Den anrika fastigheten såldes till slut för 10,5 miljoner i oktober 2019. Köparen var Skolvalsguiden i Sverige AB som ägnar sig åt att ”tillhandahålla kvalitets- och informationstjänster inom utbildning”. Det visar sig vara ett dotterbolag till Watma group som ägs av friskoleveteranen Anders Hultin, tidigare vd för JB Education som gick i konkurs 2013.
Köpte av kusinerna
Dagens ETC:s granskning visar att det tio rum stora träpalatsets förra ägare var nära släkt med Watma groups ägare. I ett mejl till Åre kommun framgår det att Anders Hultin ”har tillsammans med sin familj direkt eller indirekt ägt fastigheten sedan 2007”. Det var hans farbror som köpte huset 2007 för endast 2,7 miljoner. Det hade sedan gått i arv till dennes tre barn som 2019 sålde huset för 10,5 miljoner till skolbolaget som ägs av deras kusin Anders Hultin.
Det blev länets dyraste fastighetsaffär det året och få villor i trakten har sålts för mer än ett par miljoner. Men Anders Hultin säger att priset var marknadsmässigt och att han personligen inte ägde någon del av fastigheten när hans bolag köpte den.
– Den var ute på marknaden, jag såg en möjlighet och förvärvade den, säger Anders Hultin.
Flyttade in med flickvännen
Efter att husaffären var avklarad köpte bolaget in tre snöskotrar och två fyrhjulingar. Formellt ägs nu jaktvillan av Watma nordic leisure AB, som är skolbolaget nya namn. Men i korrespondensen med Åre kommun beskrivs privatpersonen Anders Hultin som husets ägare vid flera tillfällen. Han skrev sig på adressen i maj 2020, även hans flickvän har flyttat in, och de tänker bo kvar åtminstone till årsskiftet.
– Under tiden vi bygger upp det här har jag valt att bosätta mig här uppe och arbeta konkret i verksamheten, säger Anders Hultin.
Enligt Skatteverket måste hyresgästen betala en marknadsmässig hyra, annars klassas boendet som en beskattningsbar förmån. Anders Hultin påstår att han betalar marknadsmässig hyra men vill inte uppge hyresbeloppet eller visa upp några dokument som styrker det han påstår.
– Varför ska jag lämna ut min privata ekonomi till en tidning av det slag som du representerar. Ni har ju en politisk agenda.
”Ett bekvämt boende”
Bolaget har nu ägt huset i två år men det har ännu inte bedrivits någon kommersiell verksamhet där. Enligt Anders Hultin ska hans bolag anordna events och konferenser med början ”någon gång nästa år”. Han är själv jägare, framför allt i Sörmland, men säger att det inte kommer genomföras någon jakt i anslutning till Engelska villan. Men i dokumenten som han skickat in till Åre kommun framträder en annan bild.
Anders Hultin har sökt bygglov för en ny byggnad på tomten, ett 170 kvadratmeter stort ”magasin” med sovplatser, garage samt ett slakteri för jakt. I ansökan till kommunen skriver arkitekten att hon ser positivt på att fastigheten åter får ”den roll som villan en gång hade, ett bekvämt boende kopplat till jakt och fiske”.
– Det finns ansökan om ett bygglov för att uppföra en magasinsbyggnad. När en sådan uppförs vill man ha alla tillstånd som man kan vilja ha i framtiden. Det är skälet. Det finns inga marker eller jakt knutet till den här villan, säger Anders Hultin.
Veteran i friskolebranschen
För att förstå bakgrunden till Anders Hultins affärer får vi backa bandet till 21 november 1991. Då inledde han sitt arbete som politiskt sakkunnig hos skolminister Beatrice Ask (M). Som tjänsteman för Moderaterna i utbildningsdepartementet var han en av arkitekterna bakom regering Bildts privatisering av den svenska skolan. 1995 bildade han Friskolornas riksförbund med stöd av Svenskt Näringsliv. Först 2013 blev han känd för en bredare allmänhet som vd för det då problemtyngda friskoleföretaget JB Education.
Mitt under nedläggningen av skolbolaget lade Anders Hultin upp en bild på Facebook på en flaska dyrt italienskt årgångsvin (779 kronor) med texten ”Because I am worth it”. JB Education gick i konkurs mitt i terminen och plötsligt stod 11 000 elever utan en skola att gå till. Bolagets skulder uppgick till en miljard och mängder av elevers betyg försvann. Ändå gick Anders Hultin ut på Dagens Nyheters debattsida och påstod att ”avvecklingen av JB:s skolor visar att systemet fungerar”.
Han fick köpa fyra skolor ur konkursboet för 750 000 kronor vilket utgjorde stommen i det som nu är Watma-koncernen som omsätter 350 miljoner kronor per år. Ett nu inaktivt skolbolag i koncernen leddes under en period av Odd Eiken, en av Anders Hultin moderatkollegor från utbildningsdepartementet på 1990-talet.
Aktieutdelning: 9,4 miljoner
Koncernens huvudverksamhet består idag av friskolebolagen Fria läroverken och Nordic education. I princip alla intäkter utgörs av skattepengar i form av skolpeng, statsbidrag samt uppdragsutbildningar från kommuner. Från dessa intäkter har Anders Hultin sedan 2016 slussat 22,3 miljoner i utdelningar och koncernbidrag från skolverksamheten upp till moderbolaget. Drygt 9,4 miljoner har han stoppat i egen ficka som aktieutdelning (samt tagit ut ytterligare tre miljoner i lön).
När Dagens ETC går igenom Watmakoncernens årsredovisningar står det klart att det i huvudsak är skattepengar som finansierat köpet av Engelska villan.
– Som jag sa bedriver vi restaurang- och konferensverksamhet. Vi har även gjort en del satsningar som inte blivit av. Vi är ett företag som vilket annat som helst.
Varför ska skattepengar gå till jakt- och konferensverksamhet?
– Du menar att vi som ägare till skolor ska vara förhindrade att bedriva andra verksamheter?
Lärare vågar inte ställa upp
Det är flera lärare i Watma-koncernen som är kritiska till köpet av jaktvillan samtidigt som de upplever en stigande arbetsbelastning. Men ingen vågar ställa upp på en intervju. Av årsredovisningarna framgår det att omsättningen under de senaste fem åren har stigit i takt med ökat antalet elever.
Samtidigt har ledningen minskat antalet anställda. Handlingar inskickade till Arbetsmiljöverket visar att huvudskyddsombudet vid flera tillfällen de senaste åren slagit larm. Enligt dokumenten finns det nu ”akut risk” för att arbetsbelastningen kommer leda till ökade sjukskrivningstal och hög personalomsättning.
I ett sent inkommet mejl vill Anders Hultin plötsligt berätta om sin hyra. Han uppger att den uppgår till 20 000 kronor per månad och att han betalat det sen bolaget köpte fastigheten den 1 oktober 2019. I mejlet tillägger han att ”hyresintäkten täcker samtliga kostnader bolaget har för fastigheten”. Men Anders Hultin vill inte uppvisa några dokument som styrker uppgifterna.
Fakta
Fria läroverken
• Det största friskoleföretaget i koncernen som tagit emot
närmare en miljard i kommunal skolpeng, statsbidrag och andra intäkter sedan 2016.
• Från skolbolaget har sedan ägaren slussat 22 miljoner till koncernmoderbolaget Watma group.
Watma Group
• Koncern som i huvudsak ägnar sig åt friskoleverksamhet genom dotterbolagen Fria läroverken, Nordic education, Kunskapscompaniet och Gymnasieskolor i Syd AB.
Watma nordic leisure
• Hette tidigare Skolvalsguiden i Sverige AB och är ett dotterbolag till Watma group.
• Den 1 oktober 2019 köpte bolaget Engelska villan i Årefjällen för 10,5 miljoner.
• Bolaget har också köpt in tre snöskotrar och två fyrhjulingar.
• Allt finansierades av ett kontantbidrag/lån på 3 miljoner från Watma group.
Engelska villan
• 378 kvadratmeter stor jaktvilla som ligger på en udde i Bodsjön utanför Åre i Jämtlandsfjällen.
• Den luxuösa fastigheten byggdes 1893 men fick sitt namn först 1926 när den förmögne affärsmannen Philip Remington från Liverpool köpte villan för att ägna sig åt flugfiske på somrarna.
• 1983 förklarades villan ett byggnadsminne.
• Huset är ett tio rum stort nationalromantiskt träslott med egen strand och ett fristående badhus på den 12 000 kvadratmeter stora tomten.
• Fastigheten bytte ägare 2019 för 10,5 miljoner. Säljare var tre syskon som sålde huset till bolaget Watma nordic leisure som ägs av deras kusin Anders Hultin.
Bygger jaktförråd – förnekar jakt
• Anders Hultin vill bygga ett stort förråd för jaktutrustning och slakteri – men säger att det inte kommer genomföras någon jakt i anslutning till Engelska villan.