BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
I riksdagen sitter det 349 ledamöter, och de är oense om nästan allt som går att vara oense om, med ett undantag – cannabispolitiken. Här är alla enhälligt överens, så när Anders Schröder (MP) för ett par veckor sedan försiktigt öppnade för en lagändring blev reaktionerna starka.
Dagens ETC har gått igenom samtliga riksdagspartiers narkotikapolitik och de motioner under den senaste mandatperioden som behandlat ämnet cannabis och funnit att det inte är någon som tycker att det ska legaliseras. Med det skiljer sig Sverige från både EU:s medlemsstater som andra länder runt om i världen. Det här har gjort att legaliseringsförespråkarna gång på gång pekar på hur Sveriges sätt att se på cannabis är daterat och borde förändras.
– Det är inte många av EU-staterna som har eget bruk kriminaliserat. EU är inte så styrande i den här frågan, säger Anette Skårner, docent vid Göteborgs universitet som forskar om missbruksfrågor.
Kontroversiell fråga
Anders Schröder berättar att när han gick ut i Sveriges Radio med en inbjudan i riksdagen för att diskutera den svenska narkotikapolitiken så fick han enormt många reaktioner.
– Det var reaktioner åt många håll från både politiker och allmänhet. Det är en ganska polariserad fråga i Sverige. I många andra länder är det här en diskussion som har förts under lång tid, men här i Sverige har det varit en skenbar konsensus, säger han.
Hur menar du att den är skenbar?
– Jag har ju fått många som hört av sig som tycker att det är bra att den här frågan lyfts. De tycker att politiken är konstig, men de vet att det är så kontroversiellt att de inte orkar lyfta den själva.
När SVT i september ringde runt till alla riksdagspartier och frågade dem om hur de ställde sig till en legalisering av cannabis svarade samtliga med emfas nej.
– Missbruk orsakar enorma kostnader för samhället och stort lidande för människor som drabbas. Miljöpartiet vill inte legalisera cannabis eller andra droger, sa Miljöpartiets socialpolitiske talesperson Stefan Nilsson.
– Absolut nej, en legalisering kommer att öka användningen, sa Centerpartiets talesperson i sociala frågor Anders W Jonsson.
”Homogen politik”
Anette Skårner menar att den breda överenskommelsen beror på att det ”alltid har varit så”.
– Narkotikapolitiken har varit väldigt homogen väldigt länge. Man la fast ramarna någonstans på 60-talet. Har den gått åt något håll sedan dess har det varit med ökad betoning på kontrollpolitik.
Legaliseringsförespråkarna menar att dagens narkotikapolitik är kontraproduktiv om man vill minska skadorna med narkotikaanvändning. Är det så?
– Det är väldigt svårt att svara på, den förda politiken i dag bygger väldigt mycket på antaganden. Man har kört på. Det jag skulle vilja se är just som den Anders Schröder önskade, en förutsättningslös utredning. Nu har man haft en väldigt restriktiv politik och det har skett saker i omvärlden. Då borde man utvärdera. Det finns ju flera frågetecken utan säkra svar, till exempel om polisen ska lägga resurser på att straffbelägga konsumenter av narkotika eller om de resurserna ska läggas på att komma åt den organiserade brottsligheten.
Men det finns andra förklaringsmodeller också. Anders Schröder menar att Sverige har blivit ett land där konsensus är viktigare än att ta reda på hur det faktiskt ligger till.
– Jag vet inte vad det är som gör frågan så känslig, men klart är att alla ska vara överens i Sverige. Först var alla för att vi skulle ta emot flyktingar, nästa stund var alla emot det. Det fanns en period då alla tyckte att homosexualitet var oacceptabelt, sedan svängde det. Det kan vara så i den här frågan också, jag vet faktiskt inte.
Hur långt bort tror du att en legalisering av cannabis är i Sverige?
– Ganska långt, skulle jag tro. Oavsett vilket så är det hälsosamt i en demokrati att diskutera alla möjligheter förutsättningslöst, då har man ju en större chans att landa i ett beslut som uppnår det man vill, det vill säga att minska skadorna med narkotikaanvändning.