Det är datakurs för PRO:s medlemmar i samlingslokalen på Köpmangatan. Cirkelledaren Yvonne Johansson pratar om fönster och klipp-och-klistra. Kursdeltagarna lyssnar och klickar sig fram på skärmen.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det är en praktisk och grundläggande kurs där vi lär ut hur man använder internet för att betala räkningar, skicka mejl, använder word och liknande. Jag är ingen expert utan är självlärd och är inte rädd att prova nya saker, säger hon.
Stämningen är avslappnad, pensionärerna småpratar och ställer frågor. Skratten är hela tiden nära.
Efter år av arbetslöshet är hon i dag cirkelledare och administratör på föreningen Enhörningen. Än så länge handlar det om en anställning via Komijobb, ett kommunalt arbetslöshetsprojekt som innebär ettåriga anställningar i den kommunala organisationen eller hos myndigheter och ideella organisationer.
Men redan i november övergår hennes jobb i en riktig anställning.
– Jag är glad och lyckligt lottad som har fått ett jobb, men tyvärr finns det många som inte får chansen, säger hon.
Hon stortrivs på Enhörningen.
– Jag gillar att jobba med människor. Och kan jag dessutom bidra till att göra världen lite bättre för någon annan så är det en bonus.
Yvonne är utbildad undersköterska men kunde inte jobba kvar inom vården på grund av problem med ryggen. Sedan den senaste mammaledigheten 2009 har hon haft svårt att få jobb. Kortare anställningar har varvats med praktik och arbetsprövning. De senaste åren har hon tvingats gå på försörjningsstöd, socialbidrag som det tidigare hette.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Inte roligt. Man känner sig så utlämnad, säger hon kort och berättar om förnedringen i att tvingas redovisa inköp och räkningar för en kommunal socialsekreterare.
Drogfria mötesplatser
Men efter en arbetsmarknadskurs i administration och bokföring fick hon möjlighet att delta i Komijobb och hamnade på Enhörningen förra hösten. Förutom att sköta föreningens administration är hon också cirkel- och aktivitetsledare. Datakurserna för pensionärer är bara en del av föreningens aktiviteter. Huvuduppgiften är att skapa drogfria mötesplatser för personer med psykisk ohälsa, med träffar flera gånger i veckan.
– Det kan handla om att göra utflykter, spela bingo, pyssla eller bara fika och umgås. Nu ska vi ha ett musikkafé och senare i höst blir det jultallrik. Här kan de också få hjälp i kontakter med myndigheterna. Det är frivilligt att delta, vi tvingar ingen, och görs med tanken att de som kommer ska kunna ta små men ändå stora steg mot ett öppnare och mer socialt liv.
Gun Sundin är en ideellt arbetande pensionär och föreningens allt-i-allo. Hon är också handledare för Yvonne.
– Det känns helt otroligt bra att vi kan anställa henne. Jag brinner för att ordna bra verksamhet för personer med psykisk ohälsa och tack vare Yvonne kan vi göra det så mycket bättre, säger hon.
De ettåriga anställningarna för långtidsarbetslösa bryter bidragsberoendet för många. Det visar erfarenheterna från Komijobb-projektet i Sundsvall.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Sedan 2013 har Sundsvalls kommun drivit Komijobb i samverkan med Arbetsförmedlingen. Syftet är att bryta bidragsberoendet och få långtidsarbetslösa att komma tillbaka till arbetsmarknaden.
Resultaten är goda. Två år efter Komijobb-anställningen är det 81 procent av deltagarna som inte längre lever på försörjningsstöd. Målet var 25 procent.
– En förklaring till de fina sifforna är att vi försöker ha ett helhetstänk kring varje deltagare. Det handlar inte bara om anställning utan även om att vässa kompetensen, säger projektledaren Jenny Edlund på Favi, förvaltningen för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration.
Möjlighet till studier
Varje deltagare matchas mot en arbetsplats som passar intresse och kompetens. Under året har hen en personlig arbetskonsulent som kan stötta med olika åtgärder. Det finns också möjligheter att studera under anställningstiden.
– För varje person som bryter bidragsberoendet är det en stor vinst, både för den enskilde men också för samhället. Att ha ett arbete, få lön och kunna försörja sig själv är en viktig pusselbit för att må bra. Kommunen vinner genom att den får skatteintäkter och slipper betala ut försörjningsstöd, säger Jenny Edlund.
Extra pengar
Sedan starten 2013 har cirka 650 personer deltagit i Komijobb. Anställningarna finansieras med pengar som annars skulle ha använts till försörjningsstöd och Arbetsförmedlingens stödinsatser.
Kommunstyrelsen beslutade tidigare i höst om extra pengar för att utöka insatserna med ett extra anställningsår för de som är längst ifrån arbetsmarknaden.
– Vi har märkt att för vissa individer räcker det inte med ett år för att vara redo för den reguljära arbetsmarknaden. Den här gruppen kan vi nu erbjuda extra stöd i ytterligare ett år, säger Jenny Edlund.