– Vi har gjort en uppföljning där vi kan se att det förekommer en felrapportering som gäller egenbosatta nyanlända som vi inte har lyckats fånga i kartläggningen, vilket vi tidigare har lyckats göra. Det är en del i felkällan, säger Maria Boman, strateg vid Västerås stad.
VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL
Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning
Den 30 november kommer Socialstyrelsen att presentera en nationell kartläggning över hemlöshet.
– Att göra en nationell kartläggning är ett omfattande och komplicerat arbete eftersom det här går ut till kommuner, frivilligorganisationer och andra myndigheter som möter hemlösa. Resultatet ska inte ses som en absolut sanning över antalet hemlösa i landet. Resultatet bygger på det antalet hemlösa som uppgiftslämnarna har rapporterat under en vecka i april i år, säger Christina Högblom, utredare på Socialstyrelsen.
Unga vuxna en svår grupp att nå
Uppgifterna ska användas som ett underlag för socialtjänsten så att kommunen ska kunna arbeta vidare med hemlöshetsfrågan.
Jonas Nyberg, enhetschef för dag- och ungdomsverksamheten vid Västerås stadsmission, menar att det är märkligt hur man brukar bygga en offentlig statistik på en veckas enkät.
– Den ligger till grund för kommunen hur de ska tänka budgetmässigt och fördelning av olika resurser och så vidare, säger han.
Han kommer dagligen i kontakt med hemlösa via sitt arbete. De grupper som han är mest oroad för är äldre personer och unga vuxna.
– Det finns många äldre som inte är långt ifrån att hamna i den mest utsatta positionen. Vart tar de vägen då? Vi märker också ett flöde av unga vuxna hos oss. Det är en svår grupp att nå när det gäller motivationsarbete och förändring. Man kan inte heller riktigt kartlägga dem. Är de helt utsatta? Finns det en familj eller anhörig bakom?
Han tycker att det borde satsas på fler härbärgesplatser.
– Det är inget vi vanligtvis förespråkar som stadmission när det handlar om att motverka hemlöshet, eftersom det varken är en långsiktig lösning eller hållbart över tid. Däremot ser vi att antalet utsatta är långt fler än vad det finns bostäder och då behövs fler akutplatser, säger han.
Kan hända vem som helst
Han förklarar att det är viktigt att uppmärksamma hur många som lever i utsatthet och få fler att förstå att hemlöshet måste satsas på.
– Att inse att det kostar oerhört mycket för ett samhälle att inte satsa på att motverka hemlöshet. Fler måste begripa att hemlöshet faktiskt kan hända vem som helst, att det inte är en livsstil någon aktivt väljer och samtidigt förstå att det oftast är komplext, då det i de flesta fall finns en betydande problematik ”bakom” hemlösheten, säger han.
Annette Björklund, teamledare på kvinnoboendet Freja (som har två härbärgesplatser där kvinnor kan söka plats för natten), konstaterar att platserna inte alltid räcker till och ibland står de tomma.
– Många kvinnor hittar andra alternativ. Jag tycker att man behöver hitta mer permanenta lösningar. Härbärgen är inte ett alternativ. Bostadsbristen är givetvis ett bekymmer. Särskilt för den här målgruppen.