Gahrtons känga till språkrören: ”Inte tillräckligt tuffa”
Bild: Tommy Pedersen/TT och Peter Krüger/TT
Dagens ETC
Väljarna kommer förstå: Bara MP bryr sig om klimatet. Det är budskapet från miljöpartister när partiet kämpar för sin överlevnad med en bra bit upp till riksdagsspärren. Och de usla siffrorna skylls på ytterhögerns kampanjer mot partiet. Men grundaren Per Gahrton vill se uppryckning från partiledningen.
– Är vi en del av makteliten eller en proteströrelse? säger han.
Att Miljöpartiet ligger under riksdagsspärren är statistiskt säkerställt tre månader före valet. 3,3 procent i SCB:s stora majmätning. Men partisekreteraren Katrin Wissing är enligt TT ”inte alls orolig”. Inte heller de MP-politiker Dagens ETC pratar med vill kännas vid någon panik.
Henrik Blind, gruppledare i Jokkmokk, MP:s starkaste fäste i valet 2018, säger det många av partiets företrädare nu säger:
– Det har visat sig vad det betyder att vi är med i de rum där beslut fattas. Vi är riksdagens enda miljöparti.
Henrik Blind pekar på sådant som hänt efter att MP lämnat regeringen, som sänkta bensin- och dieselskatter och tillstånd till den gruva i Kallak/Gallok som anses hota både naturvärden och samiska rättigheter.
”Alla ska med”
Väljarnas syn är uppenbarligen inte den samma. Ända sedan MP lämnade regeringen har partiet legat under riksdagsspärren i mätningarna. Grön ungdoms språkrör Aida Badeli tycker partiet behöver tala med högre röst i klimatpolitiken genom att lyfta fram sina mer spetsiga förslag, som det om förbud mot flyg mellan Stockholm och Göteborg.
– Vi behöver väcka uppmärksamhet och vara modigare, säger Aida Badeli.
”Alla ska med när Sverige ställer om” är det budskap partiet går till val på, en parafras på den slogan som Socialdemokraterna förlorade valet 2006 med. Vid lanseringen fanns det miljöpartister, däribland trafikborgarrådet i Stockholm Daniel Helldén, som muttrade över dåligt självförtroende. Men Aida Badeli tycker inte att kampanjen är ”sossig”.
– Det handlar om klimaträttvisa, att vi måste minska klyftorna, stoppa rasismen och samtidigt få ner utsläppen. Socialdemokraterna skiter fullständigt i utsläppen, kränker samers rättigheter, ger mer makt till vidriga företag och vill göra det billigare att släppa ut, säger hon.
Maktelit eller proteströrelse?
Riksdagsledamoten Leila Ali Elmi menar att politiska motståndare försöker sänka MP:s trovärdighet genom grundlösa argument – och att de varit lyckosamma. Debatten om elpriserna är ett exempel, anser hon. Miljöpartisterna har fått klä skott för höga elräkningar, trots att prisökningarna skett i hela Europa.
– Ytterhögern bedriver en systematiserad hatkampanj mot Miljöpartiet som är direkt skadlig. Vi arbetar i motvind, säger Leila Ali Elmi.
Vi ser i Tyskland hur man sitter i regeringen och har 16–17 procent i opinionsmätningarna.
Per Gahrton, som grundade Miljöpartiet för fyrtio år sedan, riktar däremot blicken mot det egna partiet.
– De är inte tillräckligt tuffa. De har vant sig lite vid att vara ett ansvarstagande regeringsparti. Man ska säga i klartext att det program Sveriges regering har lagt fram inte räcker för att klara klimatkrisen, säger han.
Samtidigt är han frågande inför de usla siffrorna.
– Problemet är att vi har svårt att förstå vad som egentligen är orsaken. Vi ser i Tyskland hur man sitter i regeringen och har 16-17 procent i opinionsmätningarna, säger Per Gahrton.
Någon universallösning har han inte, säger han. Men det gäller att förändra bilden av partiet och visa att man vill förändra samhället i grunden menar han.
– Är vi en del av makteliten eller en proteströrelse mot det materalistiska miljöförstörande samhällssystemet? Det måste bli tydligare, säger Per Gahrton.