– Det är uppenbart att många är missnöjda med Västlänken och håller med oss om att projektet bör avbrytas, säger Henrik Munck, som sitter i Demokraternas partistyrelse.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Om det inte vore för Västlänken hade partiet sannolikt aldrig bildats. Inför valet 2014 gick Martin Wannholt, då kommunalråd för Moderaterna, mot sitt parti och menade att Västlänken inte borde byggas. Martin Wannholt fick flest personröster av alla göteborgsmoderater 2014, men sparkades ur partiet efter att det framkommit att han samarbetat med Vägvalet. Drygt två och ett halvt år senare lanserade han sitt nya parti – Demokraterna. Som nu med sina 17,2 procent alltså är större än det parti Wannholt lämnade. Henrik Munck, som själv uteslöts ur Miljöpartiet efter flera konflikter med ledningen, ofta om just Västlänken, menar att framgången egentligen borde vara omöjlig.
– Det ska väl nästan inte gå och kliva in så nära ett val och ändå få så stor andel av väljarna med sig, att bli näst största parti. Men vi har gjort allt vi kunnat och lite till, och därför når vi det här resultatet, säger han.
Hoppas på nytt styre
Enligt Henrik Munck beror det stora stödet inte bara på motståndet mot Västlänken, utan också på att många göteborgare vill se en förändring.
– Vi driver frågor som många tycker är relevanta, som till stor del handlar om att staden bör styras på ett annat sätt, resurser måste omfördelas från onödig byråkrati till välfärd, ökad trygghet och skolan. Jag tror också att Martin Wannholt spelar stor roll, han har fått stort genomslag och är trovärdig i de förändringar han vill driva, säger Henrik Munck.
Inför valet har Demokraterna varit tydliga med att de vill se ett nytt styre i kommunen. Och efter att valresultatet blev klart har Moderaternas kommunalråd Jonas Ransgård öppnat för ett samarbete. De båda partierna står också nära varandra i flera frågor. Men ändå är det långt ifrån säkert att Demokraterna slår sig ihop med allianspartierna.
– Vi har varit tydliga med vart vi står. Vi utesluter inte samarbeten med någon förutom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, men vi tänker inte ge vika när det gäller Västlänken, säger Henrik Munck.
Men inga andra partier vill avbryta bygget?
– Jonas Ransgård har sagt att det viktigaste är att byta ut styret, så det är upp till Moderaterna att bestämma sig för vad som egentligen är allra viktigast. Vill de verkligen ha ett maktskifte så är det upp till dem.
Går de inte med på ert krav om Västlänken väntar fyra år i opposition för er?
– Ja. Göteborg har lidit av att ha haft en så passiv opposition under långt tid, så det kommer finnas mycket att göra även där.
”Går att stoppa”
Demokraterna har ifrågasatts för att de går till val på en fråga som i praktiken blir svår att förverkliga. Västlänken ingår i Göteborgs avtal med staten om Västsvenska paketet. Skulle Göteborg dra sig ur avtalet, trots att Västlänken redan har börjat byggas, kommer det innebära konsekvenser. Jakob Heidbrink, docent i civilrätt, säger till GT att ett brutet avtal är riskabelt.
– De politiska och ekonomiska konsekvenserna är alltför oöverskådliga, säger han.
Enligt Martin Wannholt själv skulle det kosta runt fem miljarder kronor att stoppa Västlänken, en siffra som stämmer ganska väl med Trafikverkets uppskattning. De menar att det handlar om mellan 4,5 och 4,7 miljarder. Henrik Munck tycker dock inte att det är oärligt att gå till val på att stoppa västlänken.
– Självklart går det att stoppa Västlänken. Att bygga färdigt är slöseri med skattepengar, att avveckla projektet kostar mindre än att fullfölja det.
Om ni hamnar i opposition nu, kommer ni då fortsätta driva frågan om Västlänken? Nästa val lär det vara ännu svårare att stoppa bygget?
– Vi kan bara spekulera i var vi befinner oss om fyra år. Och även om projektet skulle gå enligt plan de här åren så är det inte vår enda fråga. Kanske lika viktigt är att driva på för att förändra styrningen av kommunen, säger Henrik Munck.
Han tror att Demokraterna har goda chanser att växa och bli ännu större nästa val – oavsett om det blir fyra år i opposition eller inte.