1. Opinionssiffrorna
Svenska institutet för opinionsundersökningar (Sifo) skriver i maj 2015 att Kristdemokraterna skulle få 3,2 procent och hamna utanför riksdagen om det var val i dag. Kristdemokraterna har backat varje val sedan rekordvalet 1998 då man fick 11,77 procent. 2014 fick man bara 4,57 procent, och frågan är om man klarar av att backa ytterligare ett val och fortfarande klara fyraprocentspärren.
– Det finns en tro på att om man går tillbaka till politiken som fördes 1998 så ska man komma tillbaka till de siffrorna igen, men man måste fråga sig vad som är kärnan i partiet, säger Peter Althin.
2. Det tysta blocket
Hur många medlemmar har Ebba Busch Thor i sitt parti som tyst väntar på sin chans att manövrera ut henne? Peter Althin påstår att ”otroligt många” människor har hört av sig till honom efter att han hoppade av partiet.
– Det som har förvånat mig kolossalt mycket är att den majoritet som har ett annat sätt att se på kristdemokratin inte säger någonting, säger han.
Samtidigt lägger partiet locket på utåt. Emma Henriksson vägrar kommentera sin petning, och det är inte många andra kritiska röster som hörs från partiet. Statsvetaren Magnus Hagevi tror dock att det pratas en del inom partiet.
– Jag tror definitivt att det finns en omfattande diskussion redan, och att det finns en del som kommer lämna partiet på grund av hur de gör om sin politik.
3. Högerpopulismen
När opinonssiffrorna talar emot en blir man radikal. Kristdemokraterna har tagit tydliga steg till höger med utspel om hårdare straff, mer pengar till militären och stramare regler för invandrare. Det här skapar slitningar inom partiet som har en kristen värdegrund med nyckelord som humanism och omtanke.
– Jag har väl varit en av kritikerna till det där. Nu bedrivs en signalpolitik för att skärpa upp försvaret och asylpolitiken och det är fel väg. Jag, tillsammans med många andra, står för ett mer humanitärt och mänskligt parti, säger Lennart Bondeson.
4. Allianssamarbetet
Äter allianssamarbetet upp Kristdemokraterna? Ebba Busch Thor har en hård nöt att knäcka när hon nu å ena sidan måste hitta nya väljare, samtidigt som hon inte kan ta sig för långt från alliansen med tanke på att hon är beroende av stödrösterna från främst moderater.
– Jag tycker att partiet och Ebba i ledningen borde släppa loss lite från alliansen och fokusera på sin egen politik. Risken är att man försvinner, så det här är ett läge att bli tydligare i den egna politiken, säger Lennart Bondeson.