Josefine Fälth är ordförande för Sveriges Elevkårer. Hon kommenterar till att börja med principiellt.
– En elev är inte anställd, utan är i skolan för att inhämta kunskap. Då måste det råda yttrandefrihet. Det är naturligtvis jätteviktigt. Alldeles oavsett om en skola är kommunal eller drivs privat.
Därefter kontaktar Josefine Fälth elever som går på Minervaskolan. Hon blir informerad om att den punkt som gäller lojalitetsplikt i själva verket tagits bort för cirka två år sedan. Samtidigt vittnar elever om att det finns en kultur som hänger kvar.
– Ja, den ska finnas där, säger Josefine Fälth.
– Sedan är det så att det upplevs som trögt att förändra, att eleverna tycker att ledningen lite lever i det förgångna, och det väcker en frustration.
”Det skulle bli jobbigt”
Dagens ETC har talat med en annan elev på Minervaskolan. Hen, som vill vara anonym, säger att det skulle mycket till innan hen kritiserar verksamheten.
– Det är svårt att beskriva, men det är väldigt mycket att vi får veta att vi är speciella, att Minerva är något annat än vanliga skolor och att vi alltid ska lösa våra problem själva utan att blanda in andra.
Vem säger det?
– Egentligen ingen, inte rätt ut. Men det är bara så det är.
Vad skulle hända om du öppet kritiserar Minerva, till exempel genom att prata med en journalist?
– Jag vet inte. Men jag tror det skulle bli jobbigt. Om jag gick utanför skolan och skvallrade.
Dagens ETC har även varit i kontakt med flera tidigare lärare på skolan som vittnar om en kultur där man inte vågar kritisera skolan öppet. Ingen av dem vill dock ställa upp på en intervju.
Ska lära sig – inte tycka
I mitten av oktober ordnade ett antal elever en protest mot mössförbudet. De tryckte upp flygblad och startade ett Instagramkonto där de uppmuntrade andra elever att trotsa förbudet genom att bära huvudbonad under en dag.
– Vi känner oss ganska trötta vid det här laget att inte få ha på oss det vi vill, att vi måste förhålla oss till en väldigt dålig regel som hör hemma vid förra sekelskiftet, säger en av eleverna till Västerbottens-Kuriren.
Dagens ETC har utan resultat sökt skolans rektor för en kommentar. Vi når istället skolans grundare och vd Hans Jansson. Han tycker att de som kritiserar skolan letar efter fel.
– Man kan gå in på Skolverket och se på enkäterna med elever och lärare att vi ligger i topp i Sverige. Det enda vi inte ligger i topp på är elevinflytande. De behöver inget inflytande. De litar på sina lärare. Det här med att ha stormöte om allt, det är en svunnen tid. Det är kontraproduktivt. De är här för att lära sig, och det gör de, säger Hans Jansson.
Ingen mobbningsplan
När Dagens ETC pratar med Hans Jansson är han inte medveten om att formuleringen om att inte tala illa om skolan har tagits bort ur umgängeskontraktet. Han ser inga problem med ett sådant förbud.
– Det handlar om det egna personliga ansvaret och respekten för att och alla. Så vi behöver ingen mobbningsgplan. Vi behöver ingen likabehandlingsplan eller något sådant utan det där täcker allting, säger han.
Kan du förstå att det har tolkats som munkavle?
– Då ska man ju fråga vad eleverna säger. De tolkar det som att det gäller allt och alla. vi pratar inte illa om den kommunala skola heller. vi pratar inte illa om någon. Det är ett sätt att vara. Sedan att man kan vara kritisk, det är någonting helt annat.
Dömer ut elevprotest
Efter intervjun skriver Hans Jansson ett mejl till Dagens ETC där han beskriver mössprotesten som misslyckad.
– Tre eller fyra elever, det vill säga initiativtagarna, hade mössan på sig första timmen på morgonen, sedan åkte mössorna av. Under veckan som ha gått, har ingen haft mössa på sig inomhus, skriver han i ett mejl till Dagens ETC.
I dag är Instagramkontot som uppmanade till protest borttaget.
– Initiativtagarna till upproret har förhoppningsvis fått konstruktiv feedback på sitt agerande, från en överväldigande majoritet av elever, som inte delar deras åsikter, skriver han.
Han förklarar också att de tidigare lärare som kritiserar skolan är bittra.
– De har tidigare själva varit en del av verksamheten, uppskattat vårt umgängeskontrakt och dess stora fördelar. Nu misstrivs de på sina kommunala skolor och bitterheten förföljer dem dag som natt.