Mamma Maria Runkvist kan på grund av sjukdom inte följa sin son till den större vägen. Trots att läkare, kurator och sjukgymnast intygar att Ludvig behöver hämtas vid hemmet är svaret från rektor Marie Karlsson att det inte är aktuellt. Maria Runkvist är förtvivlad. – Ska ett sjuårigt barn behöva gå ensam i mörkret!? Finns det ingen respekt för den som är sjuk, säger Marie Runkvist.
Familjen Runkvist bor i Rockesholm Hällefors kommun. Till skolan i Grythyttan är det drygt två mil. När Ludvig gick i förskolan körde taxin fram till gården för att hämta och lämna honom. Men det slutade när Ludvig började i första klass.
– Taxichauffören knackade på en morgon och sa att det var sista gången han hämtade Ludvig. Han fick inte åka fram till gården längre, säger Maria Runkvist.
Flera sjukintyg
När ETC Bergslagen hälsar på Ludvig och Maria Runkvist berättar Maria att hon är halvt sjukskriven på grund av kroniska muskelbesvär, huvudvärk och att hon är stresskänslig och har dålig sömn. Maria Runkvist visar också läkarintyg som bekräftar det. På ett annat läkarintyg står det att: ”Pojken klarar inte att gå de 900 meter på en mörk och smal skogsväg ensam till den plats där det är sagt att skolskjutsen ska hämta pojken...Maria behöver för sin hälsa veta att sonen hämtas från bostaden.”
– När jag förklarade för rektor Maria Karlsson hur det ligger till blev svaret ”Får en elev sådan skjuts ska alla ha det sedan.”, säger Maria Runkvist
Handlar om några minuter
Taxichauffören har berättat för Maria Runkvist att han utgår från Gyttorp. Hur mycket extratid det skulle ta taxin att köra de närmare två kilometrarna för att hämta och lämna Ludvig på vägen mot Grythyttan är svårt att säga exakt, men det kan högst röra sig om ett par, tre minuter per dag enligt Maria Runkvist. Att hennes man skulle ta med sonen när han åker till jobbet fungerar inte heller. Han åker kvart i sex på morgonen och då skulle Ludvig få vänta två timmar varje morgon på skolan innan han börjar. Marias eget jobb blir också lidande.
– Nu jobbar jag halvtid. När det passar med jobbet tar jag med mig Ludvig och kommer två timmar för tidigt till mitt jobb, men det fungerar inte i längden. Fortsätter det här blir jag heltidssjukskriven och vad har samhället då tjänat in på att dra in Ludvigs skolskjuts? säger Maria Runkvist.
Fått brev
Rektor Maria Karlsson på Klockarhagsskolan är den som fattar beslut om skolskjutsen. I ett brev till Maria Runkvist förklarar hon med hänvisning till att Marias sjukintyg att: ”Om vårdnadshavare av någon anledning inte kan klara av de uppgifter som åligger vårdnadshavare, ska vårdnadshavaren vända sig till Familj- och individomsorgen för att söka stöd.” Innebär det att socialtjänsten ska hämta min son och köra honom till skolan? undrar Maria. Till ETC Bergslagen säger rektor Maria Karlsson att hon utgår från de beslut som utbildningsnämnden tagit och bor man utanför tätbebyggt område så gäller två kilometer som gräns för att få skolskjuts beviljad. I övrigt kommenterar hon inte enskilda fall. Områdeschef Daniel Åhnberg på Familj- och individomsorgen säger till ETC Bergslagen att om familjen söker hjälp gör de alltid en utredning. Han förklarar att utredningstiden varierar mellan två till fyra månader. Daniel Åhnberg är noga med att påpeka att han inte uttalar sig i det enskilda fallet utan bara utifrån gällande lagstiftning.
Maria Runkvist förklarar att hon hittills kört Ludvig ner till stora vägen men att hon inte klarar det längre på grund av att hela situationen gör att hennes hälsa blir sämre och sämre. Huvudpersonen själv har en bestämd åsikt i frågan.
– Inte bra att taxin inte kommer för jag gillar att gå i skolan. Men jag vill inte gå själv, det är läskigt, säger Ludvig Runkvist.