Förra veckan arrangerades det sista miljö- och klimatministermötet under svenska ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet. Temat för dagen var klimatförändringarnas påverkan på haven och goda exempel på hållbar stadsplanering.
Ämnet är hett.
De senaste 30 åren har odlad fisk och skaldjur varit den snabbaste växande sektorn inom matindustrin med en årlig ökning på drygt nio procent. Samtidigt har larmen om kemikalieanvändning och förstörda livsmiljöer följt i spåren av de stora havsbaserade odlingarna.
Majoriteten av laxen som svenskarna äter kommer från Norge, där bara en femtedel av odlingarna är miljöcertifierade och en stor del av fodret kommer från vildfångad fisk från utfiskade hav. Avföring och övergivet foder sjunker till botten och bidrar till övergödning av fjordarna. Från andra delar av världen fraktas färsk fisk hit med flygplan.
Men det finns alternativ. I stället för att använda havet som reningsverk och låta fiskarna flyga kors och tvärs har flera kommersiella projekt nu startats i Sverige där odlingen sker på land inne i städerna. Metoden kallas akvaponik. Fodret görs av restavfall och fiskarnas avföring omvandlas till växtnäring i ett slutet kretslopp där samma vatten kan gå runt runt.
”En fråga för alla”
I enklare former har tekniken funnits i flera tusen år i Sydostasien där man kombinerat exempelvis ris- och fiskodling. Nu har den tagits tillvara av bland andra Niklas Wennberg, som startat en fisk- och grönsaksproduktion i ett gammalt slakthus i centrala Göteborg.
Där produceras idag mer än två ton fisk per år, vilket ger växtnäring till 20 ton grönsaker. Restavfall från ett lokalt bageri och bryggeriet Spike några hus bort blir mat till larver, som så småningom ska föda fiskarna.
– Landbaserat vattenbruk tillsammans med grönsaker i urban kontext förväntas generera 200 000 nya jobb i Sverige. Det här är framtiden om inte politiken i Sverige skulle haverera fullständigt, säger Niklas Wennberg till Yle Nyheter.
Tillsammans med arkitektbyrån Inobi har han nu tagit fram ett konceptförslag för att utnyttja tekniken i flerbostadshus mitt i städerna.
På blott 50 kvadratmeter kan akvaponiska fiskodlingar producera fisk för 100 boende och en hel del grönsaker från vertikala bäddar.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.