BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
2010 beslutade Göteborgs energis styrelse att en forsknings- och demoanläggning för produktion av biobränsle genom förgasning skulle byggas i Ryahamnen vid Älvsborgsbrons norra fäste. Tanken var att den första testanläggningen skulle följas av en andra etapp som, till skillnad mot första etappen, så småningom skulle bli kommersiellt gångbar. Gasen skulle distribueras via det befintliga naturgasnätet.
Omställning från fossilt
Satsningen på Gobigas demoanläggning gick helt i linje med Göteborg energis tidigare satsningar och skulle bidra till omställningen från fossila bränslen. Under andra hälften av 90-talet och 00-talet hade energibolaget köpt eller startat upp olika projekt och samarbeten inom biogas. Bland annat invigde de biogasanläggningen Gasendal och ytterligare en anläggning i Falköping. De gick in som delägare i Sävsjö biogas, tog en anläggning i Lidköping och en i Skövde i drift.
Gobigas innebar en stor initial investering, men skulle bli gynnsam över tid med låg driftskostnad när etapp två stod klar. Projektet fick 222 miljoner kronor som stöd till produktionen från Energimyndigheten 2009, något som godkändes av EU-kommissionen året efter. Enligt myndigheten var det ”största statliga forsknings- och utvecklingsstödet som beviljats sen Sverige gick med i EU”.
I en genomlysning som presenterades i januari 2012 konstaterades att ”Göteborg Energi som är ett av Sveriges största energibolag och som är finansiellt välmående har möjlighet att bidra till denna utveckling, speciellt med tanke på att Göteborgs Stad i sin budget länge framfört en tydlig inriktning mot att bidra i omställningen till ett mer hållbart kretsloppssamhälle”. Totalt skulle anläggningen komma att kosta 1,7 miljarder.
Enligt personer som arbetade för Gobigas som ETC Göteborg talat med var budskapet från bolagsledningen tydligt även internt. Göteborgs energi skulle vara en ledande aktör på Västkusten och skulle gå i bräschen för utveckligen av en miljövänlig teknik.
– Tidigare satsades mycket på utvecklingsprojekt och att bygga ut energisystemet med anläggningar och ledningar. Man var mycket ett Västsveriges energibolag och tog ett stort ansvar för regionen och hade också lönsamma affärer i det här. Men så slutade man med all typ av utveckling, säger en tidigare anställd.
Men 2012, året innan Gobigasanläggningen kom i drift, kom vändpunkten för biogassatsningen. Den kom strax efter att vd:n Anders Hedenstedt fick lämna sin post i förtid efter frågor kring ett pensionsavtal åt bolagets vice vd. Lotta Brändström tillsattes som ny vd och stora delar av ledningen byttes ut. I årsredovisningen som kom i början av 2013 konstaterades att ”Göteborg energi ser i dagsläget inga möjligheter att satsa på biogas utan styrmedel och för att fortsätta satsa på biogasen och samtidigt nå företagets lönsamhetskrav krävs långsiktiga spelregler.”
Motstånd inifrån
Enligt ETC:s källor kom mest motstånd mot Gobigas från Göteborg energis egen ledning och styrelse. Den ekonomiska lönsamheten hamnade i fokus.
– Projektet fick jobba ganska duktigt i motvind eftersom det var många som var väldigt kritiska, säger en av källorna.
2013 började Göteborg energi sälja av anläggningar kopplade till biogas, i Falköping, Lidköping och Skövde. Skälet var, enligt bolaget, att man antagit en strategi att fokusera på enbart Göteborg. Även samarbeten med Lerum energi och Partille energi har avvecklats de senaste tiden. Fordonsgas, Göteborgs energis möjlighet att själva distribuera sin biogas, såldes 2014 när företagets andra delägare Dong ville avyttra sitt ägande.
– Fordonsgas har utvecklats till ett bolag med stark position på marknaden och förutsättningarna för fortsatt tillväxt är goda, sa Lotta Brändström i ett pressmeddelande i samband med försäljningen till Air Liquide.
Letar ny ägare
I mars i år meddelade bolaget att de säljer sin andel av Sävsjö biogas och cirka en och en halv månad senare meddelade styrelsen att de letar efter ny ägare till demoanläggningen på Fågelrogatan. Vd Lotta Brändström berättar att försäljningen kommer efter ett beslut om att avbryta planeringen av Gobigas andra etapp, som fattades i kommunfullmäktige i slutet av 2015.
– Gobigas ett är en demonstrationsanläggning och inte en kommersiell anläggning, där man skulle testa tekniken för att göra en Gobigas två. Gobigas ett kommer alltid vara en forsknings- och demonstrationsanläggning och kosta pengar, säger hon.
Det är ännu inte klart vem som kan tänkas vara intresserad av att köpa anläggningen, men Göteborg energi letar både inom och utanför Sveriges gränser. Enligt Lotta Brändström så betyder inte försäljningen att bolaget lägger ner sin satsning på biogas.
– Nej, det vill jag absolut inte säga att vi gör. Vi har avvecklat de rötningsanläggningarna som legat perifert till andra parter. Sen har vi kvar vår biogas kopplad till den uppgraderingen vi gör i biogasanläggningen Gasendal.
Hon anser att Göteborg energi har jobbat extremt hårt med att lobba för att lagstiftningen ska ändras så att projektet skulle lyckas.
– Budskapet har verkligen gått fram, så att hävda att vi inte lobbat är jättefel. Då vet man inte om alla de aktiviteter som vi har gjort under flera års tid. Men mycket av påverkansarbetet handlade om att rädda hem skattebefrielsen, där vi hade dispans från EU. Annars hade biogasen varit stendöd.
Satsar på el
Hon sätter sig emot kritiken att det har funnits ett motstånd inifrån ledningen och styrelsen och menar att de gjort allt för att få projektet att fungera.
– Vi har verkligen gjort det kopplat till både produktionen, men framförallt förutsättningarna när det gäller politikernas stöd och bearbeta marknaden. Är det någon fråga som har tagit för mycket tid från ledningen, så är det denna, säger Lotta Brändström och tillägger att anläggningen har varit en ekonomisk utmaning.
Gasendal är den biogasanläggning som nu finns kvar och det finns även planer på ett kraftvärmeverk i Backa. Lotta Brändström säger att biogasen inte längre är det starka kort som det en gång var för Göteborg energi. Men att bolaget fortfarande ska vara drivande inom miljövänlig teknik, men mer med beprövad teknik.
– Biogasen skulle jag säga att vi inte kommer att investera mer i, nu satsar vi mer på att göra vår fjärrvärme fossilfri och på elektrifiering av transportsektorn.