Bild: Anders G Warne/fastighets, Tim Aro/TT och Janerik Henriksson/TT
Dagens ETC
Inskränkt strejkrätt och avskaffade skyddsombud. Förslag som träffar fackföreningsrörelsen rakt i hjärtat är att vänta från högerregeringen – då måste man prata med SD. Det menar LO-ledningen, men flera förbund vill hålla SD-dörren stängd.
– De står för en politik och för en värdegrund som inte på något vis gynnar våra medlemmar, säger Fastighets ordförande Lennart Mauritzon.
I nästa vecka kan den vara på plats, den nya högerregeringen. Inom LO diskuteras nu livligt hur man ska förhålla sig till det faktum att Sverigedemokraterna blir regeringsunderlagets största parti. Hittills har LO centralt liksom de flesta LO-förbunden låtit bli att ha kontakter med SD. Men nu hörs andra tongångar.
– Det är vår plikt att tala med alla, sa LO-basen Susanna Gideonsson till Dagens Nyheter i torsdags.
SD:s inflytande kommer att vara så stort att man inte kan avstå från att försöka påverka partiets företrädare för att man inte delar deras värdegrund, lyder resonemanget. Inte minst då sverigedemokraten Magnus Persson ska svinga ordförandeklubban i riksdagens arbetsmarknadsutskott, där en rad frågor som är centrala för LO väntas komma upp på bordet. Samma slutsats drar Byggnads, IF Metall och GS, facket för skogs-, trä- och grafisk bransch.
Åtta av de fjorton LO-förbunden uppger däremot att de inte kommer att ha kontakter med sverigedemokratiska företrädare under kommande mandatperiod. Några av dem, däribland det största förbundet Kommunal, anger inte några principiella skäl. Deras linje är att lägga sin kraft på att påverka regeringen, där SD av allt att döma inte kommer att ingå.
På tvärs med värdegrund
Fastighetsanställdas förbund, Seko och Livsmedelsarbetareförbundets linje är däremot att SD:s politik går rakt på tvärs med en facklig värdegrund om allas lika värde och att man därför inte ska föra samtal med partiets företrädare. Att prata med SD skulle bidra till att normalisera partiet ytterligare, anser Fastighets ordförande Lennart Mauritzon.
– De står för en politik och för en värdegrund som inte på något vis gynnar våra medlemmar. En stor del av våra medlemmar kommer dessutom från andra länder, det vore ett gigantiskt svek mot dem att etablera kontakt med SD, säger Lennart Mauritzon.
Ett av de SD-förslag Lennart Mauritzon vänder sig starkt emot är att ta ifrån fackföreningar rätten att utse regionala skyddsombud. Istället vill partiet att ”arbetsmiljörådgivare” anställs av Arbetsmiljöverket. Detta för att motverka den risk för politisering av arbetsmiljöarbetet som SD anser finns i och med fackförbundens band till Socialdemokraterna.
Inom fackföreningsrörelsen finns en utbredd oro för att förslaget skulle slå hårt mot arbetsmiljöarbetet. Detaljerna är inte utformade, men ordet ”rådgivning” signalerar inte de befogenheter som dagens skyddsombud har att tvinga fram åtgärder och i sista hand stoppa verksamheten om arbetsmiljön är allvarliga. Lennart Mauritzon ser inte att tjänstemän på en myndighet kommer att kunna ha samma förståelse för de anställdas arbetsmiljö som de ombud facken utser.
– En städare vet hur en städares vardag ser ut. Den vet hur många monotona rörelser man gör om man städar trappor fyra timmar om dagen. Den som kommer från en annan arbetssituation kan inte förstå hur det känns efter tio år och vad som händer med den personens kropp.
LO-medlemmar gillar SD
Fackföreningsfientliga eller ej – åtskilliga LO-medlemmar gillar SD. 27 procent av gruppen röstade på partiet, enligt SVT:s Valu. Då duger det inte att bara markera avstånd och kritisera, menar Byggnads ordförande Johan Lindholm som var först ut med att deklarera att förbundet kommer att uppvakta sverigedemokrater. Han sågar också det socialdemokratiska partiets strategi att utmåla SD som huvudmotståndare under valspurten. Partiet måste ut och lyssna på medlemmarna, inte skrämmas med SD, anser han.
– Jag vill se socialdemokratiska politiker ute i byggbodarna, redan igår, med stora öron och små munnar, säger Johan Lindholm.
Det är bara med sakpolitik som S kan återupprätta förtroendet bland de LO-medlemmar som vänt partiet ryggen, anser han.
– Underbemanningen i vården och skolan, det måste man lösa bara, även om det skulle behövas skattehöjningar. Och full sysselsättning får inte bara bli en fras, det måste underbyggas med offentliga investeringar.
Svår mandatperiod väntar
LO:s första vice ordförande Therese Guovelin tonar ner betydelsen av LO-ledningens besked. Det är med Socialdemokraterna som LO samverkar, betonar hon. Några kontakter med den sverigedemokratiska partiorganisationen handlar det inte om. Däremot kan exempelvis SD-märkta utskottsordföranden uppvaktas.
– Vi är en kamporganisation som ska företräda förbunden och förbundens medlemmar, vi kommer varken ta några hemliga luncher eller middagar med ledande sverigedemokrater, men vi ska påverka och högljutt protestera, säger Therese Guovelin.
Hon ser en mandatperiod i isande motvind framför sig för facket. Bland högerpartierna finns flera förslag som det var tyst om i valrörelsen, men som enligt LO skulle försämra för medlemmarna och förskjuta maktbalansen på arbetsmarknaden till arbetsgivarnas fördel. Ett är just SD-förslaget om att avskaffa de fackligt utsedda skyddsombuden. Ett annat är M:s och KD:s förslag om att införa en så kallad proportionalitetsprincip i strejkrätten. Det skulle innebära att Arbetsdomstolen kan sätta stopp för strejker som anses slå för hårt mot ”tredje man”, medborgare eller företag som inte hör till parterna i konflikten.
Ett annat hot enligt Therese Guovelin är den ”dubbelsmäll” hon menar kan riktas mot a-kassan. SD har visserligen lovat ta strid mot de övriga högerpartierna för att behålla ersättningen på den högre nivå som den legat på under pandemin. Men bara de första hundra dagarna, sedan ska den sänkas från dagens maximalt 1 000 kronor om dagen till 800 kronor. Dessutom vill SD, KD och L alla att a-kassan frikopplas från fackförbunden och blir statlig och obligatorisk. Therese Guovelin varnar för sämre service för medlemmarna om a-kassan inte längre är knuten till en specifik bransch.
Handlar det inte om att ni är oroliga för att tappa medlemmar om kopplingen mellan fack och a-kassa försvinner?
– Det är klart att jag skulle vara orolig för det. Idag ser många av förbundens medlemmar att det hänger ihop.