Under förra veckan kom det in 168 intresseanmälningar till familjehemsenheten från göteborgare som vill hjälpa till. Under en vecka i maj kom det in knappt 40.
Familjehem motsvarar det som tidigare kallades fosterhem och på enheten som hanterar intresseanmälningarna är ensamkommande flyktingbarn nu första prioritet.
– I framtiden kan de här ungdomarna behöva kontakt med en vuxen, utöver sin god man, som kan vägleda dem. Det kan finnas många av dem som kanske inte kan öppna sitt hem på heltid men som kan tänka sig att göra något som inte är lika omfattande. Men det kommer i nästa läge efter den här anstormningen, först måste vi lösa så att de har någonstans att bo, säger Kerstin Almgren som är enhetschef på en av stadens fem familjehemsenheter.
Hon konstaterar att arbetet med de ensamkommande flyktingbarnen upptar den mesta arbetstiden just nu och att en del ordinarie uppgifter går på sparlåga.
”Vi skyndar på så mycket vi kan”
Processen att godkänna nya hem för barnen är omfattande och tar tid. De personer som vill ta emot ett flyktingbarn måste bland annat visa upp registerutdrag från belastningsregister, hemmet och ekonomin granskas och personerna intervjuas så att familjehemsenheterna kan avgöra om de är lämpliga.
– Man kan göra kopplingen till det som hände i Karlskrona med flickan som blev dödad – vi måste verkligen göra de här kontrollerna. Vi skyndar på så mycket vi kan, men en del saker kan vi inte tumma på, säger Kerstin Almgren.
Behöver mer personal
Behovet av allmänhetens engagemang är både eftersökt och uppskattat. Dels har antalet ensamkommande flyktingbarn ökat dramatiskt under sommaren. Därtill har andelen av dem som kommer och som är under 15 år ökat från ungefär 30 till 50 procent av gruppen.
– Det här är inget normalläge utan ett krisläge. Det krävs att hela organisationen i Göteborgs stad hjälps åt och samarbetar. Vi behöver antagligen ha mer personal för att hantera det här om det fortsätter på det här sättet, som det är just nu är det ansträngt lite varstans i stan för att hinna hantera allting. Det måste finnas fler som utreder och fler som kan ta emot, det är en dominoeffekt. Men det jobbar vi med och det tror jag att vi alla är på det klara med att vi bara måste lösa, säger Kerstin Almgren.