Mitt i den gråtrista betongen på Krämartorget utanför Öbos huvudkontor ska pumpor, bönor och kryddväxter växa fram i sommar. På Krämarterassen intill ska andra odlingar spira, och det är bara början.
Tomas Hjort, stadsodlingskonsulent på ABF i Örebro, har tillsammans med Öbo och Hyresgästföreningen dragit igång ett projekt där målet är att fler ska odla på ytor mitt i stan.
– Det går att odla överallt där du kan ha jord. På många håll kan man ställa upp pallkragar och frakta dit jord för att odla. På andra ställen kan man plantera krusbärsbuskar i stället för prydnadsbuskar, berättar han.
Det mesta som man kan odla i trädgårdar och på landet fungerar utmärkt att odla även i stadsmiljö.
– Persilja, dill och morötter och massor av andra grödor kan man odla nästan var som helst, säger han.
”Vill få jord under naglarna”
Tomas Hjort har under flera år jobbat med hållbar utveckling på ABF, och nu kommer han under några månader att utbilda personer som vill leda studiecirklar i stadsodling. En första träff med intresserade har han redan haft. Då var det Öbos gårdspysslare och förtroendevalda från Hyresgästföreningen som fick lära sig mer om gatsmart odling. Nu är förhoppningen att de utbildade ledarna ska fylla minst tio cirklar med odlingsintresserade under våren.
– Jag tror att det kan finnas jättemånga hyresgäster som saknar att få odla. Det är en otrolig lyx att kunna gå ut och hämta mynta till te eller gräslök till såsen. Människor vill få jord under naglarna, säger han.
Att odlingen kommer att ske i olika studiecirklar gör att deltagarna både får lära sig mer om stadsodling och vara delaktiga i besluten. För om odlingarna ska bli lyckade måste de som bor i närheten känna sig inbjudna att vara med.
– Då blir man ett demokratiskt gäng där alla har inflytande och där grannar gör saker tillsammans, säger han.
Oro för vandalisering
De allra flesta som Tomas Hjort har varit i kontakt med hittills är positivt inställda. Att ha tillgång till egna bär och grönsaker är en lyx som många hyresgäster inne i stan drömmer om. Det enda orosmolnet som brukar komma upp handlar om risken att andra människor ska förstöra odlingarna.
– Jag brukar säga att; förstör någon får man plantera igen. Fast erfarenheter från till exempel Vivalla visar att det kan fungera jättebra. I somras var det ungdomar i området som hade odling som feriearbete och det var bara en enda växt som drogs upp på hela sommaren, säger han.
Vem som ska få skörda frukterna av odlandet blir en fråga för cirklarna att diskutera, men odlar man på en allmän plats som Krämartorget får man räkna med att människor vill smaka på grönsakerna eller bären.
– Jag hoppas att det här också kan leda till diskussioner om allt annat som planteras i staden. Varför har vi till exempel buskar med vita bär som vi inte kan äta när vi i stället skulle kunna ha krusbärsbuskar?
Ser utvecklingsmöjligheter
Satsningen på odlingscirklar sammanfaller med att kommunen nyligen har beslutat sig för att satsa på en ”ätbar” park i stan. Tomas Hjort tror att de sammantagna satsningarna kan få ett stort genomslag.
– Min vision är att Örebro ska bli Sveriges mest ätbara stad. Vi har världens chans att bli ledande i Sverige inom det här och jag ser massor av utvecklingsmöjligheter, säger han.