BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
M-19:s officiella motiv för attacken var att ställa landets president Belisario Betancur inför rätta i en egen anordnad rättegång på Högsta domstolen. Men det blev senare allt mer klart att det var drogmaffian och den ökände knarkhandlaren Pablo Escobar som finansierade aktionen. Drogkartellen, Medellin-kartellen, ville stoppa utvisningarna av drogkungar från Colombia till USA och hoppades att M-19 skulle kunna pressa fram detta genom att hota avrätta gisslan på Högsta domstolen.
Gustavo Petro var inte en del av attacken mot Högsta domstolen, han hade strax innan gripits av militären. Men eftersom en stor del av M-19:s ledare dödades under slaget om Högsta domstolen kunde han avancera inom organisationen. Efter att han frigivits var Petro också en viktig bricka i att förhandla fram ett avtal mellan regeringen och M-19.
Trots att han lämnade M-19 och istället gick in i vänsterpartiet Alternativ väg är Gustavo Petro fortfarande en av få som förnekar att Escobar och Drogkartellerna var inblandade i attacken på Högsta domstolen:
– Det där handlar om obekräftade uppgifter från framför allt droglorder som försöker göra sig viktigare än vad de var, säger han idag i en intervju.
Höga röstsiffror
Efter att ha lyckats få igenom ett avtal med regeringen som också innebar amnesti för M-14:s medlemmar fortsatte Gustavo Petro sin politiska karriär, 1991 blev fick han lokala uppdrag för att sedan 1998 väljas in i representanthuset. Åtta år senare blev han senator och blev en betydande politisk kraft i landet. När han återvaldes fick han de näst högsta röstsiffrorna som någon senator i Colombia någonsin fått.
Petro blev borgmästare i jättestaden Bogotá, hans vänsterinriktning kombinerad med en utpräglat grön profil gjorde honom mycket populär i Bogotá som med förorter har idag över 10 miljoner invånare.
Hela tiden har han varit en mycket kontroversiell politiker, som borgmästare inrättade han en rad kliniker för HBTQ-grupper och drev en kampanj mot abortförbudet. Han proklamerade naturskydd för våtområden runt Bogotá som ett sätt att bekämpa klimatförändringar. Under en kort period avsattes han som borgmästare efter en högerkampanj, men kom tillbaka efter att ha överklagat beslutet.
Beskylls vara vänsterpopulist
Gustavo Petro beskylls vara vänsterpopulist och ”chavista” (anhängare av Venezuelas förre president, något som är mycket kontroversiellt i Colombia). Hans konservativa motståndare säger att han vill förhandla Colombia till ett nytt Venezuela, med alla de kriser som Venezuela har.
Själv säger Petro att han menar att Chavez gjorde mycket positivt i Venezuela:
– Om du frågar mig om Chavez var en diktator säger jag nej men om du frågar mig om Maduro (Chavez efterträdare) är en diktator skulle jag säga ja, säger Gustavo Petro i en intervju med den amerikanska tidningen Newsweek.
Utsatt för attentat
Venezuela är en central fråga i valet i Colombia. Tusentals utblottade människor flyr varje dag våldet och fattigdomen i Venezuela för att ta sig över gränsen till Colombia.
Petros stöd till chavismen har lett till hård kritik i Colombia och i den senaste valkampanjen utsattes han för attentat och hans bil besköts på väg till ett valmöte.
I parlamentsvalet i mars segrade högern stort och högerns kandidat i presidentvalet, Iván Duque, ligger långt före Petro i de första opinionsundersökningarna, men Petro är optimist:
– Äntligen har den colombianska vänstern fått en kandidat som dessutom står upp för kampen mot klimatförändringarna.