Barn till personer som under en längre tid har haft försörjningsstöd kan få en fritidspeng på max 3 000 kronor per år. Familjer kan ansöka om pengar för att barnen ska kunna delta i fotboll, teater eller i en studiecirkel. Det var den förra regeringen som införde stödet 2014, och det betalades ut statsbidrag till kommunerna.
Men pengarna används inte. Förra året fick Örebro kommun 831 547 kronor från staten, men bara 5 581 kronor användes. Resten av pengarna blev ett överskott i Vuxenutbildnings- och arbetsmarknadsnämndens budget.
”Blev helt chockad”
– Jag blev helt chockad när jag fick höra det. Det finns verkligen familjer som behöver de här pengarna, säger Jane Carlsson (V) ledamot i Vuxenutbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.
Även Anders Hagström (KD) som är ordförande i samma nämnd är förvånad över att fritidspengen inte har nått barnen.
– Vi trodde nog att det skulle vara lättare att få familjer att nappa på det här erbjudandet, men det är en utsatt grupp och de kanske inte alltid orkar. Det är inte säkert att alla har förstått den information som vi har skickat ut, säger han.
Ännu mer förvånad blev Anders Hagström när det stod klart att pengarna som kommunen fått över inte skulle betalas tillbaka till staten.
– Vi blev lite tagna på sängen över att vi inte behöver betala tillbaka pengarna, säger han.
Därför finns det än så länge ingen konkret plan för hur de drygt 800 000 kronorna ska användas.
– Pengarna försvinner inte. Det kan bli en extra satsning. Vi kommer i alla fall att se till att pengarna ger effekt för den utsatta gruppen, säger Anders Hagström (KD).
Den förra regeringen införde bidraget eftersom barn i ekonomiskt utsatta familjer inte deltar i organiserade fritidsaktiviteter i samma utsträckning som andra barn. Och 3 000 kronor per år kan räcka långt för barn som går i mellan- och högstadiet. Till exempel räcker det till medlemskap och terminsavgift i många olika idrottsföreningar.
– Att vara med i en förening ska inte behöva vara en klassfråga. Det är otroligt viktigt, säger Jane Carlsson.
Ännu mer pengar till kommunen
2015 har Örebro kommun fått ytterligare en och en halv miljon kronor att fördela. Jane Carlsson menar att det är oerhört viktigt att pengarna når fram den här gången.
– Det är jättekonstigt att regeringen inte sätter press på kommunerna så att pengarna faktiskt används till det som det är tänkt. Nu vill jag att vi i kommunen lägger extra krut på att nå familjerna, säger Jane Carlsson.
Bidraget ska nu marknadsföras både genom annonser, utskick och direkta kontakter med utsatta familjer. Men lagom till att informationen har nått alla kan det vara försent. Den nuvarande regeringen kommer troligen att ta bort fritidspengen 2016.
– Det är tråkigt, det kan ta flera år för ett sådant här bidrag att få genomslag, och om vi nu genomför en massiv marknadsföring i år känns det lite ryckigt om det ska försvinna igen nästa år, säger Anders Hagström (KD).
Hur många som kommer att få fritidspeng i år återstår att se. Men Anders Hagström tror att det kan bli pengar över i år också.
– Det blir förhoppningsvis fler, men vi kommer inte att nå alla. Vi får hitta andra sätt att satsa på den gruppen, säger han.