Anledningen är att Alliansens budget innehåller en punkt om ta bort bemanningen på fyra av kommunens lekplatser. Förändringen ska ske någon gång under 2020 men det finns inget bestämt datum än. Fritidsledarna som jobbar på Plikta brukar sköta utlåningen, men nu när de inte vet så mycket om framtiden har de tvingats prioritera bort det.
Henric Byström är kommunikatör på den ideella föreningen Fritidsbanken som hjälpt till att starta prylbiblioteket i Slottsskogen.
– Vi tycker såklart att det är jättetråkigt. Vi har varit glada över att ha fritidsbank där för det är kul att vara så nära verksamheten. Där har man kunnat låna saker och använda dem direkt på platsen, säger han.
”En bra idé”
Sexåriga Isis Trotzig är ofta vid lekplatsen med sin pappa och lillasyster. Idag är hon här med sin skolklass och leker på stockarna bakom den stängda containern. Hon har lånat saker från Fritidsbanken flera gånger och tycker att det är tråkigt att det inte går längre.
– Jag har lånat en cykel och en sparkcykel och rullskridskor. Det var roligt att man kunde testa nya saker för skridskor hade jag aldrig provat förut, säger hon.
På Fritidsbanken kunde man låna cyklar och andra saker att leka med på platsen. Det fanns också tält, liggunderlag och skridskor att låna i stället för att köpa nytt. En del saker går fortfarande att låna från fritidsledarna som bemannar lekparken för tillfället. I deras lokaler intill rutschkanorna tillverkar fritidsassistenten Karin Scotting pokémonbollar i frigolit som de ska använda till en stor skattjakt på sportlovet. Hon är besviken över att de behövt stänga Fritidsbanken.
– Det var nästan exakt tre år sedan den öppnade här och många har använt den. Det är en bra idé tycker jag.
Nedstängningen innebär också att de har behövt avsluta flera välfungerande samarbeten. Under sommarloven har niondeklassare jobbat med uthyrningen. På helgerna bemannades biblioteket av gymnasieungdomar och Majornas samverkansförening.
– För ungdomarna som jobbat hos oss är det en bra chans att få en fot in i arbetslivet, säger Karin Scotting.
Fortsätter i Göteborg
Fritidsbanken kommer vara öppen på sportlovet och påsklovet tack vare ett engångsbidrag från stadsdelen Majorna-Linnés medborgarbudget. De fortsätter att låna ut prylar från sina bibliotek i Frölunda och Mölndal. Det finns dock ett visst hopp för verksamheten i Slottsskogen. På nästa kommunstyrelsemöte ska politikerna diskutera ett förslag från Miljöpartiet och Vänsterpartiet om att satsa fem miljoner kronor på bemannade lekplatser. Pengarna skulle tas från utvecklingen av evenemangsområdet. Alliansen står dock fast vid att korvgrillning och prylutlåning inte hör till kommunens kärnuppdrag.
Fritidsbankens kommunikatör Henric Byström hoppas att politikerna ska tänka om så att personalen och utlåningen kan finnas kvar. Han upplever att Fritidsbanken har gjort skillnad sedan de etablerade sig i Göteborg för snart tre år sedan.
– Jag tror att en del människor har upptäckt hur bra och smart det är att kunna låna saker. Fritidsbanken på Frölunda torg har till exempel ett stort gäng stammisar som kommer regelbundet och en del barn är där nästan varje dag efter skolan. För dem betyder det jättemycket, säger han.
Trots motgångarna i Slottsskogen så kommer Fritidsbanken att fortsätta satsa på Göteborgsområdet. Henric Byström märker att det finns ett stort intresse för delningsekonomi just här.
– Vår ambition är att fortsätta utvecklas här. Om vi hade fått bestämma så hade vi spridit konceptet till ännu fler stadsdelar redan nu.