Det är första gången ett internationellt arbetsläger anordnas vintertid i Sverige. Sommarläger med fredsinriktning har bedrivits i Bredsjö under många år men nu ville kulturkooperativet prova på något nytt.
Vi ställde oss frågan varför vi inte skulle anordna ett vinterläger som sammanfaller med internationella kvinnodagen? säger ledaren Katarzyna Jankowska.
När ETC Bergslagen besökte stationshuset i Bredsjö hade deltagarna just kommit och det var dags att lära känna varandra genom handfasta övningar. Under stor munterhet fick de beskriva varandra på olika sätt och även gestalta hur de själva vill att andra ska se på dem. Litteraturstudenten Tony Goupil från Frankrike kom till Bredsjö för att han vill kombinera manuellt arbete med kulturella aktiviteter. Om temat för lägret och tillståndet i hans hemland säger han så här:
– Det är hyfsat bra ställt med jämställdheten i Frankrike. Vi har till exempel ett system vid borgmästarval i städerna som innebär att den politiska representationen måste delas lika mellan kvinnor och män. Det kallas parité.
Paula Cuadrado från Sevilla i Spanien har aldrig hört talas om den internationella kvinnodagen. Hon menar att det är långt kvar till jämställdhet i Spanien och anser att det först och främst handlar om en mentalitet. Det är kvinnorna som förväntas ta hand om hem och barn även om de jobbar heltid.
– Det gör mig verkligen förbannad. Även om båda i ett förhållande jobbar så blir kvinnan ifrågasatt om hon inte stannar hemma och tar hand om hem och barn.
Slovenskan Ajda Dernikovic håller med om att det handlar om attityder. Hon anser att man ska tänka på jämställdhet varje dag för att hålla ämnet aktuellt. Det största problemet är att lönerna är ojämlika. Internationella kvinnodagen firar man i Slovenien till exempel genom att elever på skolor ger sina kvinnliga lärare blommor. Även i Ryssland firas dagen berättar Anna Lepeshkina.
– Den åttonde mars får kvinnor och flickor presenter. Detsamma fast det omvända händer på mansdagen den 28 februari, säger Anna Lepeshkina.
Svensk föräldraledighet
Från Kalifornien kommer Chelsea Kontrol. Hon studerar i Belgien men eftersom det är lov där nu såg hon chansen att åka till Bredsjö för att vara med på lägret. Det är ganska bra ställt med jämlikheten i Kalifornien enligt Chelsea Kontrol men hon tycker att den svenska föräldraledigheten vore något som delstaten kunde ta efter.
Som det är nu är föräldraledigheten två till tre månader och det vore bra för jämställdheten om den blev längre som i Sverige.
Radikalt förslag
Det mest radikala förslaget för att få fart på jämställdhetsarbetet mellan män och kvinnor stod Nirves Plaza från Madrid för. Hon tycker att det går åt rätt håll i Spanien men att det går på tok för långsamt.
– En rollbytardag vore bra. Och då menar jag verkligen att kvinnor och män skulle få känna på hur det är att vara i varandras situationer. Att totalt byta roller med varandra skulle vara bra för förståelsen för jämställdheten, säger Nirves Plaza.