– Utvecklingen i området har fullkomligt exploderat. Det byggs som aldrig förr, säger Magnus Alfredsson, projektledare vid fastighetskontoret i Malmö.
Att Hyllie är eftertraktat syns nu på alla plan. Byggherrarna frågar efter fler byggrättigheter, samtidigt som företagen efterfrågar lokaler och de bostäder som färdigställs snabbt går åt.
Ska rymma 10 000 bostäder
Stadsdelen, som präglas av både hållbarhet och modern arkitektur, ska när den är fullt utbyggd rymma 10 000 bostäder och lika många arbetsplatser. Men alla är inte övertygade om att Hyllie kommer att bli den stadsdel som har planerats, med lika andelar bostäder och arbetsplatser. Guy Baeten, professor i urbana studier vid Malmö högskola, menar att delar av planen redan har spruckit.
– Från början tänkte man att många danskar skulle vilja bo där, men så kom den finansiella krisen och danskarna kunde inte längre sälja sina villor. Sannolikt blir det på sikt en kontorsstad med en mindre mängd bostäder, säger han.
Även om Hyllie, framtidsstaden som har placerats mitt på en skånsk åker, tycks utvecklas nästan över förväntan, så ligger också gränskontrollerna som ett orosmoln vid horisonten.
– Det vi arbetar med i Hyllie är långa processer och där har inte synts någon effekt av gränskontrollerna ännu. Men på lång sikt kan situationen förändras. Tanken med Hyllie är att vi ska gå mot ökad integration, och inte tvärtom, säger Magnus Alfredsson.
Tanken var att byggandet skulle pågå i 20 år men utvecklingen går just nu så fort att man ligger före i tidsschemat.
– Allt sker snabbare än vi hade trott. Hyllie är nu den del i Malmö där det byggs flest nya bostäder. Vi har redan 800 nya under produktion och byggandet av ytterligare 500 till 600 kommer att komma igång under året, säger Magnus Alfredsson.
Med tre minuters tågresa från stationen Triangeln inne i Malmö och med Kastrup på danska sidan som nästa stopp, fick Hyllie en utmärkt position som något av den felande länken mellan de två största städerna vid Öresund.
Fördubblat invånarantal
Inflyttningen i området startade redan för ett par år sedan. Vid årsskiftet bodde där omkring 500 personer men invånarantalet har fördubblats sedan dess.
Men det är inte många boende som syns på stadsdelens gator under dagtid. Utöver en del hotellgäster är det framför allt de som arbetar i området och kunder till Emporia som är ute och rör på sig. Åsikten om den stadsdel som är på väg att växa fram är rätt entydig. Arkitekturen uppskattas av många. Men enigheten är än större kring områdets nackdel – den eviga blåsten.
– Jag tror att det kan bli jättefint. Men det blåser mycket, säger en kvinna som skyndar mot köpcentret med en envis motvind i ansiktet.
André Larsson bor på cykelavstånd från Hyllie och besöker med jämna mellanrum Emporia för att handla.
– Det är härlig arkitektur. Men det är också ett riktigt blåshål, precis som Västra hamnen, säger han.
Nejva Selik jobbar på ett företag som flyttade sitt kontor till Hyllie för ett par månader sedan, men hon är måttligt förtjust över den plats de kom till.
– Kontoret är fint, men jag är inte så förtjust i området. Vi satt tidigare vid Lilla torget, så det är stor skillnad. I jämförelse känns det här som ett industriområde och jag gillar inte att man alltid måste in på köpcentret så fort man behöver köpa sig en lunch eller något annat. Det blir kanske bra här med, men det tar nog en fem, sex år, säger hon.
Ständig blåst
Elvir Hamzic äger och driver en lunchservering. Han har varit där i drygt två år och har hunnit se hur området utvecklas. Affärerna går allt bättre och han har fått ett antal stamkunder. Men blåsten som ständigt drar förbi är en pina.
– Det är som en tunnel där vinden tar fart. De ska ju fortsätta att bygga. Hoppas att de bygger på ett sätt som isolerar för blåsten.