Göran Greider, socialdemokrat och ledarskribent på Dagens ETC
”Lappkast i flyktingpolitiken”
– Det går alltid dåligt för en ny regering i början. Nu är det extremt eftersom de fick börja utan egen budget och det i sig spelar roll.
– Under en lång period sa Stefan Löfven att vi välkomnar alla flyktingar utan restriktioner och sedan gjorde han plötsligt ett lappkast och det blev tvärtom. Frågorna som gällt under hösten och våren har spelat SD i händerna medan traditionella sossefrågor som välfärd varit helt borta ur debatten.
– Jag tror regeringen tappat i förtroende när den bytt flyktingpolitik från ena dagen till den andra. Men jag är för omsvängningen som skett. Det fanns ingen annan väg, annars hade vi fått en högerregering snabbt och mycket värre politik.
Somar Al Naher, skribent och debattör
”Släppte de ekonomiska frågorna”
– Arbetarrörelsen har generellt varit duktig på att sätta dagordningen men det gör man inte längre. Nu agerar man efter dagordningen.
– Har man en tydlig idé om fördelning av resurser, finns det någon idé om hur tillväxten ska hanteras? Jag tycker inte det i dag. Vänstern är försiktig idag och tror inte på sig själv.
– Under Mona Sahlin förflyttades konflikten från de ekonomiska konflikterna till värderingsfrågorna. De är inte oviktiga men man förlorade arbetarklassen.
Anna Herdy, chefredaktör för oberoende socialistiska nyhetstidningen Flamman
”Vänsterpartiet uppfattas som en del av regeringen”
– Vänsterpartiets problem tror jag är att de uppfattas som en del av regeringen. Trots att man inte är det är man med och styr till viss del. Jag tror det bygger på en gammal föreställning om att Vänsterpartiet måste bli regeringsdugligt. Man har varit de som skrikit högst på reformer men aldrig kunnat genomföra dem. Nu ville de visa att de kunde men då ändras hela det politiska läget.
– Det Vänsterpartiet borde göra nu är att anta en mer oppositionell roll. Socialdemokraterna har gått helt käpprätt åt höger. S har rört sig mer på den auktoritära-liberala axeln än på höger-vänster-axeln. Därför måste man gå i opposition hårdare mot regeringen
Anna Klara Bratt, chefredaktör Feministiskt Perspektiv
”Vänsterpartister borde uppmuntra väljare att rösta på Fi”
– V har varit med om något av en feministiskt drain. 170 000 röstade på Fi i riksdagsvalet 2014, men så många som 216 000 som röstade på Soraya Post i Europaparlamentsvalet. Skillnaden däremellan är de väljare som flyter lite mellan Fi och V. Det är sådana väljare som varit rädda för en alliansregering och därför röstat på Vänsterpartiet.
– Som jag ser det är Fi delvis sprungna ur V. De existerar i något av ett medberoende, Fi vill inte sabba för V. Det är inte så att man struntar i exempelvis klassfrågor men man låter Vänsterpartiet hålla i dem. Vi är många som anser att Vänsterpartister borde uppmuntra väljare att rösta på Fi i stället för motsatsen.