BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Uppretad personal och anhöriga deltog i en hätsk protest där känslorna svallade utanför Sundbybergs stadshus. Det var det riskkapitalägda bolaget Frösunda omsorg som vunnit upphandlingen och nu presenterat sin personalpolitik.
Gittan Sommarhed, distriktsordförande för Kommunal i Sundbyberg, är mycket kritisk till hur Frösunda agerat. Hon menar att hyvlingen kommer leda till en ekonomisk katastrof för de anställda.
– Det finns ingen som kan klara sig på den lönen som blir kvar. Och eftersom det blir delade turer så kan man inte stå till arbetsmarknadens förfogande och är därför inte berättigad till a-kassa. Då måste personalen söka försörjningsstöd för att klara sig.
Flera fall av hyvling
Men det är inte första gången kritik riktas mot välfärdsföretagets agerande. Dagens ETC:s kartläggning visar att det på många orter där Frösunda tagit över driften av olika typer av välfärdsservice skett en hyvling av tjänster.
När Frösunda tog över driften av demensboendet Älandsbro i Härnösand från Vardaga (tidigare Carema) riktade anhöriga till de boende skarp kritik mot försämringar.
– När man kommer dit nu möts man av en stressad personal som inte hinner med. Det märks att det blivit skillnad mot förr, sa Linda Borg, anhörig till en boende till tidningen Alle-handa.
Hon säger vidare att hon uppfattar Frösunda som ”riktiga rövare och oseriösa guldgrävare”.
I Gävle tog Frösunda över kommunens gruppboenden och drev igenom omfattande förändringar av de anställdas arbetstider, vilket gjorde att den totala arbetstiden minskade med 45 procent.
I Halmstad krävde FUB, en intresseorganisation för personer med utvecklingsstörnings rättigheter, att kommunen skulle tillsätta en haverikommission för att utreda vad som hänt när Frösunda tagit över ett LSS-boende.
– Det är inte ofta jag blir förbannad eftersom jag har sett så mycket som inte fungerar. Men det här är nästan det värsta jag har hört, sa FUB:s representant till Hallandsposten.
”Värst i klassen”
I Lomma fick Frösunda vite av kommunen efter att en brukare inte fått gå ut, vilket fanns specificerat i avtalet mellan Frösunda och kommunen. Personalen från olika boenden som styrs av Frösunda vittnar att de inte mäktar med sina arbetsuppgifter, att bemanningen skurits ner och att det är brist på personal som kan arbeta, rapporterar Sydsvenskan.
I Borås sänkte Frösunda arbetstiden med upp till 40 procent för 50 anställda när de tog över, Rapporterar Kommunalarbetaren. Samma sak hände i Falkenberg.
Lars-Sture Johansson, förbundsombudsman på Kommunal, menar att Frösunda är värst i klassen när det kommer till att hyvla tjänster.
– Alla pratar om arbetslinjen, att man ska gå från bidrag till arbete och så tillåter man bolag som gör tvärt emot det. De ser till att de som haft heltid hyvlas och tvingar folk in i bidrag.
”Mycket anmärkningsvärt”
I höstas slöt Kommunal och Almega Vårdföretagarna ett nytt kollektivavtal där parterna var överens om att heltidsanställningar skulle vara norm. Lars-Sture Johansson säger att hyvlingarna, utöver att drabba personalen som tvingas gå på bidrag, försvårar rekryteringen av ny personal till branschen.
– Det är mycket anmärkningsvärt att Frösunda då går helt i motsatt riktning genom att hyvla heltidstjänster till att bli deltidstjänster, man skjuter sig själv i foten så att säga.
Kommunal stämde Frösunda och Attendo för cirka ett år sen till Arbetsdomstolen, men tvingades dra tillbaka stämningen. Det efter att domstolen avslagit Handelsanställdas förbunds klagan gentemot Coop, som hade hyvlat sysselsättningsgraderna för ett stort antal anställda.
En fördel i upphandling
Att hyvla tjänsterna ger Frösunda en konkurrensfördel i upphandlingarna, menar Lars-Sture Johansson.
– Om de vet att så fort de vunnit upphandlingen går in och hyvlar så har de ju en fördel. Men sen kommer väl de andra riskkapitalbolagen följa efter och tillslut kommer det bara vara kaos. Jag tror de förstår att det här är ett hemskt agerande, men de har ju ett uppdrag från sina ägare och det är ju vinst.
Lars-Sture Johansson menar att Frösundas agerande utmärker sig i jämförelse med andra bolag av samma typ.
– Det finns andra aktörer inom branschen som även dom är ägda av riskkapitalbolag men som beter sig betydligt bättre, jag tycker att Frösunda ska ta och snegla på hur dom hanterar sina anställda.
Frösundas vd Susanne Sidén säger sig hata hyvling, men att situationen kräver det. De planerar utifrån de förutsättningar som finns på plats, med målet att erbjuda brukarna mer anpassad service, vilket gör att hyvlingar krävs.
Hur ser ni på den kritik som riktats mot er på flera orter där ni vunnit upphandlingar?
– Vi gör inget som inte står i vårt avtal med kommunen eller beställaren. När vi lägger ett anbud har vi ingen aning om hur det ser ut vid det tillfället på platsen. Vi vet bara grundförutsättningarna. Utifrån det tar vi fram en plan för hur man kan driva boendet på bästa sätt. När vi sen kommer in så stämmer vår plan inte nödvändigtvis med hur man jobbat innan och då behöver vi se över tjänster.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Men i Sundbyberg drev ett annat privat bolag, Humana, boendet och då fungerade det med bemanning. När ni kommer in måste ni dra ner på personalen. Varför är det mindre pengar nu än tidigare?
– Jo, som jag sa har vi inte nån aning om hur Humana drev det. Vi kan bara planera utifrån de uppgifter vi får. Vi gör en bedömning av förutsättningarna för att vi ska kunna driva. Det är inte säkert att vi har färre anställda än tidigare, men ofta fördelar vi om timmarna över dygnet så att det blir bättre för kunderna. Men det är inte säkert att det funkar med de anställdas privatliv att jobba uppdelade pass, till exempel.
Vad tycker ni på Frösunda om hyvling?
– Vi avskyr den metoden, för vi jobbar inom personlig assistans och den största utmaningen där är att personalen har för låga ersättningsnivåer. Så det är inte bra någonstans. Vi måste vara innovativa och hitta lösningar om vi ska kunna konkurrera om arbetskraften. Men tyvärr är villkoren som de är just nu.