Storbankerna gör rekordvinster. Deras kunder får samtidigt inte mycket ränta på sparkontot men betalar desto mer ränta på lånet – och den lär stiga framöver.
– Det är så pass jobbigt att jag inte kan tänka på det, säger Backa Carin Ivarsdotter, villaägare i Stockholm, som tycker att bankerna borde dela bördan med hushållen.
Höstlöven ligger klistrade mot marken i det naturnära villaområdet Sköndal i södra Stockholm, där Backa Carin Ivarsdotter öppnar upp och bjuder in Dagens ETC. Här bor hon med två av sina tonårsbarn. Just för dagen är dessutom 20-årige sonen på besök från Göteborg, där han pluggar på Chalmers.
Sedan tre år tillbaka är Backa Carin Ivarsdotter frånskild och ensamt ansvarig för ränteavbetalningarna på 4,8 miljoner. Hur hon ska ha råd att fortsätta betala av dem när hennes idag bundna ränta sticker iväg orkar hon inte ens föreställa sig.
– Det är så pass jobbigt att jag inte kan tänka på det. Skulle jag göra det skulle jag inte kunna tänka på nånting annat och så skulle jag troligen gå in i en depression och inte kunna jobba alls.
Klarar sig med inneboende
Backa Carin Ivarsdotter, 49, har försörjt sig som konstnär under 22 år – främst genom installationer på sjukhus, i offentliga miljöer och vägtunnlar. Men för två år sedan blev hon sjukskriven med postcovid – vilken hon fortfarande går igenom sviter ifrån.
– Efter det blev jag arbetslös ovanpå allt. Jag har sökt en massa vanliga jobb med, men det är såklart ingen som vill ha en gammal kärring på snart 50 år.
För att klara ränteavbetalningar och ha råd med tonårsbarn har hon en inneboende i källaren, men ändå når hon knappt upp till existensminimum.
– Det vore ju en sak om jag var ensam, då kunde jag bo i en skokartong. Men nu har jag två barn som behöver tak över huvudet också, säger Backa Carin Ivarsdotter.
Hon räknar med att ha kvar villan i tre år till, då hennes avtal med banken om den fasta räntan löper ut och ett nytt ska tecknas utifrån dagens ekonomiska läge.
– Jag får sälja huset då och hoppas på att kunna hitta nån mindre lägenhet för mellanskillnaden jag får ut, för ett hyreskontrakt är nog knappast att tänka på när man inte har någon fast inkomst, säger hon.
Vad bolåneräntorna kommer ligga på om tre år är svårt att sia om, men att de kommer ligga på betydligt mer än de 1,49 procent som Backa Carin Ivarsdotter idag betalar, den saken är rätt säker. Storbankerna Nordea och Swedbank gjorde båda tidigare i veckan bedömningen att de rörliga bolåneräntorna kommer nå en nivå på över fem procent under nästa år. Något många hushåll står dåligt rustade för.
”Pengarna som styr”
Enligt en Sifo-undersökning beställd av mäklarbyrån Bjurfors skulle 20 procent inte klara av en sådan uppgång – och något statligt stöd ser inte ut att vara på väg.
– Ha en årslön på banken, säger de. Naturligtvis! Att jag inte tänkte på det! Vad dumt av mig! Det har väl alla, eller? Det hade naturligtvis varit önskvärt, men så har ju inte riktigt verkligheten sett ut. Barnen har ett par skor, vi åker aldrig på semester och all mat lagas ifrån grunden. Vi gör allt för att få tillvaron att gå ihop, säger hon.
Staten måste göra någonting. Annars kommer det bli en massflytt ut på gatorna.
Vad tycker du om att storbankerna gör rekordvinster, men kunderna får ta hela smällen nu?
– Det är pengarna som styr. Jag tror det är väldigt många av oss som inte vill ha det så, men det känns som det är bortom all kontroll.
Känns det hopplöst för dig?
– Ja, det börjar kännas så. Fram till innan covid-19 bröt ut hade jag någon slags idé om att skutan skulle gå att vända på rätt köl igen, men nu känns det bara nattsvart. Antingen blir det kapitalismen eller klimatkrisen som tar kål på oss.
Vad tänker du skulle behöva göras?
– Jag vet inte, vi har ju levt i någon slags bolånebubbla under lång tid, men staten måste göra någonting. Annars kommer det bli en massflytt ut på gatorna, säger Backa Carin Ivarsdotter.