TEATER Sara Gieses uppsättning av Den goda människan i Sezuan på Östgötateatern har underrubriken "Godhetens gräns". På stora scenen, först i Linköping och sedan i Norrköping, får publiken avnjuta tre timmar färgsprakande teater med stjärnor som Camilo Ge Bresky. Bertolt Brecht är alltid aktuell att spela (även på Dramaten i Stockholm spelas just nu hans ”Tolvskillingsoperan” om begär och kriminalitet i Londons undre värld). I Linköping är det den goda människan och hennes gränser som utforskas. Tre gudar anländer till Sezuan i förhoppning om att någon ska erbjuda dem mat och husrum. Endast den prostituerade Shen Te är villig att vara god men när hon väl har börjat är det så många som är i behov av godhet och det blir för mycket att så i. Var går gränsen för godhet?
”Den goda människan i Sezuan” spelas i Linköping t o m 16 mars och sedan i Norrköping t o m 11 maj.
När varvet var världen
MUSEUM Arbetets Museum är alltid värt ett besök. Utställningen Arven efter varven har nyss öppnat. Finns det något mer arbetar-romantiskt än varv, stora varv där många varvsarbetare tillbringade inte bara arbetsdagarna utan även fritiden. Så var det i Göteborg på 1960-talet. Hela världen beställde fartyg eller reparationer från ett litet området på andra sidan älven. 15 000 arbetare jobbade, utövade fritidsaktiviteter och hade tillgång till sjukvård. Det var som ett miniatyrsamhälle. Nu har fotografen Lena Öritsland och Maria Bard, som står för text och ljud, komponerat en utställning där vi kan se och höra om denna tid. För numera finns där inga stora varv och inga varvsarbetare.
Se ”Arven efter varven” på Arbetets museum, Norrköping, visas till den 24 april.
Klättra på textilarbeterskor
SKULPTUR På Skvallertorget i Norrköping står ett verk, Vår enighets fana, utfört i hårdaste granit av en av Sveriges främsta skulptörer, Pye Engström, verksam från 1948 ända fram till 2018. Det är en grupp runda kvinnor som står samlade kring en guldkalv. De är textilarbeterskor som en gång i tiden arbetade i stadens fabriker. En av dem bär en fana. På den står det ”Sv. Textil Arb. förb. Avd No.1. Norrköping”, det vill säga textilarbetarnas fackföreningsavdelning i Norrköping. Ett imponerande verk att titta på och för barn att klättra i. Under en tid var Pye Engström flitigt efterfrågad som konstnär för offentlig konst. Googla och se om det finns något Pye Engström-verk nära där du bor!
Vill du fortsätta läsa?
Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det
loggar du in här
.