Efter två års parlamentariskt arbete och påtryckningar från feministiska organisationer och organisationer som stödjer personer i prostitution, står nu det franska parlamentet redo att i grunden reformera sin prostitutionslagstiftning.
Sedan 2003 har prostituerade fått böter om de ”lockar” kunder på gatan. Nu ska detta förbud slopas och i dess ställe väntas en rad olika åtgärder i ”kampen mot prostitutionssystemet”. Bland åtgärderna kan nämnas stärkt socialt stöd till personer som vill ta sig ur prostitution (inklusive en typ av socialbidrag), möjlighet för kopplerioffer att få vittna anonymt samt ett sex månader långt och förnybart uppehållstillstånd till utländska personer som vill lämna prostitutionen.
Partiöverskridande majoritet
Men den mest omdebatterade åtgärden i reformpaketet är förbudet mot sexköp. Inspirerade av de svenska erfarenheterna av sexköpslagen har de franska parlamentsledamöterna velat utmana den dominerande synen på prostitution i Europa som ett arbete vilket som helst. En partiöverskridande majoritet i franska parlamentet anser att prostitution bör förstås som ett uttryck för ”manligt förtryck”.
I den mediala debatten har denna syn stött på omfattande kritik. Trots sin starka kritik av prostitutionen, överlämnade kvinnoministern Najat Vallaud-Belkacem uppgiften att föreslå ett sexköpsförbud till parlamentet – så kontroversiellt bedömdes förslaget vara.
Ett av de senaste utspelen mot förslaget var det uppmärksammade manifestet ”Rör inte min hora”, som skrevs under av 343 offentliga män, bland andra författaren Frédéric Beigbeder.
Men det är inte bara torskar med kulturstatus som vänt sig mot förbudet. Förslaget har i viss mån splittrat den feministiska rörelsen och hjälporganisationerna. Bland andra anser läkarorganisationen Médecins du monde och feministiska, prostitutionskritiska sexualupplysningsorganisationen Planning familial, att förbudet kommer att hindra prostituerade från att få tillgång till vård- och stödinsatser. Farhågan är att prostitutionen kommer att gå än mer under jord och att personer som säljer sex därmed blir ännu mer sårbara.
Varnar för mer trafficking
Den svenska sexköpslagen har använts som slagträ i debatten. Uppbackade av en handfull forskare har de främsta motståndarna till sexköpsförbudet, som organisationen Strass (som kallar sig för sexarbetarfack men inte accepterar medlemmar som är för en sexköpslag) samt diverse organisationer som arbetar med hiv- och hbt-frågor, påstått att de svenska erfarenheterna visar att ett förbud leder till mer trafficking och ökar riskerna för prostituerade, till exempel i form av mer våld. Några seriösa vetenskapliga studier som visar på detta har de dock inte refererat till.
Mer ansvar åt sexköparna
De senaste månadernas debatt har lett till att prostituerades levnadsvillkor uppmärksammats alltmer. Trots att en majoritet av befolkningen fortfarande motsätter sig att sexköpare bötfälls visade en opinionsundersökning i slutet av oktober att 73 procent av befolkningen anser att kampen mot prostitutionen bör medföra ett ökat ansvar från sexköparnas sida.
Florencia Rovira Torres