig mot konserter och festivaler, och ibland sportevenemang.
Polisens presstalesperson Buster Mirow Emitslöf säger att tillstånd för större evenemang hanteras av de olika polisregionerna där varje evenemang prövas enskilt i dialog med arrangörerna utifrån den lokala lägesbilden.
Polisen: Vi ser inget slut på tvånget
– Det är omständigheterna för det specifika arrangemanget som avgör vilka villkor som ska meddelas, vilket innebär att det ibland inte kommer anses nödvändigt att meddela villkor om väskförbud. För vissa typer av arrangemang kan polisen göra bedömningen att det är tillåtet att ta med väskor oavsett storlek, exempelvis vid demonstrationer, säger Buster Mirow Emitslöf, och fortsätter:
– Polisen har fått frågor om väskförbudet sedan det infördes. Det är viktigt att komma ihåg att syftet med förbudet är att skapa trygghet och säkerhet samt försvåra möjligheten att begå allvarliga brott vid stora evenemang.
Hur länge kommer det att gälla?
– I nuläget kan vi inte säga något om det utan förbudet gäller tills vidare.
Vi frågar Svensson på gatan: Hur påverkas du av väskförbudet?
Daniel Hallberg, 48:
– Jag har inte hunnit påverkas av det ännu. Men det låter som att det blir krångligare, speciellt för de som behöver ha med sig mediciner och annat. Jag vet inte heller om det blir så mycket tryggare. Om någon verkligen vill utföra något dåd så hittar de nog sätt att göra det ändå.
Kristian Möller Bolge, 57:
–Jag tycker att det är vettigt och anpassar mig gärna efter det. Vi måste ibland offra vårat självbestämmande för att det ska bli bra för alla runtomkring oss. Om det finns risk att folk har med sig bomber och annat behöver vi anpassa oss. Det gäller allt annat också. Vi kan inte bara göra som vi vill, som att åka massa bil och kasta ut sopor överallt utan behöver ta hänsyn till andra.
Mihra Lindblom, 63:
– Jag är okej med det och tycker att det gäller att gilla läget. Men jag blir förbannad när de tar betalt för att lämna in väskor på vissa ställen, det är inte vårt fel.
Jonathan Thorpenberg, 32:
– Jag känner mig lite tryggare med väskförbudet. Vi lever i en kaotisk värld där det tidigare skett dåd mot evenemang, då tycker jag ändå det är okej att gå utan väska. Jag ska på konsert i höst, då tänker jag väl ta med mig mobil och nycklar i fickan, vatten kan man lösa i baren sen.
Eva och Lars Welther, 78 och 79:
– Jag tycker väl att det är synd att inte kunna ha med sig picknick på evenemang och förstår att det kan bli krångligt för till exempel barnfamiljer, men för oss är det okej, vi är positivt lagda, säger Lars Welther.
Tyra Svärd, 17 och Lovisa Buffay, 17:
– Jag tycker att det är synd, man borde i alla fall få ha med sig en liten väska med saker. Det krånglar till det, säger Tyra Svärd.
– Jag har flera vänner som kommit runt väskförbudet med att ha haspar på jeansen och innanför kläderna att hänga saker på eller genom att ha saker i behån. Folk tipsar också varandra på sociala medier om hur man kan ha med sig saker ändå, speciellt när Taylor Swift hade konserter i Stockholm var det mycket inlägg om det, säger Lovisa Buffay.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.