BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Tidigare har Lars Hansson själv yrkat på att de fyra anställda ska få lämna sina tjänster. Två av de fyra, Jörgen Fogelklou och Björn Tidland, anklagas av Lars Hansson för flera tjänstefel, bland annat att de kommit sent och tagit ledigt utan att anmäla detta. De andra, skriver Lars Hansson själv, ska sägs upp då partiet inte längre är representerat i kommunstyrelsen. Lars Hansson tänker sitta kvar som vilde.
Men nu finns en politisk oenighet kring de fyra personernas uppsägningstid. I yrkandet från de fem partierna, V, MP, M, L, KD, står det att samtliga fyra får gå med enbart en månads uppsägningstid. Detta motsätter sig Socialdemokraterna, som menar att det inte är ett seriöst sätt att behandla SD-tjänstemännen på.
S skriver i sitt yrkande att beslutet att ge de politiska sekreterarna så pass kort uppsägningstid skulle kunna påverka kommunens rykte och möjlighet att få tag på kompetent personal framöver.
De skriver: "Det troliga, om kommunstyrelsen nu skulle etablera en månad som praxis, är att kompetenta personer som inte kan ta tjänstledigt eller har en stor ekonomisk buffert helt enkelt väljer bort anställningar som politisk sekreterare i Göteborgs Stad."
Därför vill Socialdemokraterna att förslaget ändras till 3 månader.
Jonas Ransgård, kommunalråd för Moderaterna, tycker dock det är rimligt med en månads uppsägningstid.
– Det har förekommit väldigt sällan att politiska sekreterare har sagts upp, men när det har skett har det varit med en månads uppsägningstid, säger han.
Politiska sekreterare omfattas inte av LAS, vilket Jonas Ransgård (M) framhåller. Det gör att politikerna själva avgör hur frågan ska behandlas. Han är heller inte oroad för att det ska bli svårare att locka politiska sekreterare till Göteborg i framtiden om det blir så att kommunen sätter en månads uppsägning som standard.
– Det vanliga är att politiska sekreterare får sluta till följd av valresultatet, att partiet förlorar mandat. Då finns det en lite längre period med inkomstgaranti. Dessutom har vi provanställningar när folk är nya, så det är inte aktuellt att man behöver säga upp folk för att de inte funkar. Det är extremt ovanligt att detta händer helt enkel, säger han.
Jonas Ransgård öppnar nu för att sätta sig ned tillsammans med de andra partierna och diskutera hur hela politiken ska organiseras inför valet.
– Då skulle vi kunna föra en diskussion kring hur det ska se ut, utan att de som diskuterar det vet hur mandatfördelningen blir. Det har vi inte fått gehör för än, men om Socialdemokraterna vill sätta sig i en sån diskussion tycker jag det vore det naturliga. Så har man gjort på många andra ställen.