Det var slutsålt i år igen. 300 barn och föräldrar stod och skuttade på dansgolvet på Spira förra lördagen. Och det hade kunnat vara ännu fler som kom.
Trycket på biljetter var stort. Initiativtagaren Camilla Windhardt blev orolig för att hon verkligen skulle kunna roa så många – så hon kände sig till sist tvungen att dra en gräns.
Lotteri och ansiktsmålning
Och med de 300 sålda biljetterna, plus lotteriet och ansiktsmålningen på plats, lyckades evenemanget dra in 30 000 kronor till forskning för barn med medfödda hjärtfel.
– Det var faktiskt exakt 29 999 så jag lade till ytterligare en krona själv så att det blir 30 000, säger Camilla Windhardt.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Hon har själv en son med ett medfött hjärtfel. Därav syftet med insamlingen. Idén fick hon däremot på Vildmarkshotellet på Kolmården för något år sedan. Det var Hjärte-barnföreningen som hade bjudit in familjen på ett evenemang. Hon hade då med sig sina två barn och på hotellet arrangerades det ett disco för de allra yngsta.
– De dansade så och det var så kul. Båda hade blöja och blöjorna bara gungade. Då tänkte jag att det här måste vi gå på när vi kom hem. Men så fanns det inget här hemma. Så då tänkte jag att då får vi väl starta ett då, säger hon.
Samlade in dubbelt så mycket
Och sagt och gjort. Förra året arrangerades ”Dansa för små hjärtan” för första gången. Den gången samlade de in 18 000 kronor till välgörenhet. Och när det nu arrangerades för andra året samlade de in nästan dubbelt så mycket.
Windhardt konstaterar att det inte finns så många arrangemang som samlar in pengar till just hjärtsjuka barn. Det finns inget rosa band eller någon gala på tv. Samtidigt vet Windhardt, utifrån vad läkarna har sagt om hennes egen son, att det är viktigt att forskningen får gå vidare.
– Vi fick höra att man för 15 år sedan inte kunde rädda de här barnen alls. Men så har forskningen gått framåt så mycket att man i dag kan operera. Men trots det behöver barnens hjärta bytas ut med transplantation senare i livet. Vi hoppas att om vi kämpar på med forskning så kanske barnen kan få behålla sitt hjärta eller få ett mekaniskt hjärta någon gång.
Återkommer nästa år
Precis som förra året går pengarna i år till Hjärt- och lungfonden – öronmärkta just för att gå till barn med medfödda hjärtfel. Och det är redan bestämt att det ska bli en ny satsning nästa år. Windhardt hoppas att hon innan dess hinner utveckla satsningen och bilda en förening som kan arrangera det nästa år. Då kan de i bästa fall ha ett eget insamlingskonto som fördelar pengarna vidare direkt utan att gå via någon av de stora aktörerna.