BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Jag sympatiserar med grundaren av ekosofin, norska filosofen Arne Naess, vars grundtes är att allt liv på jorden har rätt till självutveckling och att människan och naturen är beroende av varandra.
Utan rinnande vatten, el och väg uppför berget har han bott på den gamla fäboden Brofallet vid Gärdvikaberget utanför Hjulsjö i vinter för att härda sig inför kommande strapatser på Islands glaciärer.
– Den moderna människan tillbringar mer tid på toaletten än i naturen. Jag flyttade från Rombohöjden till Brofallet bland annat för att där måste jag hämta vatten från en källa i skogen. Människan som biologisk varelse är gjord för att röra sig, säger Alexander Baker.
En van vandrare
Som glaciärguide vill han entusiasmera andra människor att ta steget ut i naturen i stället för att sitta hemma framför en skärm hela dagarna. Själv är han en van vandrare som har gått både Bergslagsleden och El Camino, det vill säga den 80 mil långa pilgrimsleden till Santiago de Compostela i norra Spanien.
– Mitt examensarbete i filosofi handlade om leken som ett sätt att använda människans naturliga överskottsenergi. Lite lekfullt skulle man kunna säga att vandra på glaciärer är ett slags lek.
Med det menar han att ingen måste gå på en glaciär men människor väljer ändå att göra det. Och som guide ska han leda grupper på 8 till 14 deltagare åt gången.
– Hur storslagen naturupplevelse det än är att gå på en glaciär så kommer säkerheten först. Som guide ska jag se till att gruppen kan förflytta sig säkert på en massa av snö och is som utan sakkunskap är livsfarlig att beträda, säger Alexander Baker.
– Ta till exempel sprickorna som verkligen är häftiga och som turister gärna vill ner i. Då gäller det att med hjälp av selar, klätterrep, block och taljor, karbiner och isskruvar kunna göra det på ett säkert sätt, fortsätter han.
Rörelse och natur
Själv fastnade han för glaciärernas storhet när en kompis som är guide föreslog att Alexander också skulle bli det.
– Jag har vandrat på glaciärer både i Norge och på Island. Och det var på Island jag gick en kurs för att bli guide och som jag nu ska tillbaka och arbeta som det på. Säsongen sträcker sig från april till och med september.
– Det kan vara omvälvande att uppleva något så storslaget som en glaciär i verkligheten, men det viktigaste är att röra på sig. Vi människor är inte skapade för ett stillasittande inneliv utan behöver både rörelse och natur. Så ut i den vackra Bergslagsnaturen och må bra, råder oss Alexander Baker.
Fotnot: Följ Alexander Bakers glaciärguidande på https://fromwoodtorocksandice.wordpress.com