– För årets stipendiat finns det en så mycket större fiende än motståndarlaget. En fiende som varje dag besegras genom att göra fotbollsplanen till en outtömlig kraftkälla, sa han.
Gatans lag fick också en videohälsning från fotbollsstjärnan som instiftat priset:
– Det ni gör är fantastiskt och det fanns ingen annan i bilden som kunde matcha det ni har gjort. Fortsätt kämpa, ge aldrig upp och ni har mig när ni än behöver, så ett stort grattis, sa Zlatan Ibrahimovic.
När Dagens ETC träffar Sofie Nehvonen har hon bytt galaklänningen mot träningskläder och är tillbaka i gympasalen på Katrinelundsgymnasiet. Föreningens damlag värmer upp med löpningar och knäböj på det slitna plastgolvet. Sedan gör de situps samtidigt som de kastar fotbollar till varandra. När laget kommit igång med den första fotbollsövningen släntrar en försenad spelare in genom dörren. Hon får applåder och kramar från lagkamraterna.
– God morgon, säger en av spelarna trots att väggklockan visar att klockan är strax över halv två.
”Vi är likadana”
Spelaren Jonna Gry har nyligen blivit utsedd till tränare. Hon hittade till laget genom ett behandlingshem och minns att de första träningarna var lite läskiga.
– Jag hade spelat fotboll när jag var yngre men självförtroendet och självkänslan var inte direkt på topp, säger hon i en vattenpaus.
Tanken är att laget ska vara ett tryggt och alternativt sammanhang. I den senaste spelarundersökningen svarade 87 procent att fotbollsspelandet hjälper dem att avstå från droger och kriminalitet. För Jonna Gry har det varit skönt att umgås med människor med liknande erfarenheter.
– Vi är likadana och det har stärkt mig som människa. Jag känner mig inte annorlunda när jag är med de här tjejerna, säger hon och tittar ut över planen där lagkamraterna kört igång en intensiv match fem mot fem.
Där applåderar spelarna även när någon från motståndarlaget gör mål. Den som gör någonting bra får uppmuntrande kommentarer och spelarna imponeras av varandras skott och passningar.
– Fan vad snyggt, rakt i krysset!
I morgon ska de spela Gatans cup i Kviberg. Det är en prestigelös turnering där föreningens lag spelar mot olika organisationer och företag. Målet är att ha en rolig dag tillsammans och att samla in pengar till verksamheten. Man behöver inte ha spelat fotboll tidigare – det enda kravet är att man är nykter och drogfri för dagen.
Därefter väntar fler turneringar. Under våren ska hela föreningen spela streetfotboll i Norge och delta i ett Erasmus-projekt i Nederländerna. De ska också spela världsmästerskapet för hemlösa i Finland. Turneringen pågår en hel vecka och över femtio länder deltar.
– Det betyder mycket för spelarna som får åka. Deras resurser är ganska knappa, så det betyder mycket för självförtroendet att få komma iväg någonstans, säger Mattias Nehvonen.
”Något man har med sig”
Jonna Gry var en av spelarna som representerade Gatans lag i det förra världsmästerskapet. Då spelades turneringen i Wales och hon minns inte vilken plats laget slutade på – bara att de hade en väldigt rolig vecka.
– Alla var där för att de gillar fotboll och kämpar med att vara drogfria. Barnen och killen tyckte det var skithäftigt, att jag spelade VM liksom, det är något man har med sig hela livet.