VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL
Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning
ETC Norrköping har i en granskning undersökt hur stor vinst friskolorna som bedriver grundskoleverksamhet i Norrköping gör. De skolor vi har undersökt är Erlaskolan Södra, Erlaskolan Östra, Jönsbergska Idrottsskolan, Kunskapsskolan, Prolympia och Vittra Röda stan.
Jönsbergska tog ut störst vinst
Sammanlagt betalade Norrköpings kommun ut 187 miljoner kronor till dessa för att bedriva grundskoleverksamhet 2016. Drygt 12 miljoner kronor av dessa gick till vinst.
Genom att göra en schablonberäkning utifrån vinstmarginalen i friskolornas årsredovisningar har vi fått fram en siffra för hur hög vinsten blev per elev och år.
Störst vinst tog Jönsbergska Idrottskolan ut med 9000 kronor per elev och år.
– Om vi har en bättre marginal än andra skolor i området kan det bero på att alla vi fyra delägare jobbar helhjärtat i verksamheten. Vi har till exempel inga kostnader för rektorer eller andra administrativa tjänster eftersom vi själva fyller de funktionerna, säger Patrik Jönsson, styrelseordförande för Jönsbergska Idrottsskolan AB, och rektor på skolan.
– Vi är också måna om att pressa priserna på allt vi köper in, och försöker att få bättre upphandlingar än kommunen, säger han.
Enligt Patrik Jönsson går vinsten både tillbaka till verksamheten och till aktieutdelning åt ägarna.
– Vi som jobbar ska ha en skälig ersättning, men vi måste också få in ett överskott för att kunna återinvestera i verksamheten.
Enligt Patrik Jönsson har skolans styrelse använt aktieutdelningen för att reglera löner och ersättning till ägarna.
Det blir ju både mer förmånligt för oss som privatpersoner, men också mer förmånligt för bolaget eftersom det bidrar till att mer pengar stannar kvar i bolaget.
De övriga friskolornas vinst i Norrköping landade på mellan 2 500 kronor och 7000 kronor per elev och år.
”Gillar tanken med lottning”
Olle Johansson (S), är ordförande i utbildningsnämnden. Han tycker att friskolornas vinstuttag är problematiskt men anser inte att ett vinsttak är lösningen.
– Nej, det skulle bli för krångligt. Och då skulle vi behöva skapa kontrollmekanismer som krånglar till allting. Det är bara att inse att det alltid går att ta ut vinst på andra sätt, säger han.
Olle Johansson vill istället se en större likvärdighet vad gäller skoluppdraget.
– Jag gillar tanken med lottning. Då blir uppdraget mer likvärdigt och man får en jämn fördelning av elever. Det ska alltså inte gå att använda kötid som ett överskottsinstrument.
Olle Johansson säger att det inte är en tillfällighet att vissa skolor bara har svenskfödda och färre elever med särskilda behov.
– Det är bara genom att ha mindre personal som det går att göra vinst. Och då måste man undervisa på ett sätt som gör att du behöver mindre personal, och ha elever som är mer självgående.
Tar inte emot nyanlända
Exempel är skolor som inte tar emot nyanlända elever. Jönsbergska Idrottskolan är en av dem.
– Fram till i dag har vi inte tagit emot nyanlända. Men vi ska ha ett möte med kommunen den här månaden för att se hur vi kan hjälpa till.
– Eftersom vi har en profil som bygger på idrott måste vi se vilka som kan integreras på bästa sätt, säger Patrik Jönsson.
Olle Johansson tror att det är försent att backa bandet, och förbjuda vinster i skolan. Men säger att en systemförändring måste ske på nationell nivå.
– De politiska partierna måste komma fram till en kompromiss och skapa ett skolsystem liknande det vi har i vården, där du som patient kan lista dig på den vårdcentral du vill – och du som vårdgivare är skyldig att ta emot alla.
– Den grundläggande tanken är ju att våra pengar ska gå till eleverna, säger han.
Håkan Wiclander är ordförande i idéburna skolors riksförbund. Han tycker att skolor ska kunna ta ut ett överskott, men vill förbjuda aktieutdelning åt ägarna. Han håller därför med om att det krävs en systemförändring.
– Förslagen som finns i Skolkommissionens betänkande att ålägga varje skola eller huvudman att ta ansvar för att man har en bred social sammansättning, är ett sätt att börja reglera att företag inte ska kunna ”skumma marknaden”.
Han menar att vad som skett de senaste åren är att en mängd stora skolföretag växt fram, vars enda syfte är att producera kunskap till så låga priser som möjligt.
– Det gör de genom att vända sig till resursstarka föräldrar och etablera sig i de områden där dessa finns, säger han.
Håkan Wiclander tycker att regeringen gör rätt som går på med en vinstbegränsningsregel där man undantar de idéburna organisationerna.
– Det här vinstbegränsningsförslaget, som det ska läggas proposition på i vår, kommer att röstas ned i riksdagen, men man kommer att göra det till en valfråga.
– Därefter tror jag att den här frågan kommer att lösa sig i någon slags kompromiss där man höjer kraven för vad det innebär att driva en skola. Och samtidigt hitta lösningar på hur man begränsar utflödet – för det är vinstutdelningarna som är det knepiga i det här, säger han.
Kommer ta tid att ändra systemet
Håkan Wiclander tror att det går att förändra nuvarande skolsystem, men att det kommer att ta tid.
– Skolan ägs av svenska folket. Svenska folkets demokratiska form har inrättat ett skolväsende där vi under 1900-talet strävat mot jämlikhet, och att det ska vara möjligt att komma någonstans i livet oavsett vilka föräldrar man är född av.
– Sedan har politikerna de senaste 25 åren öppnat upp för att det ska finnas olika skolaktörer. Och eftersom det är politikerna som öppnat för det är det också dem som kan stänga eller förändra systemet. Politiken slår marknaden. Men marknaden kommer att göra motstånd, så är det.
Friskolornas vinst i Norrköping 2016
Erlaskolan Södra ägs av Lärande i Sverige AB
Rörelseresultat (Lärande i Sverige AB): 45 047 000
Vinst per elev och år i Norrköping: 7349
Norrköpings kommun betalar för verksamheten: 15 218 872
Erlaskolan Östra ägs av Lärande i Sverige AB
Rörelseresultat (Lärande i Sverige AB): 45 047 000
Vinst per elev och år i Norrköping: 7485
Norrköpings kommun betalar för verksamheten: 45 590 472
Jönsbergska Idrottsskolan Norrköping AB
Rörelseresultat: 3 474 000
Vinst per elev och år: 9381
Norrköpings kommun betalar för verksamheten: 24 117 620
Kunskapsskolan Strömmen ägs av Kunskapsskolan i Sverige Aktiebolag
Rörelseresultat (Kunskapsskolan i Sverige Aktiebolag): 51 167 000
Vinst per elev och år: 3966
Norrköpings kommun betalar för verksamheten: 39 158 080
Prolympia ägs av Prolympia AB
Rörelseresultat (Prolympia AB): 3 488 000
Vinst per elev och år: 2462
Norrköpings kommun betalar för verksamheten: 37 945 708
Vittra Röda stan ägs Vittraskolorna AB som i sin tur i sin årsredovisning hänvisar till Academia Support AB
Rörelseresultat (Academia Support): 439 283 000
Vinst per elev och år: 5213
Norrköpings kommun betalar för verksamheten: 25 048 994