Lena Liljemark och hennes man Magnus Isaksson driver gårdsmejeriet i Lövberg. Från deras gård kan besökarna se ut över de gröna åkrarna som breder ut sig i det böljande landskapet i Ljustorpsdalen.
– Jag har länge tänkt att vi på landet måste bli bättre på att förädla de råvaror som finns här och skapa ett lokalt kretslopp av pengar. Det är nyckeln till lokal utveckling, säger Lena Liljemark.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Lokal ekonomi
Hon tar skogen som exempel, som är betydelsefull för många i bygden, men där större delen av vinsterna går någon annanstans.
– När det gäller jordbruket har vi bättre förutsättningar att faktiskt skapa en lokal ekonomi.
I den här delen av Medelpad finns fortfarande en levande landsbygd, med bland annat tre mjölkbönder och några mindre företag som producerar bland annat tomater, ägg och ekologiska grönsaker.
Lena Liljemark jobbade i många år med landsbygdsutveckling inom EU:s Leader-program och hade flera diskussioner med intressenter kring att starta gårdsmejerier. Men ingen blev verklighet. Idén växte att kanske göra det själv. Hon gick kurser i osttillverkning och ystning vid Eldrimner, det nationella centrumet för mathantverk.
– Jag har också varit väldigt intresserad av fäbodkulturen och den mat som tillverkades där som smör, ost, mese.
Gården i Lövberg består av flera små röda hus, ett par av dem inrymmer bed and breakfast. Ett ska bli gårdsbutik och den gamla ladugården var ursprungligen tänkt som mejeri. Men det visade sig vara för krångligt och kostsamt. I stället blev det ett mejeri i ett nytt litet rött hus på gården.
– Det stod klart förra våren och vi har gjort det mesta själva och byggt det med små medel. Vi har också hållit ner kostnaderna genom att bara köpa det vi verkligen behöver och så långt vi kan köpa begagnad utrustning, berättar Magnus Isaksson.
Mjölk från gårdarna i byn
Paret har inga egna djur utan köper mjölken från gårdarna i byn.
– Korna går ute och betar örter och klöver vilket påverkar smaken på våra ostar. Ju bättre och godare mjölk desto bättre ost kan vi göra.
Mejeribyggnaden på 30 kvadratmeter inrymmer även kyllager så det är lite trångt den här dagen när sonen Olle Liljemark har ryckt in för att hjälpa till med dagens tillverkning av smör.
Tar tillvara allt
Mjölken separeras, grädden syras och kärnas sedan till smör. Resten, det vill säga skummjölken, ska bli parmesanost.
– Skummjölken har låg fetthalt och är svår att göra god ost av. Vi vill gärna ta tillvara hela råvaran och inte slänga något så vi har experimenterat med olika recept för att ta vara på skummjölken. Nu har vi fått tips om parmesan som vi vill prova, säger Magnus Isaksson.
Veckokalendern ligger på arbetsbänken och är full av anteckningar om vilka moment och produkter som ska göras vilken dag.
– Nu är det högsäsong för oss för att ha ostar att sälja på sommarens marknader. Vår andra stora försäljningsperiod är inför julen, berättar Lena Liljemark.
I mejeriet tillverkar de allehanda ostar, både dessertostar, färskostar och hårdostar. Mejeriprodukter som fil, yoghurt och storsäljaren tjockmjölk görs också liksom den lokala specialiteten rörost.
– Det är en dessert som är en ursprunglig kulturprodukt och bara finns i Medelpad och grannlandskapen. I det gamla bondesamhället var det festmat. I dagsläget är vi den enda tillverkaren och jag tittar på om vi skulle kunna få EU:s regionala certifiering för denna unika produkt, precis som Kalix löjrom, säger Lena Liljemark.
Säljer endast lokalt
Produkterna från mejeriet finns hos flera livsmedelsbutiker i Sundsvall och Timrå. Lena och Magnus vill bara sälja produkterna lokalt och är också flitiga på marknader i området.
– Hittills har det gått bra, vi säljer allt vi producerar och hinner inte riktigt med allt vi planerar. Bland annat vill vi göra långlagrade ostar, men det har vi inte haft tid med.
Den gamla jordkällaren på gården ska få en särskild roll i osttillverkningen.
– Där kan vi lagra ostar för att ytterligare förstärka den lokala smaken via den lokala bakteriefloran.
Lena Liljemark ser en tydlig trend med ökat intresse för lokalproducerade och ekologiska livsmedel, vilket skapar nya möjligheter för en jordbruksbygd som Ljustorp.
Lokalt slakteri
– Vårt mejeri blir ett alternativ till Arla och vi betalar också bättre för mjölken. Det finns även flera gårdar i Ljustorp som har köttdjur så vi borde ha ett lokalt slakteri här också.
Fotnot: Lövberg är Medelpads andra gårdsmejeri. Sedan många år finns Strömmens gårdsmejeri i Boltjärn, Ånge.