Bjønnulv Evenrud är redaktör för gatutidningen Folk er folk. I veckan besökte han Göteborg och berättade om hur arbetet för att hjälpa utländska tiggare startade 2012. Allra först delade han och några engagerade ut flygblad för att slå hål på myterna om romer i Oslo. Liksom debatten i Sverige ofta felaktigt har handlat om organiserad brottslighet, har utgångspunkten för de största politiska partierna i Norge varit att tiggeri bygger på trafficking.
– 2012 var romerna bojkottade av människorättsorganisationer och på akutmottagningen. I april det året gavs polisen order att bekämpa trafficking och polisen startade en jakt på människor, säger Bjønnulv Evenrud och berättar om hur de som sov i tält i områden, där det var tillåtet att tälta, väcktes av polis om nätterna.
Starten på mediestorm
Inspirerade av liknande människorättsdemonstrationer genomfördes en manifestation där 200 romer samlades utanför en kyrka i centrala Oslo i slutet av juni. Första timmarna var lugna och sansade, men sedan hände något.
– Det blev starten på den största mediestormen i Norge på många år och en hysteriskt rasistisk reaktion. Det kallades ”en invasion av romer” i media och TV2 filmade från en hög mast dygnet runt. Strax innan den 22 juli, årsdagen av Anders Behring Breiviks attentat, fick statsministern gå ut i tv och be det norska folket att lugna sig. Så pinsamt hade det blivit bara dagarna innan årsdagen av det fascistiska angreppet, säger han.
Efter detta växte oppositionen mot tiggeriförbud, stödet till de fattiga romerna växte och Folk er folk har utvecklats från ett informationsblad till en gatutidning som säljs i hela landet. Ändå tros en majoritet rösta igenom det liggande förslaget om ett nationellt förbud mot organiserat tiggeri, initierat av gräsrötterna i konservativa Høyre. Två tiggare som på något vis samarbetar räknas som organiserade och det blir även förbjudet för privatpersoner att hjälpa tiggare. Redan nu får respektive kommun införa lokala tiggeriförbud. Förslaget har kritiserats av Europarådets människorättskommissionär Nils Muiznieks.
Pengar direkt till försäljaren
Detta var grunden till tidningen Folk er folk. Och inom en månad väntas det alltså finnas en variant till försäljning även i Göteborg.
– Det blir berättelser, kåserier, Hans Caldaras har en spalt i varje tidning och så blir det reportage från gatan om EU-migranternas situation, säger Leif Eriksson som liksom organisationen Ej tiggare samarbetar med Folk er folk.
En stor del av kostnaden för tidningen kommer att gå direkt till försäljaren. Formen för den nya tidningen är dock inte spikad ännu och till skillnad från den etablerade Faktum finns inga försäljarlegitimationer.
Som en smygstart började en grupp i veckan att sälja seriealbumet Sofia Z, ett annat av Folk er folks projekt, på gatan i Göteborg. Albumet är en nättare variant av av Gunilla Lundgrens bok om Sofia Taikon. ”Sofia Z” var bara åtta år när hennes familj sattes i nazistiskt koncentrationsläger och fem år senare kom hon som enda överlevande i familjen till Sverige med vita bussarna. Lanseringen matchades med minnesdagen av Förintelsen och ETC var på plats då de första albumen delades ut till försäljarna i veckan. Samtidigt diskuterades innehållet i den kommande tidningen och att försäljarnas egna berättelser ska vara med. Kopplingen till seriealbumet är heller inte långt borta.
– Sandos mormor upplevde förföljelser under andra världskriget, fast hon är död i dag, säger Marin Cueru om en av sina försäljarvänner.
Albumet kostar 100 kronor och av dem går 75 kronor direkt till försäljarna.