Sedan mitten av oktober har antalet inlagda covid-patienter inom sluten vård på Sahlgrenska universitetssjukhuset ökat från ett 20-tal till ett 80-tal. Trycket på intensivvården, IVA, ökar också dag för dag och i helgen fick sjukhuset återöppna den särskilda IVA-avdelningen för covid-patienter som inrättades i våras. På tisdagen vårdades 15 smittade personer på IVA.
– Det är samma åldersgrupper som i våras, med en majoritet mellan 40–75 år, säger Per Albertsson, samordningsansvarig för pandemigruppen på Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Hur många IVA-platser har sjukhuset?
– Sjukhuset öppnar upp IVA-platser för covid-sjuka efter behov. Här gör vi bedömningar från dag till dag och skalar upp kapacitet beroende på hur behovet ser ut.
Nivåerna på Sahlgrenska är än så länge långt i från hur de var i våras när läget var som värst. Det högsta antalet covid-patienter på IVA var på Valborgsmässoafton då 56 behandlades, alltså betydligt fler än dagens 15 patienter. Men precis som i våras har man fått börja ställa in operationer som inte är akuta och göra omstruktureringar av personalstyrkan.
– Det är givetvis väldigt beklagligt för de som har väntat på en operation. Det som är den stora utmaningen nu är uthålligheten. Vi har en personalstyrka som har jobbat oerhört hårt under våren och sommaren, och som har gjort ett fantastiskt jobb. Nu behöver de hålla ut ännu en tag, och det kommer att bli tufft. Därför är det väldigt viktigt att alla i samhället följer de restriktioner som gäller. Det vi gör idag, ser vi i vården nästa vecka, säger Per Albertsson.
Något som skiljer situationen i dag från början av smittspridningen är att Sahlgrenska i dag har bättre förutsättningar att behandla covid-patienterna. I våras snabbutbildades 1 300 nya medarbetare på sjukhuset för att ta hand om covid-patienter och man har även lärt sig mycket om hur man ska behandla patienterna, menar Magnus Gisslén som är överläkare vid Sahlgrenskas infektionsklinik.
– Vi har lärt oss mycket rent medicinskt i behandlingen av våra covid-patienter, och överhuvudtaget om hur vi ska vårda covid-patienter på bästa sätt. Vi kan idag läsa av sjukdomen bättre, vi känner igen tecken på att patienter försämras och kan anpassa behandlingen efter det. Det här innebär att vårtiderna kan kortas för de som läggs in, säger han.