– De poppar upp som svampar i jorden. Det är många, många unga som är på väg in, så det är inte lugn och ordning i Vårby, säger han.
Reine Berglund upplever arbetet mot gängkriminalitet som ett ständigt skrapande på ytan.
– De som är kvar ute är välorganiserade. Får vi nys om vissa adresser går djungeltrumman direkt att vi är där. De är duktiga på det de gör och håller låg profil.
Han beskriver de som är kvar i nätverken som nojiga. De gömmer vapen nära centrum för att kunna springa och hämta om de skulle behöva försvara sig. En liten konflikt kan eskalera när som helst.
– Det behövs en ständig närvaro. Att vi är där fem timmar täcker inte de 19 timmar vi inte är där. Vid mordet och mordförsöket vid Kungens kurva så hade vi mycket resurser, men det var på ett sätt ett spel för gallerierna, för den närvaron hade jag velat se hela tiden, säger han.
Gängen utnyttjar strategiskt unga som inte är straffmyndiga, inte sällan barn i 12-13-årsåldern. Det gör det svårt att arbeta mot den målgruppen.
Dagens extrema våldskapital har byggts upp de senaste tio åren.
– Det är vad man lever på, att de har våldskapitalet i ryggen, att det när som helst kan flyga in en handgranat i fönstret, även för oss som jobbar. De försöker hela tiden få polisen att inte löpa hela linan ut. De kör förbi med sina bilar där vi bor, tar våra regnummer. Det är ofta subtilt och kryper under skinnet.
Gripanden skapar oro
Att polisen lyckats komma åt ledarskiktet i Vårbynätverket hjälper inte nödvändigtvis Vårbyborna. Det menar Daniel som har bott i Vårby gård i många år och länge varit engagerad för att förändra området. Han tycker att polisen har gjort ett bra jobb, men det löser inte det grundläggande problemet.
– Det har bara splittrat en gruppering av grabbar som är kompisar som hade det här som levebröd. Det har inte räddat Vårby. Misären och utanförskapet är kvar, säger han.
Bilden att gripandena kan föda nytt våld när unga kriminella ska göra upp om ledarpositionerna stämmer på Vårby, enligt Daniel.
– Frågor som; vem ska ta ledarrollen, kan de styra från finkan, kommer upp – och ja, det kan de. Det är lätt att göra tillslag, att tänka, då är det löst. Men man har inte vunnit något, bara förändrat lite, säger Daniel.
Han fortsätter:
– Utåt märks inget men jag vet att det finns oro bland grabbarna. Vem har golat? Men det är sällan någon som golat med vilje. Polisen har gjort ett så gediget arbete med avlyssning och spaning. De trodde att de var onåbara men polisen kunde knäcka apparna, det var det som var det avgörande.
Många initiativ har gjorts från politiker, organisationer och företag i Vårby, men få lyckas skapa en verklig förändring. Det finns olika anledningar till det, menar Daniel.
– Det ska alltid ligga profit i botten av förändringar. Det är hela tiden pengar som styr. Ofta blir det att man sminkar orten lite och gör små, tillfälliga åtgärder, säger han.
Kommunen ordnar aktiviteter
Hos kommunen har en viss orolighet bland unga märkts av efter gripandena i Vårby.
– Det är klart att när så många ledarfigurer grips så blir det förändringar i området. Under en period i höstas iakttogs ungdomar och unga vuxna som inte var från området vilket skapade en del oro, skriver Catarina Klockerud, tillförordnad säkerhetschef på Huddinge kommun, i ett mejl till Dagens ETC.
För att komma till bukt med kriminaliteten satsar man på feriepraktiksarbete, idrott och gratisaktiviteter för barn och unga samt fältare i området.
Catarina Klockerud håller med om att man delvis haft ett kortsiktigt tänk i kommunen.
– Länge har arbetet gått ut på att slänga in olika projekt i områden som Vårby, det har varit okej att experimentera i dessa områden. Nu försöker vi bygga från grunden. I forskningen är man enig om att de två absolut viktigaste insatserna vi kan göra för att hindra att unga drar sig till kriminalitet är att skapa goda förutsättningar för föräldrarelationer och att ge möjlighet att utbilda sig för att få en egen inkomst.
Catarina Klockerud pekar också på att det behövs bättre samverkan mellan skola, socialtjänst, polis och näringsliv samt stöd för de som vill lämna gängkriminaliteten.
– Ingen kan klara av det själv, säger hon.
Daniel heter egentligen något annat.
Så ser Vårbyborna på sitt område efter gripandena
Maria Djordjevic
27, butikssäljare, Vårby gård
– Jag känner mig inte så trygg, det är mycket kriminalitet här. Det är ett fint område men det är mycket som händer. Jag har förlorat många av mina vänner i skottlossningar. Jag har vuxit upp här men ska snart flytta till Bromma. När jag var yngre var det inte så hemskt som nu. Det började kanske runt 2015 och efter det har det blivit värre och värre. Det är bra att polisen gripit så många men de har inte tagit alla.
När jag var ute med min hund för ett tag sedan var det någon som sköt borta vid skogen. Jag tycker polisen ska röra sig mer i förorterna, när jag går med min hund på kvällarna är det många som öppet säljer droger. Här har ni sanningen.
Akidath
24, personlig assistent, Skärholmen
– Jag känner mig ganska trygg, men när jag går ut på kvällen kan jag vara lite rädd. Jag tycker att man ska fokusera mer på unga mellan 15 och 20 år, för att de ska hamna på rätt väg. Polisen är i området hela tiden och gör så mycket de kan men kriminaliteten går inte att kontrollera här. Polisen kan inte göra allt.
Marianne Svedberg
79, pensionär, Vårby gård
– Jag är trygg, sedan är det klart att jag inte går ute sent eller öppnar dörren till någon jag inte känner efter åtta på kvällen. Jag tycker det är bra att polisen gripit så många, att de har koll på vad som försiggår. Det vore ju inte bra om det blev en frizon här för kriminalitet. Men ibland kan jag tycka att det verkar som att de blir lite väl mycket kompisar med de kriminella, de gör nog att de kriminella tappar respekt för polisen. På min tid fanns inte sådant här bus.