BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
I säkerhetssalen är det minst två poliser per åtalad och de åtalade förs in i handbojor. När handbojorna har tagits av är det till synes svårt att slå fast vilka som är misstänkta mördare och knarkhandlare och vilka som är poliser, häktespersonal, jurister och försvarsadvokater. Flera av de misstänkta ser ut som vanliga män i lägre medelåldern med kulmagar och begynnande flintar. Några av försvarsadvokaterna och även ett målsägarbiträde har slickat hår, långt i nacken och skäggstubb. En hel del poliser är kraftigt tatuerade och någon har rakat huvud på sidorna och en hårpiska mitt på hjässan.
Medan jag väntar på att insläppet ska börja – alla måste passera en kontroll som påminner om flygplatsernas säkerhetskontroller, fast betydligt mer noggrann – kommer tre unga kvinnor.
De vänder sig, nyfiket aggressivt mot mig och frågar vad jag gör där. När jag berättar att jag är journalist blir de upprörda:
– Alla journalister ljuger om oss i Östberga. Alla åtalade är oskyldiga, det är bara polisen som hittar på för att de vill sätta fast oss. Sedan får de hjälp av journalisterna.
Den som pratar mest är en 29-årig kvinna. Det visar sig att hon är syster till den åtalade gängledaren i Östberga. När jag frågar henne hur det är i Östberga nu med tanke på att det kriminella nätverket är mycket försvagat med ett par döda och ett tio-tal i häkte eller fängelse svarar hon direkt:
– Det är precis som vanligt, Östberga är ett lugnt område där människor trivs.
Det är svårt att förstå att två av hennes bröder är ihjälskjutna och en sitter i fängelse. Det är bara storebror, den utpekade gängledaren, som är kvar i Östberga numera.
”Kraftigt försvagat”
Polisen har en annan åsikt om situationen. Rickard Hugosson är en av de poliser som i många år utrett de olika nätverken söder om stan. Han säger att mycket har hänt.
– Just nu är det lugnt i Östberga och vanligt folk kan åtminstone andas ut lite. Det kriminella nätverket är kraftigt försvagat.
Jag åker ut till Östberga – tar tunnelbanan till Gullmarsplan och sedan buss 168 med slutstation Östbergahöjden. Jag går ut i vad som ser ut och känns som en helt vanlig och halvt sovande svensk förort. Det är fortfarande förmiddag och inte många människor syns till.
Jag går runt och kommer strax fram till förskolan Ädelstenen som ligger bredvid det garage där en medlem ur Östberga-nätverket avrättades av en Bredäng-skytt med automatvapen. Det skedde framför ögonen på flyende förskolebarn och lärare.
Det var bland annat detta mord som enligt polisen ledde fram till den rättegång som hålls nu. Här öppnade nämligen skytten eld mot en bil där flera framstående Östberga-ledare sitter. En av dem dör, brodern till den nu åtalade oinskränkte ledaren för nätverket.
Även om det, åtminstone på ytan, är lugnt i Östberga när jag kommer dit vill ingen prata med mig. Jag förstår dem. I kiosken säger de att det alltid varit lugnt. Men jag tror på polisens bedömning eftersom det måste märkas att så många är gripna eller döda.
– I bästa fall har vi nu en möjlighet att hindra nyrekryteringarna till gänget. Vi vet att när de gamla ledarna försvinner blir det möjligheter för unga att lämna nätverket – något som de även om de haft sådana tankar inte vågat göra när gänget varit starkt, säger polisen Rickard Hugosson.
Dessutom kan nätverkets attraktionskraft minskat när det blivit uppenbart hur det gått för olika medlemmar. Att det inte är en automatisk framgångssaga att gå med finns synliga exempel på.
Ledaren erbjöds skydd
Efter mordet på Östberga-nätverkets ledares bror förstod alla att det bara var en tidsfråga innan det skulle komma ett svar, något sådant skulle inte kunna tigas ihjäl.
Polisen intensifierade spaningarna och ett par månader senare, i november, fick de tips om att något skulle komma att hända. Men det var från andra hållet. Bredängsnätverket planerade ett attentat mot ledaren för Östberga-gänget och hans närmaste. De hade skaffat fram vapen och enligt polisens information planerade de att slå till den 16 november.
Poliserna gjorde då vad de var tvungna till, de varnade gängledaren i Östberga om att en attack var nära förestående och erbjöd honom skydd.
– Föga förvånande ville han inte ha polisskydd. De vill inte ha polisens hjälp utan sådant vill de fixa själva eller med hjälp av allierade, säger Rickard Hugosson.
Kontrollerar området
Den 4 000 sidor länga förundersökningen i den pågående rättegången är fascinerande läsning. Polisen har lyckats utreda ett helt nätverk, identifiera vilka uppgifter olika medlemmar har och hur nätverket är organiserat. Man har också kunnat se kopplingar till andra kriminella gäng.
Utredningen är mycket imponerande i sin mångfald på teknisk bevisning. Till exempel håller ett gigantiskt antal mobilmaster koll på var gängmedlemmarna befinner sig.
Sättet som polisen tidigare fått möjlighet att träffa gängledaren på är typisk för situationen i Östberga. Redan vid infarten till stadsdelen var poliserna bevakade av gänget, och när de sedan kom fram till det hus där gängledaren bor blev de mötta av några unga medlemmar i nätverket som frågade vad de hade där att göra.
Polismännen förklarade då att de behövde tala med gängledaren varpå de unga soldaterna ringde upp till gängledaren och fick klartecken att släppa in poliserna. De följde poliserna i hissen upp till den lägenhet där gängledarens föräldrar bor. Där bjöds de in för att vänta på ledaren.
Efter en stund kom gängledaren in i lägenheten, han bor själv en trappa upp i samma hus, följd av två av sina närmsta män. Gängledaren beordrar med en gest sina män att lämna honom med polismännen och samtalet/förhöret kunde då börja.
Det blev inte långvarigt.
När nu polisen bestämt sig för att informera gängledaren om det förestående attentatet valde man att göra det per telefon och gängledaren var inte förvånad. Enligt polisen som gav informationen slog ledaren direkt fast att han visste vilka det var som ute efter honom, något han i dag tagit tillbaka och förnekar.
Enligt polismannens minnesanteckningar från samtalet berättade gängledaren exakt vilka hans fiender var och att det var de som ville åt honom. Han använde rasistiska öknamn på de två, som bägge kommer från Bredängs-gänget, och säger att de är hans enda fiender.
Han avböjde hjälp och polismannen lämnade huset.
Eftersom polisen sedan länge haft avlyssning på de inblandade kunde de höra hur ett möte organiserades direkt efter att ledaren hade fått informationen. Genom att följa mobilerna kunde polisen också se vilka som kom till mötet och när de informerades om mötet.
Det är på mötet, enligt åtalet, som planeringen för att mörda den konkurrerande gängledaren från Bredäng inleddes. Med på mötet var gängledarens bäste vän– de är båda åtalade för att beställt mordet tillsammans med flera personer ur den inre kretsen, tre av dem är åtalade för medhjälp till mord.
På mötet lades, enligt åtalet, planerna för att slå till innan fienden haft tid att genomföra sin attack. Uppgifterna delades, säger åklagaren, ut. Den närmste vännen fick uppdraget att skaffa fram skyttar, torpeder, de som skulle sköta själva mordet – man ville inte gärna ta medlemmar ur det egna nätverket av flera skäl, bland annat upptäcktsrisken.
Tre andra, som nu är åtalade för medhjälp till mord, fick till uppgift att rekognosera runt den adress där offret, ledaren för Bredängsnätverket, fanns vid tidpunkten, men också att skaffa fram bilar, vapen, flyktvägar och se till att allt praktiskt fungerade.
När polisen dagen efter informerade om att hoten mot nätverket inte längre var aktuella, att de hade gripit en av Bredängs-nätverket ledare som var en av de som skulle utföra attentatet mot Östberga, påverkade det inte planeringen.
Östberga-nätverkets ledning beslutade att de skulle fortsätta planeringen och slå till mot Bredäng så fort de kunde.
Polisen fick exakt information
Men polisen var dem hela tiden på spåren. De följde alla misstänkta på deras mobiltelefoner och dessutom verkade inte nätverksmedlemmarna vara medvetna om hur moderna hyrbilar fungerar.
Det är nämligen så att hyrbilarnas GPS:er var utrustade med ett SIM-kort som hela tiden registrerade de olika mobilstationer som bilen passerade. Genom att vända sig till Volvo, efter ett beslut i tingsrätten, fick spaningsledningen ut exakt information om hur de hyrda Volvo-bilarna förflyttats och med hjälp av Interpol fick man uppgifter om vilka vägar en hyrd Renault kört.
Eftersom uthyrningsbolagen hade kamerabevakning i sina lokaler kunde poliserna också se vem som hyrt vilken bil och genom att koppla ihop bilens uppgifter med olika mobiltelefoner kunde de också få information om vilka som åkt med bilen.
Detta är ett enormt pussel som tar upp flera hundra sidor i förundersökningen, men med hjälp av dessa iakttagelser är det möjligt för polisen att se vem som har varit var vid varje enskilt tillfälle.
Kontakter med andra gäng
Genom att följa gängledarens bäste vän, som också är anklagad för anstiftan till mord, alltså för att ha beställt mordet, lyckades polisen få fram två personer från norra Stockholm som man misstänkte var de inhyrda mördarna. De tillhörde andra kriminella gäng, men hade kontakter med Östberga-nätverket.
De här två personerna dök plötsligt upp i hyrbilarna, hade möten med olika människor från Östberga och fanns med i en rad sammanhang.
En av dem är en 24-åring som när han var 18 år sköt sin flickvän i huvudet från nära håll. Han dömdes dock bara till tre års fängelse för vållande till annans död, något som gjorde flickans familj mycket upprörd. Domstolarna valde att tro att 24-åringen inte menade att döda sin sovande flickvän när han tryckte av sin revolver ett par decimeter från hennes huvud.
Den andra misstänkte mördaren är tidigare fälld för en explosion i Nyköping där två män dog. Han dömdes då till fängelse för allmänfarlig ödeläggelse.
Mordbil identifierades
Ett stort steg för polisens utredning var när de kunde visa hur de misstänkta kommit över bilen som användes vid mordet. Polisen kunde med hjälp av mobilmasterna visa att en av hyrbilarna kom till den plats där mordbilen lämnades och antändes strax efter mordet. Ett vittne kunde dessutom identifiera bilen när den i hög fart lämnade den utbrända bilen.
Trots att bilen brandskadades svårt kunde polisens rättstekniker lyfta DNA från den handske som skytten hade på sig när han avlossade de dödande kulorna mot Bredängs-ledaren. DNA-profilen stämde in på 24-åringen.
Det 30-åriga mordoffret var ledaren för Bredängs-nätverket, det gäng som Östberga slagits mot under lång tid. Den mördade var också den person som vid starten av kriget för fem år sedan sköt en medlem ut Östberga-nätverket i benet och anklagade honom och nätverket för att stjäla kokain från dem.
Tidigare hade en av hans närmsta vänner, tillika pojkvän till hans syster, mördats. Han var också misstänkt för att ha dödat en av Östberga-nätverkets ledares bröder, men hans inblandning kunde aldrig bevisas.
Uppenbart är att det finns mycket ont blod mellan den mördade bredängsledaren och Östberga-nätverkets ledare.
Miljon på kontot
När poliserna gjorde en ekonomisk slagning på Östberga-ledaren fann de två konton i Swedbank där behållningen var över en miljon kronor. Detta var något förvånande eftersom ledaren hade nolltaxerat de tre senaste åren och hans enda inkomster kom från A-kassa och Försäkringskassan.
Östberga-nätverket skiljer sig från många av de andra kriminella gängen i Storstockholm, bland annat för att de är så koncentrerade i Östberga. Medlemmarna bor i Östberga och har nära, dagliga kontakter med varandra och kärnan kommer från samma etniska grupper.
De har också en mycket noggrann kontroll på vilka som närmar sig Östbergas torg, flera medlemmar av nätverket har varit misstänkta och anhållna för att ha öppnat eld mot bilar som kommer alltför nära. Ingen har dock fällts för skottlossningarna.
– De flesta andra nätverken är mer utspridda, de har kanske en kärna som kommer från samma förort, men sedan har medlemmar flyttat ut till andra förorter men håller regelbunden kontakt, säger Rickard Hugosson.
Att nätverket i Östberga är koncentrerat till förorten innebär inte att de inte sam-arbetar med andra grupperingar. Tidigare har polisen kunnat konstatera samarbete mellan Östberga-nätverket och till exempel det kriminella gänget Lejonen i Hässelby. Lejonen betraktas som mycket aggressiva och har varit inblandade i en lång rad skjutningar.
Även det faktum att Östberga-gruppen misstänks för att hämtat mördarna i det senaste fallet från kriminella grupperingar i Märsta och norra sidan av stan stöder misstankarna om samarbeten.
I utredningen om nätverket konstaterar man bland annat:
”Nätverket har en tydlig struktur som sträcker sig från ledare i toppen ner till ungdomar/springpojkar längst ner. Man har sin huvudinkomst från brottslig verksamhet. Det rör sig framför allt om narkotikahantering, bedrägerier och utpressning.
Konflikten har tydligt visat att man inte är rädd för att ta till våldshandlingar för att styrka sin makt mot andra personer/nätverk.”
Svåra att komma åt
Polisen konstaterar att nätverket har haft stor inverkan på miljön i Östberga. De ser att de upplopp och bilbränder som vid en rad tillfällen förekommit har haft en tydlig koppling till polisinsatser eller ingripande mot personer som finns i kretsen kring nätverkets starke man.
Förundersökningen mot de personer som anklagas för mordet på ledaren från Bredäng är mycket omfattande, över 4 000 sidor, och har lyckas knyta ihop de olika personerna i nätverket.
Men varför har inte någon liknande genomgång gjorts tidigare? Kriget har ändå hållit på i fem år, fyra personer har dödats och ett tio-tal skjutningar som kunde lett till många fler dödsoffer har genomförts?
Polisen känner till medlemmarna i de flesta nätverken; de vet vilka de är, de vet vad de håller på med och ändå fortsätter skjutningarna, knarkhandeln och hela stadsdelar terroriseras under perioder.
Rickard Hugosson:
– Det handlar inte om resurser framför allt. Man ska veta att de här nätverken är mycket svåra att komma åt, ingen talar och vittnen saknas. För att lyckas genomföra en utredning som denna behöver man också tur – och det har vi haft vid detta tillfälle.
– Beviskraven är höga och det ska de vara – men det leder också till att det blir svårare att komma åt närverken. Dessutom är vissa straff väldigt låga, det är inte rimligt att unga pojkar under 21 år ska kunna åka fast gång på gång och ändå mer eller mindre direkt kunna återvända till gatan.
Nekar till allt
Rättegången väntas hålla på till efter midsommar och samtliga åtalade nekar till alla anklagelser. De menar att de är oskyldiga och att det inte finns någon egentlig bevisning mot dem, utan endast teknisk bevisning som inte berättar allt.
Det är svårt att med säkerhet slå fast hur domstolen kommer att döma. Det finns en klar logik som går igenom hela förundersökningen. Motivet är starkt, polisen har också kunnat visa på hur vapen anskaffats, bilarna är identifierade och på olika sätt knutna till de misstänkta.
Men den enda riktiga ”smoking gun” som man kallar avgörande bevis i USA är den handske med den 24-årige misstänkte mördarens DNA som återfanns i den utbrände mordbilen.
I övrigt är det teknisk bevisning; man kan följa åtalades mobiltelefoner och de bilar som knutits till och de dyker upp på alla nyckelplatser för mordet. Men det finns inga vittnen som sett de misstänkta och kan slå fast att de åtalade var på respektive plats. Mobiltelefonerna är i princip bara intressanta för att följa dem mellan de olika mobilstationerna. De åtalade kommunicerar nästan bara vi appar i sina smartphones; instagram, snapchat och andra forum som polisen inte kan avlyssna.
Ändrar uttalanden
I förhören inför rättegången ändrar också flera av de misstänkta delvis sina tidigare uttalanden från förhören. De nya svaren blir att de inte kan komma ihåg, de minns helt enkelt inte något konkret.
Flera av dem hävdar till och med att de inte känner till att det fanns någon konflikt som de själva var inblandade i mellan Östberga- och Bredäng-nätverken – trots fyra dödsoffer och ett tiotal skjutningar.
Resultatet kommer att bestämmas av om domstolen accepterar mobilspaningarna som bevis och anser att det utom rimligt tvivel är bevisat att de åtalade är skyldiga.
Det största problemet för åklagarna kommer att vara att få den utpekade ledaren och hans bäste vän fällda för anstiftan av mordet.
Oavsett utgång kan man utgå ifrån att domarna kommer att överklagas.
Juni 2013
En man ur Östberga-nätverket skjuts i benet av den ledare för Bredäng-gruppen som mördades i november 2017. Bredängsledaren döms för skjutningen.
September 2013
En bror till Östberga-nätverkets ledare skjuts till döds i Stockholms-förorten Örby. Personer från Bredäng-nätverket misstänks, däribland den senare mördade ledaren, Ingen åtalad, ärendet fortfarande öppet.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
September 2013
En medlem i Bredängs-nätverket skjuts till döds i Östberga. Polisen misstänker att det var en hämnd för det tidigare mordet. En person ur Östberga-nätverket döms för medhjälp till mordet.
Oktober 2013
Mordförsök mot två högt uppsatta medlemmar i Bredäng-gruppen genom automateld mot den bil de färdades i. En bror till ledaren för Östberga-nätverket greps och dömdes för mordförsök.
Augusti 2015
En ledande medlem ur Bredäng-nätverket beskjuts i sin trappuppgång i Bredäng. Han träffas med överlever. Ingen har gripits eller dömds för mordförsöket. Ärendet är fortfarande öppet.
Mars 2016
En central medlem ur Bredäng-gruppen skjuts till döds med automatvapen i Bredäng. Den mördade var tillsammans med den senare mördade ledarens syster och en nära vän till honom. Ingen är gripen och ärendet fortfarande öppet.
Juli 2016
En central medlem ur Östberga-nätverket och hans flickvän beskjuts med automateld i en biljakt i Östberga och Enskede. Mannen skadas mycket svårt. En av ledarna för Bredäng-gruppen åtalas, men frias. Ärendet fortfarande öppet.
November 2016
En framstående medlem ur Bredäng-nätverket beskjuts, men klarar sig utan skador. Ingen gripen och ärendet är fortfarande öppet.
Augusti 2017
Ytterligare en bror till ledaren för Östberga-nätverket mördas i ett garage i Östberga. En skytt öppnar eld mot bilen han färdas i, där också två andra Östberga-medlemmar och ett barn befinner sig. Ytterligare en person skadas. Ingen gripen och ärendet är fortfarande öppet.
November 2017
Ledaren för Bredäng-gruppen mördas när en skytt öppnar eld med automatvapen mot den bil han färdas i beskjuts. Fem medlemmar ur Östberga-nätverket samt två misstänkt inhyrda mördare står inför rätta för mordet.
Fotnot: Alla uppgifter kommer från polisen och finns med i förundersökningen.