I februari gick hon ut med sin berättelse i upproret #alltserfintut, där kvinnor berättar om sina förlossningsskador och hur de blivit behandlade av vården.
Många har blivit berörda av hennes ord. Berättelsen har delats över tusen gånger på Facebook och flera tidningar har hört av sig till Frida. Dagens ETC publicerade ett utdrag ur Fridas berättelse i helgen. Tvekade hon någonsin innan hon berättade?
– Nej, det är så viktigt att det kommer ut. Jag jobbar som yogalärare inom traumaanpassad yoga och det är kvinnor som skriver till mig varje dag och ber mig om hjälp, säger hon.
Ingen fann något fel
När hon sökte vård möttes hon först av den ena oförstående läkaren efter den andra. Ingen kunde hitta något fel på henne.
Förra veckan kom ny statistik som visar att andelen förlossningsskador minskar. Socialstyrelsen förklarar minskningen med att förlossningsvården har fått mer resurser och att man de senaste åren satt fokus på att minska skadorna.
Men fortfarande skadas nästan en av tjugo kvinnor när de föder sitt första barn. Frida säger att det stora problemet egentligen inte är att en del får skador. Problemet är att vården är för dålig på att hitta skadorna och ta hand om kvinnorna på rätt sätt.
– Det är i efterförloppet som det behöver göras enorma utbildningsinsatser. Man lyssnar inte på kvinnor som säger att de har problem. Det finns en extrem prestige och stolthet där. Läkare säger att inget är fel istället för ”du har problem, jag kan inte se varför, men jag ska hitta någon som kan se vad dina besvär beror på och hjälpa dig”, säger hon.
Vill hjälpa andra
Frida träffade tre läkare innan hon till sist kom till en av Sveriges ledande experter när det gäller att operera förlossningsskador, Eva Uustal. Hon såg direkt att Frida hade tre skadade muskler och att bindväven var skadad mellan slidan och tarmen.
Frida opererades för snart ett år sedan. Operationen gick bra och i dag är hon återställd till ”95 procent.” Någonting som varken hon eller hennes läkare trodde var möjligt. Hon säger att det är tack vare operationen och de rehabövningar hon själv sökt upp. Frida var utbildad yogainstruktör innan hon fick sin förlossningsskada. Efteråt läste hon en kurs med övningar speciellt för gravida och kvinnor med förlossningsskador.
Hon har också gått en kurs med inriktning på traumaanpassad yoga och jobbar i dag som yogainstruktör för att hjälpa drabbade kvinnor.
Posttraumatisk stress
Frida Trönnberg driver kontot ”Helt underliv” på Facebook och Instagram. Målet är att sätta fokus på helheten när det gäller förlossningsskador. I dag handlar det mycket om att laga kroppsliga skador, men det psykiska glöms bort, menar hon.
Hon själv diagnostiserades med PTSD, posttraumatisk stress efter sin förlossning.
– Det är viktigt att komma ihåg att en förlossningsskada inte bara är fysisk. Det är psykisk skada, och för många en skada i själen skulle jag säga. Det är också en skada i hela familjen, kvinnor som inte kan bära sina barn och spenderar flera timmar på toaletten. Det är en extrem smärta både fysiskt och psykiskt, säger hon.