BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Vi ser det här lite som ett laboratorium där vi testar vilka arter som kan trivas här. Det -blåser mycket och så finns det också stora problem med markföroreningar, säger landskapsarkitekten Martin Allik från arkitektkontoret Mareld och petar med kängan i den steniga jorden.
Allmänheten ska vara med
Det var ingen lätt uppgift för landskapsarkitekterna att välja ut vilka träd och växter de skulle satsa på. Jorden är både lerig och förorenad av industrierna. Det blåser kraftigt från havet och vindarna för också med sig saltvatten som inte alla växter klarar av.
– I Tyskland har vi kalla vintrar precis som här, så det är vi vana vid. Den största utmaningen har varit vinden. De träd vi planterar nu är strax över en meter så vi hoppas att de ska växa till sig och utveckla kraftiga rötter och stammar, säger Véronique Faucheur.
Just nu planterar de i så kallade testbäddar för att se vilka träd och buskar som klarar sig. När de vet vilka arter som fungerar ska de sätta fler på andra platser i Jubileumsparken. De studenter som hjälper till när ETC Göteborg är på besök kommer från Gunnebo slotts trädgårds-mästarutbildning men det stannar också till några privatpersoner som får testa att hamra ner en bit staket i marken. Tanken är att göteborgarna ska vara delaktiga i skapandet av parken.
– Vanligtvis när kommuner anlägger nya områden stänger de av dem och allmänheten får se resultatet flera år senare. Idén här är att hålla området öppet under hela processen så att man kan fortsätta basta och använda ytorna medan vi arbetar här, -säger Véronique Faucheur från det tyska arkitektkontoret Atelier Le Balto som samarbetar med Mareld i projektet.
Amelie Sandow, projektledare på park- och naturförvaltningen, ser också stora fördelar med att allmänheten är engagerade i det nya området. Den här gången har de bjudit in trädgårds-intresserade personer, men när de skulle ta fram möbler till området engagerade de en grupp nyanlända och äldre människor som fick säga vad de tyckte.
– Tillsammans besökte vi Rosenlund och Stenpiren för att testa möblerna som finns där och diskutera dem utifrån de två gruppernas perspektiv. Sedan åkte vi till Jubileumsparken och pratade om hur vi kunde skapa bra miljöer där. Nu ska vi ta fram prototyper på möbler utifrån deras förslag. Målet med det arbetssättet är att det verkligen ska bli en plats för alla, säger Amelie Sandow.
Inte bara för boende
Det var inte längesedan som Frihamnen var ett industriområde som helt täcktes av asfalt, men nu ingår området i kommunens projekt om att utveckla hela älvstranden. Här finns pallkragar där man kan odla grönsaker och annat ätbart och en prisbelönt bastu som man får låna gratis. Om sommaren är badplatsen och seglingskurserna populära och allt fler människor hittar till området. Till jubileumsåret 2021 ska över 1 000 nya bostäder stå klara men projektledarna vill att Jubileumsparken inte bara ska vara till för de boende.
– Alla ska känna sig välkomna här. Göteborg är en segregerad stad men det här ska vara en stadspark som människor från olika stadsdelar besöker, säger Amelie Sandow.
Vill bevara industriområdet
Det kommer ta fler år innan området är lika grönt som på landskapsarkitekternas skisser men redan om några veckor kommer växtligheten att bli betydligt högre. Då flyttas 16 tallar från Lisebergs entré till parken eftersom de står i vägen när man förbereder för Väst-länken.
Till jubileumsåret ska allting vara klart och mycket av asfalten kommer vara -utbytt mot grönområden, men landskapsarkitekterna vill ändå ha kvar den industriella känsla som finns i området i dag.
– Det här är ett industriområde och det vill vi bevara. Vårt uppdrag är snarare att utveckla det, säger Véronique Faucheur och fortsätter att fylla de grävda hålen med snabbväxande popplar.