Barn som börjar i friskolan Karl Johans skola har inte tillgång till fritids på sin skola.
– Dels är vi trångbodda och dels ser vi det som naturligt att man går hem när man går i fyran, säger Lena Boström, rektor på Karl Johans skola.
Hon har inte märkt av någon större efterfrågan från föräldrarna och hon säger till ETC Örebro att de barn som har behov av omsorg kan välja ett kommunalt fritids.
Rostaskolan är en av de skolor som tar emot barn till sina fritidshem trots att barnen egentligen går på en annan skola.
– Barn har rätt att gå på fritids i sitt upptagningsområde. Då får vi göra det bästa av situationen och ta emot dem, säger Mikael Svenberg som är rektor på Rostaskolan för årskurs 3-6.
Alla barn som behöver fritids får en fritidspeng som ska täcka kostnaderna för fritids. Men enligt flera rektorer så räcker inte fritidspengen fullt ut. Skolorna använder både fritidspengen och i bland delar av skolpengen för att få fritidsverksamheten att gå runt.
– Vi försöker tänka att dagen är en helhet och att barnen ska ha det bra hela dagen, säger Mikael Svenberg.
Det betyder att en del av de andra elevernas skolpengar kanske också bekostar delar av friskolebarnens fritidsverksamhet.
– Vi har ju ingen specifik verksamhet för de här barnen, de får vara med i den fritidsverksamhet som vi bedriver här på skolan och då får de samma villkor som de andra, säger han.
”Kan vara tufft för barnet”
Johanna Ballhausen Jonsson är rektor på Eklundaskolan. Där tar man emot fritidsbarn från friskolan Fyren Ekalmen under sommartid.
– Konsekvensen av det blir att vi får bereda plats för barn som inte är i vår verksamhet resten av året. Vi får fakturera för en viss del av kostnaden, men det täcker inte riktigt den faktiska kostanden, säger Johanna Ballhausen Jonsson.
De kommunala verksamheterna gör sitt bästa för att ta hand om barnen som kommer från friskolorna. Men om man utgår från barnens perspektiv är det kanske ändå inte den bästa lösningen.
– Utifrån individen är det kanske bättre att få vara på fritids ihop med sina klasskompisar. Nu ska de ta sig till en annan skola och möta en annan barngrupp och hantera andra kamratkontakter. Det kan ju vara tufft för barnet, säger Mikael Svenberg.
Men trots att en del elever har behov av fritids kommer Karl Johans skola inte att starta någon fritidsverksamhet eller någon fritidsklubb i framtiden heller.
– Nej i nuläget planerar vi ingenting sådant, säger Lena Boström, rektor på Karl Johans skola.