Det hela ska vara klart år 2027 och då ska kommunerna Askersund, Hallsberg, Kumla, Laxå, Lekeberg, Nora, Örebro och Lindesberg få dricksvatten från Vättern i sina kranar. Vättern ligger 90 meter över havet och fram till Hallsberg ska det rinna genom självtryck i en bergtunnel för att trycksättas där och pumpas vidare i flera steg till kommunerna norrut.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Vattenförsörjningen måste säkras för flera generationer framåt och det är vår generation som måste fatta beslutet. Det är ingen akut situation i dag men vi måste planera för ett bra dricksvatten i framtiden, säger Eva Jonsson, förbundschef på Samhällsbyggnadsförbundet Bergslagen.
Sydländskt klimat väntas framöver
Eva Jonsson påpekar att SMHI:s klimatprognoser visar att det blir ett mer sydländskt klimat här i framtiden med varmare temperaturer och häftigare regn.
Stiger medeltemperaturer blir vattennivåerna lägre eftersom vattnet avdunstar och i grunda sjöar blir det större risk för grumligt vatten och parasiter.
– Se på vad som har hänt i Östersund och Skellefteå där kryptosporidium-parasiter gjorde att närmare 50 000 personer fick magsjuka och att invånarna fick koka sitt vatten under flera månader. Häftiga regn hjälper inte eftersom marken inte klarar av att absorbera stora vattenmängder, i värsta fall blir det i stället översvämningar som i Karlskoga och Storfors för några veckor sedan, säger Eva Jonsson.
– Vättern skulle bli en utmärkt vattentäkt eftersom det är en djup sjö och ett stort vattenmagasin. Intaget skall ligga på 60 meters djup och där är det kallt vilket är bra för vattenkvalitén, fortsätter hon.
Ökad kostnad för hushållen
Kostnaderna för att få det framtida vattnet från Vättern kommer att läggas på VA-avgifterna och beräknas efter hur mycket vatten konsumenterna förbrukar.
För en normalstor villa med en årsförbrukning på 150 kubikmeter vatten ska det enligt kalkylerna bli en höjning med 1 500 till närmare 2 000 kronor om året jämfört med i dag. För en villa som förbrukar 300 kubikmeter vatten planeras höjningen bli 3 000 till närmare 4 000 kronor på ett år.
Förutom att Vättern är en stor sjö med bra vattenkvalité ser Irja Gustavsson ett annat skäl till att Lindesberg ska ta sitt framtida dricksvatten därifrån.
– Lindesberg har i dagsläget inte något reservvatten om det skulle hända något med dagens vattenleveranser från Rya. Skulle vattnet sluta komma i kranarna finns det inget alternativ utan då får vi lösa det med tankbilar som det ser ut i dag. Vi kommer att behålla Ryaverket som reservvatten i framtiden om vi går med i Vätternvattenprojektet, säger hon.
Nödvändigt bilda gemensamt bolag
I dagsläget är det redan elva kommuner med sammanlagt runt 250000 invånare som dricker Vätterns vatten varje dag. Nu planerar alltså ytterligare åtta kommuner med i dagsläget sammanlagt dryga 240 000 invånare att göra detsamma. Att bilda ett gemensamt bolag för att kunna göra det ser Eva Jonsson som nödvändigt för att kunna locka kompetent personal i framtiden.
– Vi vet inte vilka krav det kommer att läggas på vattenkvalitén i framtiden, bara att de kommer att öka i takt med att klimatförändringarna medför risker för fler farliga mikroorganismer i våra vattentäkter. Dessutom kommer ständigt nya larm om skadliga kemikalier och för att kunna erbjuda ett bra dricksvatten är det en klar fördel att vara ett stort bolag med en organisation som har resurser. Inte minst för att kunna anställa den personal vi vill ha i bolaget. I dag är det till exempel så gott som omöjligt för oss att anställa civil- eller högskoleingenjörer i Samhällsbyggnadsförbundet Bergslagen. Vi är för små helt enkelt, säger Eva Jonsson.
Beslutet om Lindesberg ska gå med i nybildade Vätternvatten AB ska fattas på kommunfullmäktige den 27 september.