Gazasvenskar fortfarande fast – trots att andra länders medborgare får komma hem
Palestinier på väg till sina hem i centrala Gaza. Hur många personer med koppling till Sverige som finns kvar i området är oklart, men ska vara tvåsiffrigt.
Bild: Abdel Kareem Hana/AP/TT
Dagens ETC
En bor i Nederländerna, den andra i Uppsala. De fastnade båda i Gaza när kriget bröt ut. Den ene har fått komma hem, medan den andre fortfarande väntar på att få hjälp. Skillnaden dem emellan? Ingen – förutom att mannen från Nederländerna har en regering som valt att agera.
– Det hjälper inte att vara artig, säger Tania Hary, som hjälper strandsatta att ta sig hem.
När kriget bröt ut den 7 oktober 2023 fanns det omkring 500 personer med svensk koppling i det av Israel belägrade Gaza. Hur många som finns kvar idag är det ingen som vet, men enligt svenska UD kan antalet vara tvåsiffrigt.
Den israeliska organisationen Gisha har sedan 2005 jobbat för palestiniers rätt att röra sig fritt. Sedan kriget i Gaza bröt ut hösten 2023 har en ny uppgift adderats – att hjälpa utländska medborgare att ta sig hem från det sönderbombade området.
Det är ett allt annat än enkelt uppdrag, men nu under vapenvilan har det börjat röra på sig, enligt Tania Hary, chef för Gisha. Förra veckan kunde en nederländsk medborgare, 33-årige Abed al Attar, lämna Gaza via gränsövergången Kerem Shalom, rapporterar Algemeen Dagblad.
– De utövade hårda påtryckningar för att han skulle kunna lämna. De nederländska myndigheterna var ihärdiga, säger Tania Hary.
De skickade personal som eskorterade Abed al Attar hela vägen från Kerem Shalom, genom Israel, in i Jordanien och därifrån flög han tillbaka till Nederländerna.
– De har lagt ner stora resurser, säger Tania Hary.
Tania Hary, chef för den israeliska organsiationen Gisha.
Bild:
Gisha
Skulle på bröllop – fastnade
Abed al Attar bor i staden Almere i Nederländerna och reste till Gaza i slutet av september 2023, enligt Algemeen Dagblad. Målet med Abed al Attars resa var att gå på sin kusins bröllop, men så bröt kriget ut och han fastnade. Medan hans fru och barn fick resa ut stoppades han av Israel av ”säkerhetsskäl”, dock ospecificerade sådana.
Enligt Gisha har det här länge varit vanligt. Vad de gör i sådana här fall är att överklaga beslutet.
– Ofta upphävs säkerhetsblockeringen innan fallet går till domstol, säger Tania Hary.
Exakt det hände i Abed al Attars fall. Men även om det är Gisha som driver processen i domstol måste landet som vill ha ut sin medborgare vara aktiva. I Nederländerna har påtryckningarna kommit från allra högsta nivå och landets utrikesminister Caspar Veldkamp har själv engagerat sig.
Nederländerna lyckades även få ut två medborgare via Kerem Shalom i mitten av november 2024.
– Vi har försökt förstå exakt hur de har gjort, hur hårda deras påtryckningar har varit. Och det vi har förstått är att de inte accepterade nej som svar. De ringde eller mejlade varje dag och låg verkligen på, säger Tania Hary.
De tröttade ut de israeliska myndigheterna?
– Lite så, ja.
Medias rapportering har också bidragit, tror Tania Hary.
– Utrikesministern har intervjuats om de här specifika fallen. Enligt min uppfattning så är det de här påtryckningarna från högsta politiska nivå i kombination med vår process som har fått Israel att lyfta säkerhetsblockeringarna.
Den nederländska utrikesministern Caspar Veldkamp var lättad när Abed al Attar fick resa ut från Gaza, enligt ett inlägg på X.
– Jag är lättad över att Abed al Attar har lämnat Gaza och kommer att återförenas med sin familj i Nederländerna de kommande dagarna. Jag tackar våra israeliska kollegor, den israeliska organisationen Gisha och de inblandade ambassaderna som arbetade hårt med detta, skriver Caspar Veldkamp.
UD åberopar ”avrådan”
Något liknande engagemang från svenska ministrar lyser ännu med sin frånvaro. Istället har det från svenskt håll flera gånger upprepats att svenskarna i Gaza har rest dit trots avrådan.
När Dagens ETC återigen kontaktar UD avböjer de en intervju och återkommer med skriftliga svar.
”Även om avtalet om vapenvila omnämner att gränspassagen till Rafah, som varit stängd sedan mitten på maj 2024, kan komma att öppnas för utländska medborgare framöver, är det ännu oklart exakt när och under vilka förutsättningar”, svarar UD:s presstjänst.
Dagens ETC har ställt följdfrågor om möjligheterna att istället hjälpa medborgare ut via Kerem Shalom, men myndigheten hade inte hunnit återkomma innan den här publiceringen. Rafah är i skrivande stund endast öppen för personer på väg till Egypten för vård.
Artighet hjälper inte
Gisha har tre klienter från Sverige som också har blockerats av ”säkerhetsskäl”. En av de tre svenska medborgarna är Mohammed Alserr, som Dagens ETC har varit i kontakt med sedan hösten 2023. Liksom Abed al Attar kunde resten av Mohammed Alserrs familj resa ut från Gaza.
– Fallen är väldigt lika varandra. Vi har lyckats häva säkerhetsblockeringarna för de tre svenska medborgarna också, säger Tania Hary.
Men det finns också stora skillnader. Gisha är i kontakt med både de tre svenskarna och svenska myndigheter. Enligt den information som Tania Hary har så har de svenska myndigheterna kontaktat Israel, men sedan låtit saken bero.
– Vår uppfattning är att Sverige är alldeles för undfallande, säger Tania Hary.
Du menar att Sverige skulle kunna göra mer?
– Ja, det hjälper inte att vara artig.
Sverige agerar svårbegripligt
Den 6 februari, efter att Abed al Attar kunnat lämna via Kerem Shalom, skickade Mohammed Alserr ett mejl till UD. För första gången på länge fick han svar.
”UD känner till att ett fåtal utländska medborgare kunnat lämna Gaza via gränsövergången Kerem Shalom, för vidare transport till Jordanien. UD har i nuläget inte möjlighet att hjälpa svenskar att lämna Gaza annat än via gränsövergången Rafah, när den är öppen”, skriver de i mejlet.
Dagens ETC delar informationen med Tania Hary, som säger att det svenska förhållningssättet är svårt att förstå.
– Om ministeriet är medvetna om att en de utländska medborgare har kunnat lämna via Kerem Shalom borde de insistera på att Israel också släpper ut sina medborgare där. Vapenvilan är skör och Rafah är tills vidare stängt för alla som inte är patienter, det är svårt att förstå varför Sverige inte skulle göra allt i sin makt för att evakuera sina medborgare omedelbart.
Egenföretageran och småbarnspappan Mohammed Alserr har varit fast i Gaza under hela kriget. Han har kontaktat den israeliska organsiationen Gisha för hjälp, men Sverige måste också bidra aktivt.
Bild:
Privat
Från UD till Kronofogden
När Dagens ETC pratar med Mohammed Alserr befinner han sig i Khan Yunis i södra Gaza. Där har han varit under större delen av det över 15 månader långa kriget. Hans fru och två barn har under tiden han varit fast i Gaza tvingats flytta från huset i Storvreta. Mohammed Alserr är egenföretagare och konsult inom it. Under tiden i Gaza har alla inkomster uteblivit och han har hamnat hos Kronofogden.
Han upplever det som att han lämnats vind för våg av svenska myndigheter.
– Jag fick precis veta att den nederländska medborgaren som fick lämna Gaza igår var min kompis, vi var tillsammans och har försökt åka tillbaka till våra familjer. Hans land backar honom, men tyvärr bryr sig Sverige inte om oss i Gaza.
Abel al Attar har återförenats med sin familj i Nederländerna. Algemeen Dagblad pratade kort med honom när han landade på flygplatsen Schiphol i Amsterdam.
– Tack, jag är väldigt glad för ert stöd. Uppmärksamheten från Nederländerna kring mitt fall har gett mig hopp. Snart ska jag krama mina döttrar, och för det är jag oerhört tacksam, säger han till tidningen.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.