Enligt Säpo finns det dessutom risk för att barnen på skolan utsätts för ”icke-demokratiska värderingar” och för ”radikalisering och rekrytering till en miljö som accepterar våld eller brottslighet som metod för politisk förändring”
För kommunen tycks beskedet ha kommit som en blixt från klar himmel.
– I vanliga fall om det har varit incidenter brukar vi ju få information i förväg, men här kom beslutet på en gång, så man blir ju lite tagen på sängen, vi har ju ändå kommunalt huvudansvar för skolplatserna, säger Jessica Ekerbring (S), vice ordförande i programnämnd barn och utbildning.
Vad har du för bild av miljön kring skolorna?
– Jag är lite osäker på vad som hänt. För oss politiker dök det här verkligen bara upp utan något förhandstips om att det var på väg.
Vad som kommer att hända med de cirka 180 barn som nu står utan skola vet inte Jessica Ekerbring, men det är något som hon säger att kommunen kommer bli tvungna att lösa inför höstens skolstart. Vad hon tycker om religiösa friskolor är hon desto säkrare på.
– Jag som socialdemokrat är ju oerhört kritisk till dem och tycker inte man ska blanda ihop religion och skola.
Skäl för beslutet
Jessica Ekerbring är inte den enda inom kommunen som är tagen på sängen. Sven-Göran Wetterberg, strategisk samordnare för det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism och droger, fick också han reda på Skolinspektionens beslut via media.
– Jag vill vara försiktig med att uttala mig om vad som hänt och vad som stämmer. Det är många frågetecken här. Jag tror säkert att Skolinspektionen har skäl för sitt beslut, men själv har jag inte mer information än den öppna, säger han till Dagens ETC.
Vad har du för bild av miljön kring skolorna?
– Jag känner ju till att de finns såklart, men inte mer än så. Det var en händelse kring Al-Azhar-stiftelsen i Örebro för ett par år sedan där en före detta rektor dömdes, men det handlade om ekonomi, inte om extremism.
Apropå försiktighet tycks detta vara ett ledord för flera av dem som Dagens ETC ringer för att höra om deras syn på Skolinspektionens beslut.
– Nej, jag har ingen kommentar till att skolorna stängs, jag läste själv om det igår kväll och vet inget mer, säger till exempel Khalid Mohammed, ordförande för Folkets hus i Vivalla.
Men kan du säga något om hur de påverkat området?
– Det jag kan säga är att man inte ska tro så mycket på media och vad de skriver. Det är bättre att vänta på att allt kommer fram och sanningen visar sig.
Enligt de berörda skolornas hemsidor är det 177 barn som nu inte bara blir av med sina skolplatser, utan barn som med anledning av Säpos uppgifter kräver insatser från kommunens håll.
– Det handlar om en grupp barn som befunnit sig i den här miljön. Det är också något för oss att ta hand om. Ni tittar vi på vilka professioner som vi behöver koppla in, som till exempel socialtjänst, men vi behöver också påbörja en dialog med vårdnadshavarna om praktiska frågor eller om eventuell oro som dyker upp, säger Marlene Jörhag (KD), kommunalråd och ordförande i programnämnd barn och utbildning.
KD är ju för religiösa friskolor. Vad är din bild med tanke på detta?
– Jag är för en mångfald av skolor och tycker också att det finns ett värde i konfessionella skolor. Det viktiga är att man tittar på om det är en bra skola. Den här skolan har ju inte följt svensk skollag och inte heller den värdegrund som skolan ska vila, och då anser jag att skolan ska stängas. Samma regler ska gälla för alla skolor, oavsett huvudman.