Runda mattor på golvet ser ut som öar av leksaker och barnen botaniserar ivrigt bland nallar, pussel och mängder av färgglada glädjeämnen.
– Jag tycker att det är jättecoolt att barnen kan byta saker. Och lite spännande, säger Abdullah Musse som har kommit dit med sina barn Mohamed Abdi och Afnaan Abdi samt en kasse leksaker.
En stund senare har Afnaan som hoppades på ”en docka med hår” nöjt hittat en Barbiedocka och Mohamed vrider och vänder på en stor drake.
Undviker kemikalier
När barnen har lämnat in sakerna de inte vill behålla kontrolleras materialen och gamla plastleksaker med hormonstörande ftalater sorteras bort. Föräldrarna ges möjlighet att lära sig vilka kemikalier som kan vara farliga för barnen.
– Vi på Göteborgs stad tyckte att Retoy var ett klockrent koncept. Barnen får lära sig om hållbar konsumtion tidigt och att man kan byta saker. Föräldrarna får kunskaper om kemikalier som till exempel kan finnas i gamla mjukplastleksaker. Och en del av de trasiga leksakerna går till Retoy lab så att man kan vara kreativ och skapa nya saker, säger Tove Lund från Göteborgs stad och syftar på de workshops som företaget också anordnar för barn.
”Vi lekte mest ute”
På golvet i det glada kaoset sitter Ludwig Wretman som har med sig både mamma och mormor. Mormor Yvonne Linder minns hur det var när mamma Robin Wretman var liten.
– De hade inte så mycket leksaker som Ludwig har. De lekte mer realistiska saker med skottkärra och sådant. Ni hade någon docka och någon bil och böcker vet jag att vi köpte, säger Yvonne Linder och tittar på sin dotter.
– Vi lekte mest ute, vi lekte häst med ett hopprep och så, säger Robin Wretman och tillägger att Ludwig har ärvt de flesta av sina leksaker av sina kusiner samt fått en del i julklapp.
Retoy är för första gången i Göteborg och genom ett samarbete med flera förvaltningar inom Göteborgs stad och Bostadsbolaget kommer det att bli tio tillfällen runt om i Göteborg. Retoy är ett socialt företag i vilket all vinst återinvesteras i företaget. Det har funnits sedan 2011 men leksaksbytet i Sjumilahallen var första gången i Göteborg. I konceptet ingår också att barn ska lära sig om sina rättigheter.
– Vi vill skapa ickekommersiella mötesplatser där barn och vuxna kan mötas över stadsdelsgränserna, säger Anna Normann och ler mot en liten tjej som skiner i kapp med sin nyfunna tiara.
Barnen kikar i fred
Anna Normann ser helst att barnen får kika i fred utan att föräldrarna lägger sig i för mycket.
– Vi vill att barnen ska leka sig till sina egna favoriter och vi blandar så att det ligger olika saker tillsammans. Ibland kan föräldrarna bli väldigt förvånade över att en har valt en viss leksak och vi värderar heller inte leksakerna, säger hon.
Nästa tillfälle att byta leksaker blir på Stadsmuseet den 23 november.