– Det är fantastiskt! Det är väldigt väldigt bra att forskningen går framåt. Ofrivillig barnlöshet är en stor sorg gör yngre drabbade som har fått en gynekologiska cancerdiagnos, säger Belinda Haraldsson.
Det är ett forskarteam på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet som för första gången har genomfört en transplantation med livmoder från en avliden donator. Transplantationen gjordes i december förra året och ingreppet skedde utan komplikationer, skriver sjukhuset i ett pressmeddelande. Mottagaren mår bra och planen är att i höst, tio månader efter operation, inleda försök att göra kvinnan gravid. Det sker genom att ett embryo, som tillkommit via IVF före transplantationen, återförs i den transplanterade livmodern.
Forskning i framkant
Den svenska forskningen på området ligger i framkant. Hittills har bara tre barn i världen fötts efter transplantation av livmoder från en avliden donator, ett barn i Brasilien och två i USA.
– Det känns bra att vi är igång. Nu har vi också kunnat meddela de andra personerna på väntelistan att den första transplantationen är gjord, säger Mats Brännström, överläkare och professor i obstetrik och gynekologi på Sahlgrenska som leder forskarteamet, i ett uttalande.
Målgruppen är kvinnor som fötts utan livmoder eller som opererat bort den på grund av sjukdom. Belinda Haraldsson säger dock att transplantation inte är en möjlig lösning för alla cancerpatienter som blivit av med livmodern.
– Det är väldigt specifika fall som kan få hjälp naturligtvis, för det är mycket runt om som ska fungera. Problemet är också att några av patienterna har strålskador och då är det svårigheter att göra det. Men vi ser jättepositivt på det här, säger hon.
Fler planeras
Syftet med att pröva den nya metoden är att bredda möjligheterna inför att transplantation av livmödrar eventuellt etableras som behandling i Sverige. För det första ökar antalet möjliga donatorer, och för de andra kan även kvinnor som saknar lämplig donator i sin närhet komma i fråga för transplantation.
Ytterligare fem transplantationer med livmoder från avliden donator planeras av forskarteamet under 2020 och 2021.
Belinda Haraldsson menar att forskningen kring gynekologisk cancer hamnat lite i bakvatten, men säger att framsteg som det här har stor betydelse för de drabbade.
– Det är underbart för de här kvinnorna och deras familjer och framtida familjer. Nu kan det som varit omöjligt förut bli verklighet, säger hon.